Forskningsrådsdirektør John-Arne Røttingen er klar på hva en forsknings- og høyere utdanningsminister kan bety for sektoren. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vil ha fellespott for muliggjørende forskning

Forventninger. Forskningsrådet-direktør John-Arne Røttingen har helt klart for seg hva som skal til for å få mest mulig ut av Iselin Nybø, en egen minister for forskning og høyere utdanning.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke fikk Norge en egen Forsknings- og høyere utdanningsminister i Iselin Nybø.

Administrerede direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, synes det er flott at det nå har kommet en minister med eksplisitt mandat om å løfte forskningspolitikken og koordinere den sterkere.

Dette gir klare forventninger hos oss om at forsknings-politikk vil bli løftet mer frem politisk.

— Ved å dele departementet i to har vi fått en minister med økt kapasitet til å jobbe både med forskning og innovasjon innen eget departements portefølje, men ikke minst på tvers av alle departementene, sier Røttingen.

Lovende for muliggjørende forskning

Røttingen viser til sektorprinsippet for forskningen og at Norge med ny regjering nå har 19 statsråder som alle er forskningsministere på sine felt, riktignok én av dem med stor F.

— Dette gir klare forventninger hos oss om at forskningspolitikk vil bli løftet mer frem politisk.

Han mener det gir økt rom for å få til felles satsninger på tvers av departementene og bedre koordinering. Ifølge Forskningsrådsdirektøren er det noen felt som krever spesiell oppmerksomhet:

— Denne nye ministerposten er spesielt lovende for forskning på muliggjørende teknologi; digitalisering, nanoteknologi og bioteknologi; disse skaper ny teknologi som vil kunne gi nye løsninger på ulike samfunnsutfordringer. Disse er sterkt tverrsektorielle, og dermed vanskelige å prioritere - en sterk forskningsminister som peker på disse områdene vil være viktig.

20 prosent til overordnet forskning

Røttingen viser videre til at det har vært en økning på dette feltet allerede, og at Høyre i valgkampen lovet 1 milliard til forskning på muliggjørende teknologi i denne stortingsperioden. I kombinasjon med sterkere koordinering fra Kunnskapsdepartementet vil han også ha finansiering til sektoroverskridende forskning:

— Vi har foreslått en handlingsregel for forskningsfinansiering som innebærer at et politisk tilslag for et departement for økte forskningsmidler, må følges med ytterligere 20 prosent til en overordnet fellespott, sier han, og peker på post 53 under Kunnskapsdepartementet.

​Forskningsrådet er særlig opptatt av behovet for kunnskap knyttet til samfunnsendringer i Norge og internasjonalt, som migrasjon og integrering, og utfordringene og mulighetene det gir.

— Senest i dag hørte vi nyheter om vi at forskjellene i verden øker. Vi trenger kunnskap om ulikhet og fattigdom, hvordan vi kan løse konflikter ved hjelp av kunnskap og innsikt, sier Røttingen.

FAKTA

To ministere for kunnskap

Kunnskaps-departementet (KD) har ansvar for barnehager, grunnskole, kulturskole, videregående opplæring, fagskoleutdanning, høyere utdanning, voksnes læring og kompetansepolitikk. Departementet har også ansvar for forskning og integrering.

Departementet ble for stortingsperioden 2017-2021 delt opp i to ministerposter:

Kunnskaps- og integreringsminister, Jan Tore Sanner (H), og Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø (V).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS