Sandra Borch
Oppgaven ble sjekket i 2014. Fant ikke juks da
UiT kan ikke svare på om Sandra Borchs masteroppgave nå skal sjekkes på nytt.
Fredag ettermiddag publiserte E24 en artikkel der de hevdet at deler av forskningsministerens masteroppgave er identisk med tidligere studenters tekster.
Kort tid etter innkalte Borch til pressekonferanse. Der fortalte hun at hun trekker seg som forsknings- og høyere utdanningsminister.
— Ble sjekket i 2014
Det er prorektor for utdanning Kathrine Tveiterås ved UiT Norges arktiske universitet som kommenterer saken for universitetet der Borch tok sin mastergrad for ti år siden.
— Det jeg kan si at vi hadde system for plagiatkontroll i 2014, og jeg vet med sikkerhet at denne oppgaven ble sjekket da, og at man ikke fant fusk, sier Tveiterås til Khrono.
Tveiterås legger til at systemene for plagiatkontroll har utviklet seg mye i de ti årene som har gått, og blant annet var ikke oppgaver fra andre studenter inne i systemet som man sjekket mot den gangen.
— Vil dere nå sjekke oppgaven på nytt, og kan godkjenningen bli trukket?
— Det er spørsmål jeg må komme tilbake til. Det jeg kan si er at jeg registrerer at statsråd Sandra Borch selv sier at hun tar ansvar for de feilene hun har gjort og det står det respekt av, sier Tveiterås.
Først ute på anonym X-konto
E24 gjengir flere passasjer i Borchs masteroppgave som er identiske med deler av to andre masteroppgaver.
Til og med stavefeil i de tidligere masteroppgavene er blitt med over i Borchs oppgave, skriver E24.
Informasjon om saken ble først publisert på X (tidligere Twitter) på en anonym konto som kaller seg OsloStudenten. E24 hevder på sin side at de ikke kjente til disse publiseringene før etter at de selv hadde publisert sak fredag ettermiddag.
— Helt på sin plass
— Dette var en fornuftig beslutning av Borch, og helt på sin plass, sier Abid Raja, utdanningspolitisk talsperson for Venstre på Stortinget.
— Norge kan rett og slett ikke ha en minister for forskning og høyere utdanning som så tydelig har plagiert andres verk i sin egen masteroppgave. Plagiering og forskningsjuks er svært alvorlig i utgangspunktet, og er totalt uforenlig med å være statsråd for forskning- og høyere utdanningsfeltet, sier Raja til Khrono.
— Det er godt at Borch har tatt direkte konsekvenser av egne handlinger, og velger å trekke seg. Dette var for alvorlig brudd til at hun kunne blitt sittende. Av hensyn til tilliten til politikerne, som har fått seg en alvorlig knekk det siste året med flere habilitetssaker, så er det bra at Borch tar ansvar og går av, legger han til.
— Klok avgjørelse
Sunniva Whittaker er leder for Universitets- og høgskolerådet (UHR).
— Utover at dette er en veldig trist sak, har jeg ikke lyst til å kommentere saken ytterligere, sier Whittaker til Khrono.
Hun legger til at hun mener det var en klok avgjørelse at Borch trakk seg.
— Helt rimelig med en reaksjon
Oline Sæther er leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).
— Vi kan ikke ha en høyere utdanningsminister som blir tatt i fusk for masteroppgaven sin. Fusk er feil og det er rimelig at det blir en reaksjon. Vi må være like ovenfor loven, både studenter og statsråder, sier Sæther.
— Vi har hatt et godt samarbeid med statsråden, og det er synd at det er en slik sak som fører til hennes avgang. Vi håper den nye ministeren følger i hennes fotspor om å være studentenes minister og en som går i tett dialog med oss, sier NSO-lederen.
Støre: — Har forståelse
Statsminister Jonas Gahr Støre sier i en pressemelding at han har forståelse for at Sandra Borch synes denne saken gjør det vanskelig for henne å ha nødvendig tillit som statsråd for høyere utdanning.
— Det som er fremkommet er ikke forenlig med den tilliten som er nødvendig for å være forsknings- og høyere utdanningsminister. Jeg respekterer derfor hennes beslutning om å gå av. Sandra Borch har gjort en viktig jobb som statsråd i to departementer, og jeg har satt stor pris på samarbeidet, sier statsminister Jonas Gahr Støre, i pressemeldingen fra regjeringen.
— Sandra Borch har gjort en feil, og har selv valgt å ta ansvar for det. Det har jeg respekt for. Hun har vært en dyktig statsråd, som har satt spor. Hun har vært en tydelig røst, først for landbruket og så i sin rolle som statsråd for forskning og høyere utdanning. Borch har vært viktig for partiet sitt, og vil fortsette å være det i Stortinget, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum, i samme pressemelding.
Sandra Borch kom inn i regjeringen som landbruks- og matminister i oktober 2021. Hun tiltrådte som forsknings- og høyere utdanningsminister i august 2023.
— Veldig uheldig
Høyres utdanningspolitiske talsperson Jan Tore Sanner sier at dette er en veldig uheldig sak for Sandra Borch og regjeringen.
— At en statsråd er tatt for plagiat kan åpenbart være egnet til å svekke tilliten til henne. At det er statsråden med ansvar for nettopp forskning- og høyere utdanning som er tatt i plagiat, gjør dessverre ikke saken mindre alvorlig. Jeg har derfor forståelse for at hun velger å gå av i kveld. Samtidig ønsker jeg å takke henne for samarbeidet. Selv om Høyre er uenig med Senterpartiet i mye, har hun vært en tydelig og samarbeidsorientert statsråd på dette feltet, sier Sanner.
— Jeg har forståelse for at Sandra Borch selv velger å gå av som forsknings- og høyere utdanningsminister etter det som har blitt kjent. Jeg ønsker henne alt godt videre, og håper hun har gode folk rundt seg nå i stormen, sier Høyres leder Erna Solberg.
Frp: — Skandaleregjering
Frp-leder Sylvi Listhaug sier at Støre-regjeringen nå fremstår som tidenes skandaleregjering.
— Hvordan er det mulig å takke ja til utdannings- og forskningsminister når man selv har jukset seg til en mastergrad? Det virker ikke som det er noen ende på skandalene i regjeringen til Støre. Nå må det snart være nok, jeg er alvorlig bekymret for at alle skandalene i Støre-regjeringen og norsk politikk svekker tilliten til hele det politiske systemet, sier Listhaug.
Nyeste artikler
Ingen andre har skrive avhandling om dette emnet
Nekter å sende ankesaker videre til det nasjonale granskningsutvalget
Ujevn film om Gunnar Sønstebys krigsinnsats
Vurderer om studenter er skikket: — En myte at vi vil utestenge flest mulig
Kjærlighetsrevolusjon og frie forskere i akademia? Ja, takk!
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet