Rektor Curt Rice vil ha slutt på støyen omkring overgangen fra fakultetsstyrer til fakultetsråd og vil få vurdert om vedtaket er gyldig. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Vurderer vedtak om fakultetsråd på nytt

Vedtaket om å gjøre fakultetsstyrene ved Høgskolen i Oslo og Akershus om til fakultetsråd uten formell makt kan være ugyldig.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor Curt Rice vil nå få vurdert om det forrige høgskolestyret gjorde et gyldig vedtak, da det 10. februar i år ble bestemt å gjøre om de fire fakultetsstyrene til fakultetsråd.

Mens fakultetsstyrene hadde delegert myndighet fra høgskolestyret til å etablere og nedlegge studier på bachelornivå og innen videreutdanning, har ikke fakultetsrådene denne myndigheten. Som navnet sier er de kun et rådgivende organ, som skal være en støtte for dekanen når hun eller han skal fatte beslutninger.

Les også:

Ble mye støy

Jeg forstår denne kritikken og ser at prosessen kunne vært bedre.

Curt Rice

For meg spiller det ingen rolle om vi har fakultetsråd eller fakultets-styrer.

Curt Rice

— Organisasjonene på høgskolen er ikke fornøyd med prosessen som førte til overgang fra fakultetsstyrer til fakultetsråd. Forrige høgskolestyre ønsket ikke å ta saken opp igjen, men det er fremdeles mye støy i systemet. Jeg forstår denne kritikken og ser at prosessen kunne vært bedre. Derfor vil jeg nå få vurdert om vedtaket som ble gjort den gangen er gyldig, sa Curt Rice på høgskolestyremøtet tirsdag.

Han opplyser til Khrono at han ikke har bestemt hvem som skal foreta vurderingen, men antyder at det kan bli et konsulentselskap som HiOA har rammeavtale med. Et av disse er PwC, som har gjort mange utredninger for HiOA tidligere.

Delegerte myndighet

Høgskolestyret vedtok tirsdag å delegere den myndigheten som fakultetsstyrene hadde til dekanene ved hvert fakultet. Men vedtaket ble gjort midlertidig, fram til 1. mars 2016, i påvente av vurderingen av om vedtaket om å gå over fra fakultetsstyrer til fakultetsråd var gyldig.

Hvis det viser seg at vedtaket var ugyldig, vil styret få saken på bordet på nytt og må ta stilling til om ordningen med fakultetsråd skal fortsette. De fire fakultetsrådene ble opprettet fra 1. august i år, etter at det var holdt valg på fakultetene.

I mandatet til fakultetsrådene står det at de kun er et rådgivende organ overfor dekanen.

Les også Elisabeth Eide: Hvordan bygge demokrati når de formelle rettighetene langt på vei er borte?

Uklar rolle

Det forrige høgskolestyret behandlet 10. februar en sak om utvalgsstrukturen ved høgskolen. Implisitt i vedtaket i saken om utvalgsstruktur var at fakultetsstyrene skulle legges ned og i stedet erstattes av fakultetsråd på de fire fakultetene. Det var det imidlertid ikke mange som fikk med seg, fordi dette ikke eksplisitt går fram av vedtaket. Tjenestemannsorganisasjonene hadde heller ikke vært med på drøfting av saken på forhånd.

Bakgrunnen for saken var at NIFUs underveisevaluering hadde påpekt at fakultetsstyrenes rolle var uklar. Det hadde også gjennom lengre tid vært tydelig at fakultetsstyrene hadde ulike oppfatninger om sitt mandat, og i en del tilfeller trodde de tok beslutninger som i virkeligheten bare var råd til dekanen.

Styremedlem Anton Havnes (bildet over) satt også i det forrige høgskolestyret. Han sier at vedtaket om å legge ned fakultetsstyrene ikke ble gjort på en god måte.

— Problemet var at det ikke ble eksplisitt sagt at fakultetstyrene skulle legges ned og erstattes av fakultetsråd. Det var ikke helt godt, det vedtaket, sa han på tirsdagens styremøte.

Les også Erik Døving: Kontroversielt vedtak i en bisetning

Vil legge ballen død

Curt Rice sa på styremøtet tirsdag at han håper å få lagt saken om fakultetsråd eller fakultetssstyre død nå, så han slipper mer støy rundt denne saken.

— For meg spiller det ingen rolle om vi har fakultetsråd eller fakultetsstyrer. Målet mitt er å få saken om vi har et gyldig vedtak om overgang fra fakultetsstyrer til fakultetsråd opp for styret i februar, sa han.

Myndigheten som fakultetsstyrene hadde var å etablere og nedlegge internt og eksternt finansiert studier på bachelor- og videreutdanningsnivå opptil 60 studiepoeng. Etter tirsdagens styremøte er denne myndigheten nå midlertidig delegert til dekanene.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS