kompetanse
Ny kommisjon for å bøte på mangel på helsepersonell
Tidligere NTNU-rektor Gunnar Bovim skal lede kommisjonen som skal forslå tiltak for å få utdannet nok helsepersonell og sørge for at de ikke slutter i helsetjenestene.
Flere fra akademia sitter i regjeringens nye helsepersonellkommisjon. I tillegg til NTNU-rektor Gunnar Bovim, som skal lede arbeidet, er prorektor ved Høgskulen på Vestlandet Anne-Grethe Naustdal, professor Morten Dæhlen ved Universitetet i Oslo og professor emeritus ved UiT, Olav Helge Førde blant medlemmene.
I tillegg til utdanningssektoren, deltar representanter fra arbeidstakere, arbeidsgivere, spesialisthelsetjenesten og de kommunale helse- og omsorgstjenestene i kommisjonen, som i alt består av 16 personer.
Skal foreslå tiltak
Kommisjonens hovedoppgave er å etablere et kunnskapsgrunnlag og foreslå treffsikre tiltak i årene framover for å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert personale i helse- og omsorgstjenestene i hele landet.
Anne-Grete Naustdal sier at regjeringens forespørsel om å sitte i kommisjonen var noe hun ikke kunne si nei til.
— Pandemien har virkelig vist hvor viktig det er å ha tilstrekkelig med kompetent helsepersonell. Mangelen vi ser i dag påvirker hele samfunnet, sier hun til hvl.no.
12. januar samles kommisjonen i Oslo til sitt første møte, men arbeidet skal først være ferdig 1. februar 2023.
«Ikke nok med studieplasser»
Ikke minst mangler det sykepleiere rundt i landet. Så sent som lørdag 18. desember foreslo regjeringen å bevilge midler til 300 nye studieplasser i sykepleie, mens utdanningsinstitusjonene ble bedt om å omdisponere 200 plasser til, slik at det i alt skal bli 500 nye studieplasser i sykepleie. Videreutdanning for jordmødre, helsesykepleiere, og ABIOK-sykepleiere (anestesi, barn, intensiv, operasjon og kreft) skulle prioriteres.
Borten Moe: Må samarbeide på tvers
Regjeringen påpeker at mangelen på kvalifisert personell særlig rammer distriktene. Dessuten øker andelen eldre i landet, mens inntektene fra olje- og gassindustrien går ned.
— For å møte disse utfordringene er det avgjørende at vi legger gode, langsiktige planer og at vi samarbeider på tvers av sektorer. Derfor har helsepersonellkommisjonen representanter fra både partene i arbeidslivet, helse- og omsorgstjenesten, utdanningssektoren, brukerorganisasjoner, forskning og samfunnsliv, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
Samsvar mellom utdanning og behov
Prorektor Naustdal ved Høgskulen på Vestlandet sier at de blant annet skal se på muligheten for å styrke samhandlingen i utdanningssektoren mellom videregående skole, fagskole, universiteter og høgskoler, samt kommunesektoren og spesialisthelsetjenesten, nettopp for å rekruttere og beholde personell.
— Det skal blant annet pekes på løsninger som kan bidra til bedre samsvar mellom behov for kompetanse og kapasitet og innhold i utdanningene. Vi skal også identifisere behov og virkemidler for kompetanseutvikling, sier hun.
— Det samme gjelder for hvordan de som allerede arbeider i helsetjenesten blir tatt vare på og får rom for kompetanseutvikling, sier hun.
Dette er medlemmene:
- Gunnar Bovim, professor, Trondheim (leder)
- Anne Turid Wikdahl, utviklingsdirektør, Bærum
- Magne Nicolaisen, kommunaldirektør, Tromsø
- Kristin Kornelia Utne, lege i spesialisering, Oslo
- Iren Mari Luther, leder, Oslo
- Torbjørn Solberg, forbundsstyremedlem, Bodø
- Rebwar Salar Nori Saleh, farmasøyt, Oslo
- Lizzie Irene Ruud Thorkildsen, forbundsleder, Drammen
- Magne Wang Fredriksen, generalsekretær, Holmestrand
- Marit Karlsen, lege, Kautokeino
- Lisbeth Sommervoll, administrerende direktør, Tønsberg
- Ellen Margrethe Hoxmark, leder, Trondheim
- Vegard Iversen, fylkesdirektør, Steinkjer
- Anne-Grethe Naustdal, prorektor, Sunnfjord
- Olav Helge Førde, professor emeritus, Tromsø
- Morten Dæhlen, professor, Tønsberg