«Den største dagen i året»

Til alle våre nye studenter: Hjertelig velkommen til Universitetet i Oslo. I dag den 15. august tar vi dere imot på Universitetsplassen. Vi gleder oss. Dette er årets viktigste dag for universitetet. Og den største dagen i året for meg, skriver rektor Ole Petter Ottersen.

Det er mange som konkurrerer om å komme inn på Universitetet i Oslo (UiO). Dere klarte det. Dere har nå muligheter til å utvikle dere på et universitet som er rangert blant de tjue beste i Europa. Årene på universitetet går fort. Bruk dem godt!

Studiene skal selvsagt forberede dere for en yrkeskarriere, men de skal gi dere så mye mer. Et vellykket studium bringer dere ikke bare til en interessant jobb, men til et interessant liv. Få har sagt det så sterkt som den amerikanske filosofen John Dewey: «Education is not preparation for life; education is life itself.»

Når dere kommer inn på Universitetsplassen og tas opp på Universitetet i Oslo så trer dere samtidig inn I et akademisk fellesskap. Utviklingen av det moderne samfunn – vårt velferdssamfunn – er grunnlagt på fri flyt av kunnskap, ideer, studenter og forskere over landegrensene.  Vi trekker veksler på en global kunnskapsallmenning. Og hele tiden høster vi fruktene av den tilliten og forståelsen som det akademiske fellesskapet bidrar til. På vårt eget kontinent – ikke minst – har samarbeidet innen forskning og utdanning bidratt til stabilitet og fred.  

Studentutvekslingen er en essensiell del av det akademiske fellesskapet jeg nå snakker om.  Universitetet i Oslo har flere hundre utvekslingsavtaler med andre universiteter over hele verden. Benytt dere av disse mulighetene og reis ut! De som deltar i EUs utvekslingsprogram Erasmus blir mer attraktive på det globale arbeidsmarkedet. En studie viser også at en av tre studenter som deltar i dette programmet, møter sin fremtidige partner der. Siden 1987 har Erasmus-par satt over 1 million barn til verden, ifølge en representant for EU-kommisjonen.  Med rette kan vi si at det akademiske fellesskapet griper dypt inn i livet til dem som trer inn i det!

Så det er en viktig milepel, den dere passerer i dag. De milepelene dere har passert tidligere i livet, har stått langs fylkesveier og riksveier. Nå slår dere inn på Europaveien som ikke bare forbinder oss til vårt eget kontinent, men til alle deler av verden. 

Dette er årets viktigste dag for universitetet. Og den største dagen i året for meg.

Ole Petter Ottersen

Uansett hvilket fag dere har valgt å studere: Utveksling dreier seg om å utvide sin horisont – å finne den gleden det er i å ta del i andres kunnskap og i andre kulturer og levemåter. Det dreier seg om å bli rik på perspektiver, det dreier seg om studiekvalitet, men det dreier seg også om det å ta ansvar. De største utfordringene i dag er de som gjelder oss alle, Konflikter, epidemier og klimaendringer respekterer ingen landegrenser. Skal vi forstå disse utfordringene, må vi selv bevege oss over landegrensene. Skal vi kunne gjøre noe med de store ulikhetene i verden så hjelper det å ha sett dem på nært hold. Dere er morgendagens ledere. Og dere skal lede i en verden der kulturell og språklig forståelse vil stå sentralt.

I dag er din første dag som student, og i dag starter du din karriere. Mange arbeidsgivere ser etter mer enn bare fag og karakterer. Et verv i en forening, deltakelse i studentpolitikk, eller en praksisplass kan være et pluss. Og UiO har et Karrieresenter som ønsker at du tar kontakt! Et konkret tips er å «like» Karrieresenterets Facebooksider – da er du i gang.

A special welcome to our international students. You bring new perspectives to campus, and you have experiences that we will be eager to profit from. I urge you to leave your personal imprint on our university, and on our debates and academic discussions. We are excited that you have chosen to come to Oslo. And we do hope that you will be enjoying your stay and the creative learning environment that we aim to provide.

Vi er et internasjonalt universitet. Vi er en del av et globalt akademi. Derfor har vi et spesielt ansvar for dem som er tvunget til å krysse grenser - for dem som er kommet hit som flyktninger. Mange av flyktningene har fått avbrutt sitt studieløp på grunn av krig og konflikt. Universitetet i Oslo har tatt initiativet til en Akademisk Dugnad i overbevisning om at utdanning er den beste og sikreste vei til inkludering og integrering. Mange studenter har stilt opp som mentorer vår flyktninger. Jeg er sikker på at også dere ønsker å gjøre en innsats.  

Og da er vi tilbake der vi startet – til det akademiske fellesskapet som dere nå er en del av. Dra nytte av det i studieløpet. Styrk det ved å dra på utveksling. Og bruk det som resonansbunn når dere engasjerer dere i det store sivilisasjonsprosjektet som alle universiteter skal være del av. For konfrontert med de enorme utfordringene som verdenssamfunnet nå står overfor, skal vi minnes hva nylig avdøde Elie Wiesel sa da han mottok fredsprisen i Universitetets Aula for tretti år siden: «Indifference is the most insiduous danger of all.»

(Innlegget er først publisert på rektors blogg, og en redigert versjon i Dagsavisen mandag 15. august. Rektor Ottersen kommer til å holde en forkortet versjon av denne til det nye studentene da de møtes til velkomstseremoni på Universitetsplassen i Oslo i ettermiddag. )

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS