Karin Dahlman-Wright leverte rektorkjedet videre til Ole Petter Ottersen, og skal nå være hans prorektor ved Karolinska Institutet i Stockholm. Foto: Erik Cronberg/Karolinska Institutet

Store forventninger til Ottersen ved Karolinska

Sveriges kunnskapsminister ønsker seg flere Nobel-priser, men ba nytilsatt rektor Ole Petter Ottersen om å prioritere etikken høyest da hun nylig ønsket ham velkommen til Karolinska Institutet i Stockholm.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen har nå formelt fått overrakt rektorkjedet ved Karolinska Institutet i Stockholm. Det er høye forventninger til Ottersen, som har tiltrådt som toppleder og rektor for det skandalerammede svenske universitetet som, tross Macchiarini-skandalen ligger høyt på verdensrankingen. 

Høye forventninger

Forventningene til den nye rektoren ble klart adressert under en høytidelighet på Karolinska Institutet nylig, ifølge hjemmesidene til KI.

Helene Hellmark Knutsson, minister for høyere utdanning og forskning i Sverige, var klar i sin velkomsttale til Ottersen:

— Jeg ser selvfølgelig gjerne fem Nobel-priser til og fortsatt topprangeringer til KI. Men enda viktigere er det at forskningen og utdanningen dere bedriver holder absolutt høyeste kvalitet og hviler på et stabilt etisk verdigrunnlag, sa hun 

Jeg ser selvfølgelig gjerne fem Nobel-priser til og fortsatt topprangeringer til KI. Men enda viktigere er det at forskningen og utdanningen dere bedriver holder absolutt høyeste kvalitet og hviler på et stabilt etisk verdi-grunnlag.

Helene Hellmark Knutsson

Også studentene gjorde det klart at de har store forventninger til Ottersen, som fratrådte som rektor ved Universitetet i Oslo 1.august i år etter åtte år som både rektor og styreleder. 

Studentenes forventninger

Leder for medisinstudentene, Max Kynning og leder for odontologistudentene, Stephanie Ammerman, mente ifølge artikkelen på KIs sider at undervisningen ved Karolinska Institutet hadde stått i skyggen av forskningen. Men nå venter de seg endring: 

— Allerede i vår hadde han (Ottersen, red.mrk) identifisert flere av KIs problemer og allerede nå har han begynt å adressere dem, sa   sa Max Kynning. 

Og ifølge KIs sider kvitterte Ottersen på utfordringene, og la i sin «installasjonstale» stor vekt på utdanning og studentenes betydning ved universitetet.

Han sa også at takket være den faste grunnen universitetet nå står på, så vil Ottersens fokus være å se framover og formulere en ny og langsiktig strategi for KI - en strategi 2030. 

Han lovet også å se nærmere på yngre forskeres karriereviene og forskerutdanningens betydning.

Strategi 2030

— I 2030, men helst enda tidligere, skal KI ha en like sterk internasjonal posisjon i utdanning som i forskning. Men det innebrærer blant annet at vi må se over våre incitamentstrukturer og hvordan vi belønner lærernes arbeid, sa Ottersen.  

Karin Dahlman-Wright leverte rektorkjedet videre til Ole Petter Ottersen.  Hun har vært konstituert etter at den forrige rektoren måtte slutte, sammen med en rekke andre, som følge av Macchiarini-saken. Dahlman-Wright søkte ikke rektorjobben fast, men skal være rektor Ole Petter Ottersens prorektor. 

Rettferdighet og toleranse

På sin facebookprofil takker Ottersen alle som var tilstede på seremonien, og legger til: 

— Nå ser jeg fram til å arbeide for KI, for forskning og utdanning av høyeste kvalitet, for bedre og likeverdig helse, og for et rettferdig og tolerant samfunn.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS