Det ble splittelse i oppgjøret for staten i år, og Steinar Vagstad i Forskerforbundet mener at Akademikerne får en for stor pott. På bildet fra 2015 var alle samlet i demonstrasjon mot endringer i arbeidsmiljøloven. Foto: Ingvild Festervoll Melien Foto: Ingvild Festervoll Melien

Akademikerne nekter for å ha overrapportert medlemmer

– Vi har ikke noen andre ønsker enn at dette skal være riktig, sier leder Anders Kvam i Akademikerne Stat, om uenigheten om lønnspott før lokale forhandlinger.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Økonomiprofessor og tillitsvalgt i Forskerforbundet, Steinar Vagstad, har innhentet tall fra de største utdanningsinstitusjonene i landet, som viser at den lokale potten forbundet Akademikerne får i år er for stor.

Statens personaldirektør, Gisle Norheim, bekrefter i På Høyden at de bare har brukt medlemslistene fra Akademikerne for å regne ut hvordan potten skal deles mellom Akademikerne og alle de andre forbundene, skriver På Høyden.

Ingen innvendinger mot annen modell

Men Anders Kvam i Akademikerne Stat forklarer at dette ikke er noen foretrukket metode fra deres side.

— Jeg reagerer sterkt på antydningen om at vi skulle ha rapportert inn ansatte som ikke er våre medlemmer. Jeg hadde ikke hatt noen innvendinger mot at det hadde vært valgt en annen måte å gjøre det på. Hvis dette hadde vært gjort lokalt ville det gitt trygghet for en entydig sammenheng mellom de det forhandles for, og de det skal fordeles mellom, sier Kvam til På Høyden.

Jeg reagerer sterkt på antydningen om at vi skulle ha rapportert inn ansatte som ikke er våre medlemmer.

Anders Kvam

Han bekrefter at Akademikerne har sendt medlemslister fra 1. mai i år over til Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD).

— Vi mener at det store bildet er riktig. Men systematisk får vi ikke med medlemmer som har blitt ansatt i staten mellom oktober og mai, og signalet fra våre tillitsvalgte er heller at våre potter er for små, forklarer Kvam.

Flere usikkerhetsmomenter

Han har merket seg at Moderniseringsdepartementet bare ønsket medlemslister fra Akademikerne, og ser at dette kan føre til feil, for eksempel for personer som er medlem flere steder.

— Utfordringen vår er at vi ikke vet noe om omfanget, og om personer er oppført flere steder, men har ikke inntrykk av at omfanget er stort. Det er flere andre usikkerhetsmomenter også, sier han.

Lederen for Akademikerne Stat ønsker seg også en grundig evaluering når dette uvanlige lønnsoppgjøret er over. I staten har det i gjennomsnitt bare vært delt ut 17 prosent av oppgjørene til lokale forhandlinger. I år får Akademikerne rundt 75 prosent av oppgjøret sitt lokalt, mens de andre får halvparten lokalt.

— Det er nytt fra i år at en så stor andel av oppgjøret blir avgjort ute i virksomhetene. Da blir feil mye mer synlig, sier Kvam.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS