Rektor på NMBU, Mari Sundli Tveit, vil diskutere framtiden for norske universiteter og høgskoler. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Rektor på NMBU, Mari Sundli Tveit, vil diskutere framtiden for norske universiteter og høgskoler. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Vil diskutere akademias rolle med ny forskningsminister

Nybø. UHR-styreleder Mari Sundli Tveit mener regjeringen viser forståelse for viktigheten av forskning, utdanning og innovasjon, og gleder seg til å diskutere akademias rolle med den nye statsråden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

To statsråder for kunnskap

Kunnskaps-departementet (KD) har ansvar for barnehager, grunnskole, kulturskole, videregående opplæring, fagskoleutdanning, høyere utdanning, voksnes læring og kompetansepolitikk.

Departementet har også ansvar for forskning og integrering. Departementet ble for stortingsperioden 2017-2021 delt opp i to ministerposter:

Kunnskaps- og integreringsminister, Jan Tore Sanner (H), og Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø (V).

Styreleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR), NMBU-rektor Mari Sundli Tveit, har store forventninger til hva Iselin Nybø kan få til som forsknings- og høyere utdanningsminister.

— Det er mye bra i regjeringsplattformen, og mye bra fra forrige regjering å følge opp. Men hun kan disse tingene, og har lang erfaring fra Utdannings- og forskningskomitéen, sier Tveit om Nybø.

Hun mener regjeringsplattformen gir grunnlag for å styrke forskningen.

Vi får nå en statsråd i Nærings-departementet som virkelig forstår betydningen av forskning.

Mari Sundli Tveit

— Hva som skal til for at studentgenerasjonen kan gå ut og løse globale utfordringer kommer tydelig frem i plattformen, og jeg oppfatter en vilje til å styrke forskningen generelt, sier hun.

Verdifullt på næring

Tveit mener regjeringsplattformen viser en forståelse for viktigheten av forskning, utdanning og innovasjon, og hvordan dette vil styrke Norge og bidra til å finne løsningene på utfordringene verden står overfor.

Hun eksemplifiserer det med at forrige kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen har blitt plassert på næringsministerposten.

— Vi får nå en statsråd i Næringsdepartementet som virkelig forstår betydningen av forskning, høyere utdanning og innovasjon for å løfte frem nye næringer og styrke eksisterende - dette er svært verdifullt i møte med samfunnsutfordringene og grønn omstilling, mener Tveit.

Akademiske verdier

UHR er videre opptatt av akademias rolle og betydningen av akademisk frihet i et demokratisk samfunn.

— Dette er noe jeg gleder meg til å diskutere med Nybø, og noe som nok ikke akkurat blir mindre viktig de neste årene.

Sundli Tveit viser til Forskningsrådsdirektør John-Arne Røttingens forventninger og ser også at en egen forsknings- og høyere utdanningsminister forutsetter mer trykk på sektorens politikk.

— Jeg gleder meg veldig til å samarbeide med Nybø. Vi hadde et veldig godt samarbeid med Isaksen og Haugstad, og håper på det samme nå, avslutter hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS