Rektorkjedet overlevert
Avtroppende rektor Ole Petter Ottersen overlot rektorkjedet til påtroppende rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo torsdag kveld. Se bildene og les talene her.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Høytideligheten, eller rektorinaugurasjonen (innsettelsen av nytt rektorat), fant sted i Universitetets aula i Oslo sentrum torsdag kveld.
Det var prosesjon, taler ved avtroppende og påtroppende rektor, og overrekkelse av rektorkjedet. En rekke gjester fra myndighetene kunnskapssektoren, familie og venner av universitetet var til stede.
Visdom og kunnskap
Avtroppende rektor, Ole Petter Ottersen, viste i sin tale til universitetets aller første rektor, Waldemar Christopher Brøgger, som det var bilde av i aulaen, og hvor han har på seg samme rektorkjede som Ottersen skulle overrekke til påtroppende rektor Svein Stølen.
— Dette kjedet representerer kontinuitet, visdom og kunnskap, det symboliserer universitetets autonomi, og det forplikter, sa Ottersen og viste til at rektorkjedet forplikter den som bærer det til å tale utdanningens og den frie forskningens sak – og til å tale høyt.
— Det universitetet som nå skal bringes videre av Svein Stølen og hans team, har gjennomgått store endringer de siste årene. Det har blitt et åpnere og mer synlig universitet, gjennom debatter og festivaler, gjennom åpne forelesningsserier og formidling i alle medier.
— Det har blitt et mer internasjonalt universitet, det har kommet på listen over de mest innovative universitetene i Europa, og det har blitt et universitet som har tatt innover seg at det viktigste vi gjør, er å utdanne godt kvalifiserte kandidater til vårt samfunn. Kvaliteten på vår utdanning har blitt en hovedprioritet, sa Ottersen blant annet i sin tale, og la til:
— Jeg er glad for at det nye rektorteamet tar denne prioriteringen videre.
Dette kjedet representerer kontinuitet, visdom og kunnskap, det symboliserer universitetets autonomi, og det forplikter.
Ole Petter Ottersen
Et samfunn som ikke stiller spørsmål, som ikke utfordrer det bestående, er et samfunn i vanskeligheter. Universitetene skal inspirere og oppfordre til kunnskaps- og sannhetssøken i hele samfunnet. Det er selve kjernen i virksomheten
vår.
Svein Stølen
Les også: Hele Ottersens inaugurasjonstale
Startet med Inger Hagerup
Svein Stølen er kjemiprofessoren som egentlig aldri drømte om å bli rektor, men som mente mye om hva som burde gjøres rundt seg, og endte med å bytte ut forskerkarrieren med lederkarriere i akademia.
Og som til slutt endte helt på toppen.
— Inger Hagerup skriver om det utålmodige mennesket, som våkner en dag og sier: «Jeg vil». Denne nysgjerrigheten og indre kraften er kanskje menneskets, og menneskehetens største fortrinn.
Slik startet Stølen sin tale til Stortingspresidenten, statssekretær, rektor, familie, kolleger, studenter og venner av Universitetet i Oslo som var til stede under inaugurasjonen (innsettelsen).
Universitetet må utfordre
— For hva er vi, som samfunn, som universitet, uten nysgjerrighet? Hva er vi uten de gode spørsmålene, de vanskelige spørsmålene, og de smertefulle spørsmålene? Og hva er vi som samfunn uten nysgjerrigperer, uten eventyrere og uten dem som setter i gang selv om alle sa det var umulig? Uten dem som utfordrer sannheter, kulturer og ideologier, spurte Stølen og fortsatte:
— Et samfunn som ikke stiller spørsmål, som ikke utfordrer det bestående, er et samfunn i vanskeligheter. Universitetene skal inspirere og oppfordre til kunnskaps- og sannhetssøken i hele samfunnet. Det er selve kjernen i virksomheten vår, sa Stølen.
Han trakk fram at universitetet bidrar til at man ser seg selv og sin tid i en større sammenheng, i en historie, i en tradisjon.
— Og i en tid der folk helst retter kameraet mot seg selv, er det kanskje ekstra viktig at universitetet bidrar med å supplere med vidvinkel der selfiene i dag ofte råder, la Stølen til.
Takket det avtroppende rektoratet
Stølen startet med å takke Ottersen for hans utrettelige forsvar for akademias verdier og våre liberale friheter.
— Arbeidet har vært imponerende og inspirerende, sa Stølen og fortsatte:
— Du har også hatt store ambisjoner for UiO og virkelig siktet mot stjernene. Du har gitt UiO en mer internasjonal profil. Den internasjonale ekspertgruppen du inviterte til å analysere UiO har dessuten gitt oss verdifulle innspill utenfra. Vi overtar en godt rustet skute.
Stølen trakk fram pro-rektor Ragnhild Hennum sitt engasjement i likestillingsarbeidet og for å ha holdt i det viktige arbeidet med å heve utdanningskvaliteten ved UiO.
— Og vise-rektor Knut Fægri, du har vært et forbilde for hvordan man møter studentene med respekt og med medmenneskelighet, sa Stølen.
Hele rektoratet
Så avsluttet påtroppende UiO-rektor med å trekke fram sitt eget rektorat:
— Jeg skal selvfølgelig ikke lede Universitetet i Oslo alene. Nærmest vil jeg ha prorektor Gro Bjørnerud Mo som skal ha et spesielt ansvar for utdanning og læringsmiljø. Viserektor Åse Gornitzka som skal ha et spesielt ansvar for forskning og internasjonalisering, og viserektor Per Morten Sandset som skal ha et spesielt ansvar for forskning og innovasjon.
Stølen sa at det er en stor ære å få lede Norges beste universitet.
Les også: Hele Svein Stølens tale her
Han og hans rektorat tiltrer 1. august. Samme dag begynner Ole Petter Ottersen som ny rektor ved Karolinska Institutet i Stockholm.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!