Bare én søker til bachelor på UiO
Av 100 studier på Universitetet i Oslo har ett bachelorstudium bare én eneste førstevalgssøker i år, ifølge årets tall fra Samordna opptak.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Bare én person har satt bachelorstudiet «Kristendom, kultur og læring» på Universitetet i Oslo øverst på sin ønskeliste for å starte på høyere utdanning til høsten, skriver Uniforum.
Studiet utdanner menighetspedagoger som kan arbeide med trosopplæring i kirken. Dekan Aud Valborg Tønnessen ved Teologisk fakultet sier at programmet kun er tre år og under vurdering.
Selv om de tilbyr ti studieplasser, var det bare fire som startet på utdanning til menighetspedagog høsten 2015. Da var det tre som hadde dette som førstevalg. I tillegg kommer det en del studenter på etter- og videreutdanning, og et samarbeid med Høgskulen i Volda.
Åpenbart ikke truffet
– Vi har åpenbart ikke truffet i hvordan vi kommuniserer dette faget. Når vi revurderer vår portefølje, er dette ett av programmene vi må se nærmere på.
At et fag har få studenter, betyr ikke automatisk at det er nedleggings-truet.
Eirik Welo
Vi har åpenbart ikke truffet i hvordan vi kommuniserer dette faget.
Aud Valborg Tønnessen
– Det jeg virkelig er overrasket over, er de lave søkertallene til «Religion og samfunn», sier Tønnessen. Hun forteller at faget har hatt en jevn og positiv utvikling siden oppstart i 2010, med fjoråret som det beste.
Det er en nedgang for alle fagene på Teologisk fakultet. Nedgangen er aller størst på bachelor i religion og samfunn, som bare har fått 18 førstevalgssøkere til de 40 plassene. Det er en halvering fra 2015.
– Vi er veldig fornøyd med dette programmet, det tematiserer viktige utfordringer i vår tid. Dette er et framtidsrettet fag, så dette må vi analysere, sier hun.
Nedgang på teologi
Teologi har også fått en nedgang, den er på 22 prosent. Det vil si at det nå er 21 førstevalgssøkere til de 20 plassene. Tønnessen sier at det har vært en oppgang i antall søkere i flere år, som nå flater ut.
– Det skjer så mange endringer i det feltet. Virkeligheten prester skal ut i, ser annerledes ut, så det skaper kanskje usikkerhet for de som går inn i dette yrket. Det har vært mye uro rundt presters lønns- og arbeidsvilkår, sier Tønnessen som en forklaring på endringen i søkertall til teologi.
– Vi tenker at dette ikke er et kritisk tall, men likevel et som vi jevnt arbeider for å øke, legger hun til.
Språkfag på bunn
Blant fagene med færrest søkere, er åtte av elleve på Historisk-filosofisk fakultet. Tysk, portugisisk og en rekke andre språkfag får få søkere.
Studiedekan Eirik Welo på HF forteller at flere av fagene med få søkere har få studieplasser, slik at de likevel har mer enn én førstevalgssøker per plass.
– Noen av fagene er vi alene om å tilby i Norge, og de fleste av disse er små fag som tar opp få studenter, sier Welo.
Welo sier også at antallet studenter på et fag ikke er det eneste som sier om faget er en suksess.
– At et fag har få studenter, betyr ikke automatisk at det er nedleggingstruet, sier han.
For språkfag sett under ett er det en økning, både nasjonalt (12 prosent) og på UiO (8 prosent). På landsbasis har mer enn én av fire som vil studere språk, lyst til å studere engelsk. På UiO er det 161 førstevalgssøkere til de 55 studieplassene på Midtøsten-studier med arabisk. Det er 40 prosent økning fra 2015.
– Det er vanskelig å forklare hvorfor noen språkfag har flere søkere enn andre. Men det er sannsynlig at interessen for forskjellige språk forandrer seg med verden for øvrig, og vi registrerer at søkertallene på ulike studier endrer fra år til år, sier han.
Relativ nedgang for UiO
Universitetet i Oslo samlet sett har omtrent like mange søkere som i fjor. I 2015 var det 17 764 som hadde et fag ved UiO øverst på ønskelisten.
I 2016 er det 17.750 førstevalgssøkere. Det vil si en umerkelig reell nedgang, på 0,08 prosent.
Samlet for alle utdanningsinstitusjoner var flere søkere i år enn i fjor.
Samordna opptak opplyser at 132 021 personer har søkt høyere grunnutdanning. Dette er cirka 4000 flere søkere enn i 2015, det vil si en økning på 3,2 %.
De 17.750 søkerne UiO skal fylle 5999 studieplasser på 100 studieprogrammer, som gir 2,96 førstevalgssøkere per studieplass. Kun NMBU på Ås har flere søkere per studieplass.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!