Universitetsstyret ved UiT vedtok tirsdag å samorganisere Kunstfakultetet med Tromsø museum, stikk i strid med innstillingen fra universitetsdirektøren. Foto: Lars Åke Andersen

Sender kunstfagene til Tromsø museum

Fusjon. Kunstfakultetet i Tromsø skal slås sammen med Tromsø Museum, vedtok universitetsstyret enstemmig i dag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert kl 15 med kommentar fra museumsdirektør Lena Aarekol)

Innstillingen fra universitetsdirektøren gikk ut på at Kunstfakultetet skulle slås sammen med det store Fakultetet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning.

Slik gikk det ikke. Etter drøyt to timer med debatt bestemte universitetsstyret seg for et annet alternativ; å slå Kunstfakultetet sammen med Tromsø Museum - universitetsmuseet til en enhet på nivå 2, det vil si fakultetsnivå.

Målsettingene er at samorganiseringen skal skje fra 1. januar 2019, og universitetsdirektøren ble bedt om å komme opp med en løsning til tidsplan, prosess og hvordan samorganiseringen skal skje til neste styremøte i september.

Vi har innkassert en halv seier. Vi er fornøyde med vedtaket, sett i forhold til universitetsdirektørens innstilling, og vi er fornøyde med at styret ser verdien av våre fagområder.

Kjell Magne Mælen

Glad for vedtaket

— Jeg er veldig glad for dette vedtaket. Det vil komme reaksjoner fra flere hold, men det skal vi takle, sa styreleder og rektor Anne Husebekk etter at vedtaket var gjort.

Det eksterne Buresund-utvalget sa nei til å fusjonere Kunstfakultetet med museet, og mente at sammenslåing med HSL-fakultetet ville være bedre.

Både Kunstfakultetet og Tromsø Museum har i sine høringsuttalelser gått i mot løsningen som nå er vedtatt.

— Dette hadde vi ikke trodd da vi kom på jobben i dag, lød det rundt styrebordet etter vedtaket, som kom overraskende og ble helt annerledes enn universitetsdirektøren innstilte på.

Meningene var delte

I den første runden rundt bordet under debatten, var meningene svært sprikende. To gikk inn for omkamp og å la Kunstfakultetet bestå som eget fakultet, to-tre gikk inn for å legge det inn under HSL-fakultetet, mens blant annet de eksterne styremedlemmene Anita A. Stenhaug, som ellers er prosjektdirektør i Statoil, og Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt-Norge, gikk inn for sammenslåing med museet.

— Vi må ikke tenke så smått. Ved å slå sammen Kunstfakultetet og museet vil vi få en løsning som er bra for universitetet og for landsdelen, sa Stenhaug.

— Det er en manglende visjonær holdning i styret. Hvordan kan vi klare å styrke kunstfagene? Jeg mener det å se videre på TMU og Kunstfak sammen er et modig valg. Da vil vi være et styre som så de fremtidsrettede mulighetene, sa Stig Slørdahl.

Ikke villig til omkamp

Styreleder Anne Husebekk flagget under debatten at hun gikk inn for å slå sammen Kunstfakultetet med museet.

— Jeg er ikke villig til noen omkamp om at nedlegging av Kunstfakultetet som eget fakultet. Da er det to alternativer, enten å slå det sammen med HSL-fakultetet eller med Tromsø Museum. Jeg er tilhenger av det siste. Det ville vise at vi er villig til å ta en sjanse og satse på noe nytt og fremtidrettet, sa hun.

Da styret så kom tilbake fra lunsjpause, hadde vinden snudd og alle stemte deretter for sammenslåing med Tromsø museum.

Jeg er overrasket over den vendingen møtet tok, og er ikke overbevist om at dette er en god løsning verken for Kunstfakultetet eller for Tromsø Museum.

Lena Aarekol

Kritisk museumsdirektør

Museumsdirektør Lena Aarekol er overrasket over vedtaket i universitetsstyret.

— Jeg er overrasket over den vendingen møtet tok, og er ikke overbevist om at dette er en god løsning verken for Kunstfakultetet eller for Tromsø Museum, sier hun.

Hun viser også til høringsuttalelsen om Buresund-utvalgets rapport, der Tromsø Museum skrev at de ikke ser noen som helst grunn til å samorganisere Kunstfakultetet med museet. Årsakene er at museet ikke har overlappende eller sammenfallende forskningsfelt med Kunstfakultetet, og at kunstnerisk utviklingsarbeid er ikke del av museets oppdrag hverken innen forskning eller formidling.

Dessuten pekte museet på at det skal være en formidlingsarena for hele UiT, og ikke spesielt Kunstfakultetet.

Ser det som halv seier

Dekan Kjell Magne Mælen ved Kunstfakultetet synes vedtaket i universitetsstyret er oppsiktsvekkende, spesielt fordi så mange i organisasjonen ikke er enig .

— Man kan se vedtaket som både vidsynt og visjonært, men det er jo radikalt å ikke lytte til faglige råd som har ment at Det kunstfaglige fakultet skal bestå som det er, sier han.

Mælen synes likevel samorganisering med museet er en langt bedre løsning enn at Kunstfakultetet ble lagt inn under HSL-fakultetet og at fagmiljøene ble splittet opp og lagt inn under ulike institutter der.

— Vi har innkassert en halv seier. Vi er fornøyde med vedtaket, sett i forhold til universitetsdirektørens innstilling, og vi er fornøyde med at styret ser verdien av våre fagområder, sier han og legger til at de nå vil gjøre alt de kan for at samorganisering med museet skal bli en god løsning.

Fakta

Kunstfakultetet ved UiT

Universitetsstyret ved UiT Norges arktiske universitet vedtok tirsdag 19. juni å slå Kunstfakultetet sammen med Tromsø Museum - Universitetsmuseet.

Målet er at det skal skje fra 1. januar 2019.

Universitetsdirektøren skal komme tilbake med tidsplan for prosess videre samt forslag til hvordan samorganiseringen skal skje.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS