Semesterstart
Ønsker å holde campus stengt hele høstsemesteret
Dropp gjenåpningen av campusene, sier Storbritannias største fagforening for akademikere, mens britiske universiteter planlegger gradvis åpning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Semesterstart er rett rundt hjørnet for britiske universiteter, og, som i Norge, er det smittevernhensyn og koronaviruset som er diskusjonstema.
Denne helgen gikk Storbritannias største fagforening for akademikere, The University and College Union (UCU), ut og sa at britiske universiteter må droppe planene om å gjenåpne sine campus.
En gjenåpning kan føre til en ny smittebølge, mener fagforeningen som organiserer 120.000 akademikere og støttepersonell.
Jo Grady, generalsekretær i UCU, har gått ut og sagt at studentens ankomst på campus vil være en katastrofe og vil risikere at dårlige forberedte universiteter blir et «pleiehjem for den andre koronabølgen».
Det skriver Times Higher Education.
Som Khrono har skrevet tidligere kommer University of Cambridge til å kjøre alle store forelesninger digitalt gjennom hele det neste akademiske året, altså helt fram til sommeren 2021.
De har samtidig gjort det klart at det vil være mulig med fysisk undervisning i mindre grupper, samt laboratoriearbeid og annet praktisk arbeid.
Nettbasert til jul
Fagforeningen oppfordrer universitetene til å gjennomføre undervisningen på nett fram til jul, og mener det er økonomiske motiver som ligger bak en gjenåpning. De anmoder den britiske regjeringen om å ta grep og subsidiere tapt inntekt.
Generalsekretær Grady mener det er tid for den britiske regjeringen å ta ansvar og fortelle universitetene å gå bort fra ansikt-til-ansikt-undervisning.
— Å unngå å handle nå vil bare føre til flere problemer i fremtiden ettersom forelesninger vil bli nødt til å være på nett og studentene blir tvunget inn i «lockdown». Det hjelper ikke å skylde på studentene for et problem som kunne vært unngå ved å ta grep nå, sier Grady.
De viser til økningen av covid-19-tilfeller etter at amerikanske universiteter åpnet sine campus, der flere institusjoner har valgt å gå tilbake til nettbasert undervisning på grunn av smitteøkningen. Her viser det seg at det er sosialisering utenfor campus som har drevet opp smittetallene.
Rice på BBC
Rektor ved OsloMet, Curt Rice, ble søndag formiddag intervjuet av BBC om OsloMets håndtering av studiestart. Her forklarte han hvordan OsloMet og andre norske universiteter har prioritert å la førsteårsstudenter komme på campus i forbindelse med semesterstart, med forbehold om nødvendig avstand i undervisningsrom og bruk av munnbind.
Tre uker etter semesterstart er det ennå ikke meldt om OsloMet-studenter smittet med koronaviruset. Rice fortalte BBC at håndhygiene og avstand har gjort det mulig å møtes i undervisningsrom.
— Noe av det viktigste for at studenter skal fullføre sine studier er å skaffe seg venner. Å sitte alene og følge undervisningen på nett er en fundamentalt annerledes opplevelse. Vårt mål er å få studentene tilbake på campus, førsteårsstudentene er her allerede og vi ønsker å åpne opp mer og mer på en måte som beskytter både studentene og våre ansatte, sa Rice.
Ved andre universitet og høgskoler har studiestart ført med seg flere tilfeller av koronasmittede studenter. Senest i dag, søndag, melder Norges Handelshøyskole om 24 nye smittede studenter.
— Trygt
President for organisasjonen Universities UK, som representerer de britiske universitetene, Julia Buckingham, har sagt at universitetene har brukt betydelige ressurser på å planlegge studiestarten slik at den er trygg for studentene, ansatte og lokalmiljøet.
— Universitetene forteller oss at mange ansatte ønsker å undervise ansikt-til-ansikt, forske og gjøre andre gjøremål som er trygge, og er bevisste på fordelene ved å ha undervisning i klasserom slik at de kan gi støtte til studentene.
Det britiske Kunnskapsdepartementet sier i en uttalelse at de er trygge på at universitetene er godt forberedt.
En talsperson sier at de støtter ansikt-til-ansikt-undervisning der det er mulig og retningslinjene blir fulgt. De sier også at retningslinjene er under konstant vurdering.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024