Tidligere i sommer ble det framsatt anklager mot rektor på Karolinska Institutet, Ole Petter Ottersen, om uredelighet i forskning. Ottersen er frikjent av det franske instituttet Pasteur. Her er han på vei inn til gallamiddag for Kavlivinnerne. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Fransk institutt frikjenner KI-rektor Ottersen for uredelighet

Frikjent. Fransk institutt frikjenner rektor på Karolinska Institutet, Ole Petter Ottersen, for mistanken om uredelighet i forskning som ble framsatt tidligere i sommer.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 19. juli i år ble rektor på Karolinska Institutet (KI), Ole Petter Ottersen, anmeldt for uredelighet i forskning.

Anmeldelsen ble levert inn rett etter at Ottersen hadde offentliggjort nye beslutninger i Macchiarini-saken der sju av i alt 43 forskere ble felt nettopp for uredelighet i forskning.

Det er det franske instituttet Pasteur som har utredet saken om Ottersen for KI, og som nå også har frikjent ham, forteller KI i en pressemelding.

Les også: Dagens Nyheter: Ottersen mistenkt for forskningsfusk

Artikkel fra 1999

Anmeldelsen handlet om en vitenskapelig artikkel som ble publisert i Journal of Neuroscience for nesten 20 år siden, i 1999.

Det var svenske Dagens Nyheter som først skrev om saken.

I sommer bekreftet Ottersen overfor Khrono at det i forbindelse med oppryddingsarbeidet etter Macchiarini-saken også har blitt rettet mistanke om fusk mot ham selv.

— Dette utredes og det er viktig å få frem at her er jeg en medforfatter og det aktuelle eksperimentet ble gjort i Paris i hovedforfatterens laboratorium. Jeg har kontaktet hovedforfatteren for å finne ut hva som har hendt, sa Ottersen i en rask kommentar til Khrono i juli.

Artikkel fra 1999

Artikkelen, som ble publisert i Journal of Neuroscience i 1999, handlet om en bestemt reseptor i hjernen og det er tre bilder i artikkelen som er mistenkt å være dupliserte innen samme artikkel.

Ole Petter Ottersen var en av flere medforfattere, mens hovedforfatteren var knyttet til det franske Institut Pasteur i Paris og eksperimentet som det ble satt spørsmålstegn ved ble utført der.

KI tok kontakt med Pasteur

I en pressemeldings kriver KI at siden forskningen ikke er utfrørt på KI, og Ottersen ikke var en hovedforfatter, måtte de be om hjelp fra det franske instituttetf or å få klargjort omd et var snakk om uredelighet eller ikke.

Det er etter en utredning der at instituttets etiske komite slår fast at det ikke er snakk om uredelighet i denne saken.

(Khrono har forsøkt å komme i kontakt med Ole Petter Ottersen selv, og kommer eventuelt tilbake med oppdatert kommentar fra ham.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS