Ingen tar eierskap når vi opplever uhellet
Nytt år. Ut videregående har du rettigheter lovfestet i Opplæringsloven og når du er i arbeid er du beskyttet av Arbeidsmiljøloven. Men i studietiden står du helt alene, skriver leder for Norsk studentorganisasjon, Mats Johansen Beldo.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Studentene i Norge har opplevd mye positivt de siste årene, vi har fått flere studentboliger, bedre studentøkonomi og en kvalitetsmelding som kommer med mange av de endringene studentene ser på som viktig for å få en styrket utdanning.
Det sier en del om situasjonen til studentene i Norge når ønskene våre for nyåret er et styrket lovverk for læringsmiljø og en stortingsmelding om studenthelse
Mats Johansen Beldo
Det sier en del om situasjonen til studentene i Norge når ønskene våre for nyåret er et styrket lovverk for læringsmiljø og en stortingsmelding om studenthelse, for å sikre at vi skal ha de samme rettighetene som alle elever på norske skoler og alle som er i jobb.
Det banale faktum at i mellomrommet fra du er ferdig på videregående og har en haug med rettigheter lovfestet i Opplæringsloven, og til du begynner i arbeid og er beskyttet av Arbeidsmiljøloven, står du i studietiden helt alene.
2017 har vist nettopp hvor kritisk situasjonen er. Studenter har gått ut i media med saker om seksuell trakassering, vi har fått avdekket kritiske tall om mobbing i høyere utdanning, men også at seksuell trakassering er mer utbredt enn vi hadde trodd.
#Metoo har fått enormt mye oppmerksomhet, og selv om antall emneknagger brukt ikke har vært dramatisk i akademia, viser kampanjen hvor viktig det er å kunne ha en beskyttelse å lene seg tilbake på. Den lovbestemte beskyttelsen har ikke vi som studenter, vi lever på hver enkelt situasjons nåde.
Det er ikke bare i selve utdanningen at studenter i Norge faller mellom to stoler, og derfor er vårt andre ønske at Stortinget igangsetter en Stortingsmelding om «Studenthelse».
For 3 år siden kom undersøkelsen som sa at hver 5. student rapporterer alvorlige psykiske symptomplager. Til høsten neste år kommer samme undersøkelsen på ny, og det er ingenting som indikerer at tallene vil bli noe bedre.
Tiden er inne for at Stortinget tar sitt ansvar på alvor og igangsetter en stortingsmelding om «Studenthelse».
Det er uten tvil de psykiske problemene som plager høyest andel studenter, men det betyr ikke at de resterende problemene ikke også må sees på. Studenter faller mellom mange ulike stoler, for det er ikke noe offentlig organ som tar «eierskap» når vi opplever uhellet.
En skikkelig utredning som ser på helheten av studenthelsen, ser på løsninger og som finner alle de ulike hullene studentene faller gjennom når de i dag oppsøker hjelp for sin psykiske eller fysiske helse.
Ett nytt år gir nye muligheter, og vi håper politikerne hører på nyttårsønskene våre og sikrer oss de samme rettighetene som resten av befolkningen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!