Styret ved UiT vedtok 29. juni at kunstfakultetet skal opphøre som eget fakultet. På et nytt møte 30. november skal det gjøres vedtak om hvor kunstfagene skal plasseres fra 1. januar 2018. Foto: Lars Åke Andersen

Uvisshet om framtiden for kunstfagene i Tromsø

En arbeidsgruppe under ledelse av arkitekt Peter Butenschøn konkluderer med at det ikke finnes noen faglig gevinst ved å legge ned Kunstfakultetet i Tromsø og slå det sammen med enten Tromsø museum eller det store HSL-fakultetet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetsstyret ved UiT Norges arktiske universitet vedtok 29. juni at Kunstfakultetet skal legges ned fra 1. januar 2018, og at sammenslåing med Tromsø Museum-Universitetsmuseet eller Fakultetet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL-fakultetet) skulle utredes.

Nå er utredningen er ferdig og konkluderer med at det ikke vil være noe å tjene faglig på noen av de to alternativene. Hvis et av alternativene likevel skal velges, mener arbeidsgruppen at det er minst ulemper ved å slå Kunstfakultetet sammen med HSL-fakultetet.

Les også: Juridisk fakultet består, kunstfag utsettes

Kraftig motstand

Det har hele tiden vært kraftig motstand ved Kunstfakultetet mot at det skulle legges ned og kampen fortsetter.

Vi leverer god kvalitet, og ønsker å gjøre det fremover også, for å kunne tiltrekke oss studenter og ansatte og beholde vår posisjon og synlighet.

Marianne Telle

— Rapporten slår fast at det ikke er noen faglig begrunnelse for vedtaket 29. juni. Den viser at man ikke kan la struktur overstyre faglige vurderinger, sier dekan Kjell Magne Mælen.

Før vedtaket ble gjort i juni sa han til Khrono:

— Jeg beklager å måtte si det, men spissformulert vil jeg si at fungerende universitetsdirektør har strøket til eksamen i kunnskap og innsikt i hva kunstfagene er og representerer både på UiT, i landsdelen og når det gjelder hvordan UiT skal ivareta sitt samfunnsoppdrag på dette området.

Står fast på nedlegging

Universitetsdirektør Jørgen Fossland sier at han kommer til å legge fram en sak for styret 30. november, men han kan foreløpig ikke si hva konklusjonen blir.

Kan det bli flere enn de to alternativene for sammenslåing som universitetsstyret har pekt på?

— Vi har fått rapporten fra arbeidsgruppen, og skal jobbe videre med saken mot en innstilling. Hva den vil gå ut på kan jeg ikke si noe om ennå, sier Fossland.

Han understreker likevel at det står fast at Kunstfakultetet ikke lenger skal være et eget fakultet.

— Det står helt klart i styrevedtaket fra 29. juni, og det forholder vi oss til, sier han.

Hegner om kunstfagene

Fakultetsstyret ved Kunstfakultetet ser, i liket med arbeidsgruppen, ingen faglig gevinst ved at fakultetet slås sammen med museet eller HSL-fakultetet.

3. november vedtok fakultetsstyret enstemmig å slutte seg til konklusjonene til arbeidsgruppen, der det blant annet heter at det ikke finnes noen faglig begrunnelse for vedtaket om å legge ned kunstfakultetet.

Styreleder Marianne Telle ved kunstfakultetet sier at ingen av modellene som arbeidsgruppen fikk i oppgave å utrede ville løftet kunstfagene.

— Fakultetstyrets fokus er å gi kunstfagene best mulig rammebetingelser. Strukturen må understøtte at kunstfagene vil kunne levere på samme nivå som i dag eller bedre, sier Telle.

— Vi leverer god kvalitet, og ønsker å gjøre det fremover også, for å kunne tiltrekke oss studenter og ansatte og beholde vår posisjon og synlighet, sier Telle, som er ekstern styreleder ved fakultetet og administrerende direktør i Bedriftskompetanse AS.

HSL-alternativet minst ille

Arkitekt Peter Butenschøn ledet arbeidsgruppen som fikk i oppgave å utrede hvilke muligheter det vil gi for kjernevirksomheten å slå sammen Kunstfakultetet enten med museet eller HSL-fakultetet.

Ifølge mandatet skulle gruppen se på hvilke muligheter som vil oppstå som følge av sammenslåingen, for eksempel for nye studier, vekst, ph.d.-program og synlighet.

I tillegg til Butenschøn satt blant andre også dekan Sonni Olsen ved HSL-fakultetet, direktøren ved Tromsø Museum Lena Aarekol og dekan Kjell Magne Mælen i arbeidsgruppen, pluss en tillitsvalgt og en student.

Butenschøn sier at gruppen kun fikk i oppgave å vurdere de to alternativene som universitetsstyret pekte på.

— Vi har vurdert de to alternativene, og ser ingen faglig gevinst ved noen av dem, men hvis et av dem skal velges, så må det bli sammenslåing med Fakultetet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning, sier han.

— Kunne dere ikke vurdert andre alternativer?

— Vi har bare gjort det vi ble bedt om, og å vurdere andre alternativer ville vært utenfor mandatet, sier Butenschøn, men han legger til:

— Så kan man jo si at det ville vært en fordel om faglig gevinst ved å opprettholde Kunstfak som eget fakultet også var blitt vurdert.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS