Mediasite Recorder er en opptaksenhet som kan påkobles eksterne kilder som kamera, bildestrøm og mikrofon. Foto: Mediasite/Sonic Foundry
Mediasite Recorder er en opptaksenhet som kan påkobles eksterne kilder som kamera, bildestrøm og mikrofon. Foto: Mediasite/Sonic Foundry

Gir slakt til Mediasite

Professor i informatikk, Kai A. Olsen, har holdt på med databehandling siden 1969 og har nå for første gang mistet store datamengder.

Publisert Oppdatert

Jeg bruker Mediasite og Canvas for to fag nå i høst ved Høgskolen i Molde.

Med Mediasite tar jeg opptak av skjerm med mine kommentarer. Opptaket blir lagret lokalt på PCen og blir så overført til Uninetts servere. Det vil si, om jeg har flaks. Skjer det feil her, for eksempel fordi serveren har mye å gjøre, blir opptaket markert som «recorded».

Det høres jo bra ut, men rødfargen burde skremme. Det er riktig. Disse opptakene er låst i systemet. Bildet over viser to av fire opptak jeg gjorde i går kveld. Halvparten av disse fikk status «recorded».

Heldigvis har vi en oppegående IT-avdeling som finner fram til opptakene (de er lagret på PCen) og som klarer det Mediasite ikke klarer selv. Men en ukyndig bruker har ingen annen mulighet enn å slette opptakene og begynne på nytt – i håp om at det skal gå bra denne gang. 

Det er utilgivelig! Vi kan ikke akseptere at et seriøst datasystem mister data.

Kai A. Olsen

Jeg har holdt på med databehandling siden 1969. Dette er aller første gangen at store datamengder er gått tapt.

Kai A. Olsen

Enda mer alvorlig er det at Mediasite bare lagrer de siste opptakene i standardoppsettet. Kommer det flere opptak vil de eldste bli slettet - selv om disse ikke er overført til server! I går ettermiddag og kveld la jeg inn hele fem opptak som tidligere var ødelagt. Da jeg i dag gikk inn på lagringsfolderen fant jeg bare det ene av de to opptakene som var tatt opp – hele opptaket fra Kapittel 14 var borte. Det er utilgivelig! Vi kan ikke akseptere at et seriøst datasystem mister data. Mediasite gjør også dette i all stillhet, det gis ingen fornuftig melding til brukeren.

Etter mye om og men har vi funnet fram til en helt vesentlig innstilling i oppsettet. Du kan velge om Mediasite skal huske alle filene eller slette alt over et gitt antall. Hos meg var dette satt til 4, ber du om «Restore default settings» får du 10.

Siden Mediasite tar som utgangspunkt at du ikke ønsker å bevare de filene som du har brukt timer på å lage, blir disse slettet automatisk, også om de ikke er lastet opp til server. Mediasite klarer dette selv. Systemet har altså automatisk sletting, men ingen automatikk for å bevare de filene som kun er tatt opp. Så det aller første du må gjøre som bruker av Mediasite er å sette «keep all».

Filer er også gått tapt tidligere. Når jeg nå leser inn Kapittel 14 på nytt blir det et tredje forsøk. Noen som tror at jeg legger sjela mi i det opptaket? Et annet problem er at ustabil programvare lett fører til følgefeil. For i det hele tatt å kunne avslutte et opptak måtte jeg endre opptaksmodus for å komme videre. Da glemte jeg å sette innstillingene på nytt, slik at lyden gikk tapt i flere opptak. Mediasite har en lydsøyle i et lite vindu, men den fungerer ikke når opptaket går. Vil du teste at alt fungerer kan det gå timer før du får sjekket resultatet.

Det er utrolig at en kan tilby slik lavkvalitets programvare. Systemet burde selv kunne håndtere de filene som ikke kommer til server. Det er jo heller ingen bråhast. Jeg kan godt akseptere at systemet tar natten til hjelp for å prosessere et opptak, men ikke at jeg oppdager at det er fjernet neste dag. Selv om noen av opptakene lar seg redde får vi en forsinkelse. Nå har jeg ligget godt i forkant av studentene, men på grunn av tull med Mediasite har jeg tapt en uke. 

Med lokal lagring av filene (forhåpentligvis alle) hadde det vært en smal sak å laste opp filene når belastningen ellers er lav, for eksempel om natten. Nå ser det ut som om vi må lage disse opptakene mellom klokken 3:00 og 6:00 for å være sikker på at det skal gå bra. Hadde jeg imidlertid hatt tilgang til koden i Mediasite ville jeg i løpet av fem minutter kunne lagt inn en rutine som gjør dette automatisk.

Som andre dårlige system gir Mediasite deg uforståelige feilmeldinger. Det vi gjorde galt her var å stoppe et opptak. Vi måtte restarte maskinen for å få vekk dette tøvet.

Jeg har holdt på med databehandling siden 1969. Dette er aller første gangen at store datamengder er gått tapt. Visstnok har jeg opplevd at det jeg skrev inn de siste 10 minuttene i tekstbehandleren forsvant etter et strømbrudd, men har aldri før tapt timer med arbeid. Idiotien her at Mediasite lagrer filene, men sletter de før de er blitt reddet. Dummere kan det ikke bli!

Eksempelet illustrerer et problem når vi skal ta teknologi inn i undervisningen. Ofte virker systemene bare delvis. Systemene kan ha store mangler i utgangspunktet, de er ofte ikke testet og det virker som om en blir forundret når systemene ikke takler alle brukerne. Alt dette er selvfølgelig håndterbart, men noen ganger drømmer en seg tilbake til tavle og kritt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS