null Foto: UiO

Disputerte om pensjon

Joachim Minge Thørgersen disputerte fredag 28. mars.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Førstelektor ved Institutt for Økonomi og Administrasjon (ØA), Joachim Minge Thøgersen, forsvarte sin doktorgradsavhandling «Social Security in Overlapping Generations’ Models With Endogenous Growth» fredag 28. mars. 

Professor Diderik Lund (bildet) ved Økonomisk Institutt på Universitet i Oslo (UiO) leder disputasen.

I sin doktorgradsavhandling studerer Thøgersen hvordan ulike pensjonssytemer påvirker den økonomiske veksten. Han sammenligner et fondsbasert pensjonssystem med et «pay-as-you-go» system. Hovedfunnene i avhandlingen er:

  • Sammenhengen mellom pensjonssystem og økonomisk vekst er ikke entydig, men avhenger av hva som driver den økonomiske veksten.
  • Dersom veksten er drevet av investering i realkapital er det et fondsbasert pensjonssytem som entydig gir høy økonomisk vekst.
  • Dersom veksten er drevet av investering i humankapital og utdanning, er resultatet ikke like sikkert. Det er ikke klart hvilke system som gir høy økonomisk vekst i dette tilfellet.
  • Dersom eldre selv bestemmer sin pensjonsalder, påvirker ikke pensjonssystemet den økonomiske veksten.

I bedømmelseskomitéen sitter Hans Fehr fra Universitet i Würzburg i Tyskland, førsteamanuensis Johanna Wallenius fra Handelshøyskolen i Stockholm og professor Halvor Mehlum fra Universitet i Oslo.

Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo og professor Øystein Thøgersen fra Norges Handelshøyskole (NHH) er veiledere for disputasen. 

FOTO: UiO

Kilde: HiOA.no, UiO.no

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS