stengte universiteter
Oppgitt over strenge tiltak: «Vi er ikke barnehagebarn»
Professor Kristian Gundersen reagerer på pålegg om smittevernkurs før han får tilgang til kontoret sitt: «Hvis dere ønsker noe korpsånd igjen for å takle dette, må ledelsen slutte plage oss med sånne påfunn».
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Jeg er kritisk til pakken av byråkratiske tiltak som vi er utsatt for, som gjør oss til en annen arbeidsplass enn andre arbeidsplasser.
Det sier biologi-professor ved Universitetet i Oslo, Kristian Gundersen, til Khrono.
I går lot han frustrasjonen over strenge tiltak og stengte kontorer få utløp på Twitter, etter at rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, delte en lenke til universitetets påkrevde smittevernkurs.
«Er dere blitt helt gale?» spurte Gundersen:
Er dere blitt helt gale? Skal en historiker som skal bruke sitt enekontor måtte ta smittevernkurs? Han kan gå på kafe, buss, gata,i butikker uten? Hvis dere ønsker noe korpsånd igjen for å takle dette, må ledelsen slutte plage oss med sånne påfunn. Vi er ikke barnehagebarn. https://t.co/nC8z8yzJnb
— Kristian Gundersen (@KristianGunder) April 29, 2020
Ber om å få ta ansvar selv
Ifølge Gundersen må han gjennom et lignende kurs ved Universitetet i Oslo — og kurset tar rundt én time.
— Mitt inntrykk at det ikke er sånn andre steder. Jeg synes det er rart at de arbeidsplassene i Norge med de høyest utdannede ansatte ikke kan overlate mer ansvar til den enkelte, sier Gundersen, som synes rektorene bør være mer opptatt av å holde forskningsproduksjonen i gang.
— Er det for mye å forlange at du tar et smittevernskurs?
— Det vi må huske på er at pakken av tiltak begynner å bli stor. Det er allerede mange skjemaer og søknader man må skrive for å sitte på alene på cellekontoret. Det generelle inntrykket er at bare nødsituasjoner gir adgang, og det synes jeg er unødvendig, svarer Gundersen.
— Jeg vil si vi er nede på én tredjedel av produktiviteten
Professoren peker på at forskeres produktivitet i stor grad er overlatt til dem selv. Da mener han restriksjoner, som han omtaler som lite gjennomtenkte, blir belastende.
Det er ikke sånn at alle bor i store villaer med isolerte hjemmekontorer. Mange er hjemme med barn og det kan være vanskelig å drive konsentrasjonskrevende virksomhet.
Kristian Gundersen
— Samtidig ser vi at man bare har fått en kort forlengelse til søknader til Forskningsrådet. Det er en svært kompetetiv virksomhet der 95 prosent får avslag. Da spørs det om det går å få laget en god nok søknad under dagens vilkår, sier Gundersen, som mener man fint kunne jobbet på kontor og samtidig fulgt smitteråd.
— Grunnen til at universitetene håndteres spesielt, er at man har store studentmasser. Men resten av virksomheten kunne man gitt tilgang som på vanlige arbeidsplasser.
— Opplever du at produktiviteten ved universitetene synker nå?
— Ja, jeg vil si vi er nede på én tredjedel av produktiviteten i forskningen.
— Hva baserer du det på?
— Min forskningsgruppe jobber på spreng. Men er veldig veldig slitne. Da er det frustrerende med restriksjoner som ikke har noen funksjon.
Olsen mener Gundersen ikke utviser lagånd
Rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), Dag Rune Olsen, ser ikke hva som er problemet med det aktuelle kurset. Ifølge han er kurset på UiB et svært grunnleggende kurs med smitterådsinformasjon om avstand, håndhygiene og hvordan viruset smitter på 10-15 minutter.
— Jeg ser ikke noe problematisk med kurset. Dette har med HMS (helse, miljø og sikkerhet journ.anm) å gjøre i sin alminnelighet. Vi har også brannvernkurs, sier han.
— Er ikke dette litt voldsomt? Mange av deres ansatte har jo høy kompetanse på dette fra før av.
— Hvis du er lege for eksempel, må du uansett gjennom et e-læringskurs. At man har visse former for kunnskap gjør ikke at man ikke har behov for et enkelt kurs som dette, sier Olsen.
— Kristian Gundersen skriver på twitter at denne typen tiltak kan være med å svekke korpsånden. «Vi er ikke barnehagebarn» skriver han. Hva sier du til det?
— Nå forsøker vi å skolere våre ansatte på best mulig måte. Jeg tror det er med å bygge korpsånd. «Jeg lærer meg dette av hensyn til deg, ikke bare meg selv». Hvis man blir irritert over å måtte bruke 10 minutter av sin dyrebare forskningstid på dette, signaliserer ikke det korpsånd og lagånd for meg, sier han.
Olsen forteller at UiB kontinuerlig må rapportere til Kunnskapsdepartementet om hvor mange de slipper inn på campus og lignende.
— Vi dokumenterer også våre smittevernrutiner. Derfor er det viktig å kunne fortelle dem om hvordan vi lærer opp våre ansatte, sier han.
Havner i en spagat
Rektor ved UiO, Svein Stølen, opplyser at ansatte ved universitetet må ta et kort smittevernkurs. Han har forståelse for at situasjonen kan oppleves frustrerende, men ber sine ansatte om å «beholde roen og tålmodigheten i denne overgangsfasen».
— I situasjonen vi befinner oss i nå har vi noen ansatte som tenker at dette kan vi, og det skjønner vi. Men det er også ansatte som er redde. Som arbeidsgiver havner vi i en spagat der vi må ta hensyn til alle våre 8.000 ansatte. Å ha et smittevernkurs kan virke beroligende for noen ansatte og vil kunne bidra til at flere kommer på jobb på campus raskere, sier Stølen.
Han viser også til at universitetet må følge råd og retningslinjer fra folkehelsemyndighetene.
— Er du enig med Gundersen at dette kan bli i overkant byråkratisk?
— I en overgangsfase kan prosessen være noe mer byråkratisk enn vi ønsker å se ellers ved et universitet. Vi mener det er viktig å ha tålmodighet, slik at det på sikt kan bli enklere og man kan gradvis åpne opp for at flere ansatte kan komme på jobb.