Minneord

Ole Michael Selberg (1938-2021)

Møter med Ole Michael var alltid en glede; lun, kunnskapsrik og engasjert som han var – selve innbegrepet av europeisk kulturell dannelse.

Filologen, oversetteren og kulturformidleren Ole Michael Selberg døde 10. desember, 83 år gammel, etter noen tids sykdom.

Han vokste opp i en matematiker-familie i Trondheim, men valgte klassiske og slaviske språk som fag, med studier i USA, Oslo, Berlin og Warszawa. I 1960–61 gikk han forsvarets russiskkurs.

To år underviste han i norsk ved universitetet i Poznan, før han tok polsk hovedfag i Oslo – med russisk og latin i fagkretsen – og ble amanuensis i polsk språk og litteratur ved slavisk-baltisk institutt på Blindern.

Selberg var en ekte filolog, som behersket en rekke språk. Han har oversatt over 25 verk fra polsk, også skuespill og gjendiktninger av poesi.

Han gjorde polske nobelprisvinnere som Czeslaw Milosz og Wislawa Szymborska kjent for norske lesere. Selberg flyttet Norge nærmere Polen, en stat med en rik litteratur og kultur.

Han fikk den norske Bastian-prisen for oversettelser og ble i 2018 æret i Warszawa for livslang innsats for polsk språk og litteratur.

Han oversatte også fra russisk og fra tysk – Robert Musils «Mannen uten egenskaper» i fire bind.

Selberg var levende engasjert i norsk språk og deltok aktivt i de store prosjektene – grammatikk og ordbok – i Det Norske Akademi for Språk og Litteratur. Tidvis oversatte han til nynorsk.

Hans bauta er «Stor norsk-polsk ordbok», fra 2017, med 70.000 oppslagsord over 1500 sider, også utgitt i Polen. Ordbokens dataprogram utviklet han selv.

Møter med Ole Michael var alltid en glede; lun, kunnskapsrik og engasjert som han var – selve innbegrepet av europeisk kulturell dannelse.

Med sin kone Kjersti førte han et gjestfritt hjem. Hans venner vil savne ham dypt, og våre tanker går i dag til barna Anna, Jenny og Sigmund – og til tre barnebarn.

Av Alf B. Glad, Per Egil Hegge, Svein Mønnesland og Nils Morten Udgaard

Minneordet ble først publisert i Aftenposten

Powered by Labrador CMS