Det norske Vitenskaps-Akademi

Ny general­sekretær i Viten­skapsakademiet

Sosiologiprofessor Gunn Elisabeth Birkelund er valgt til ny generalsekretær for Det Norske Vitenskaps-Akademi.

Professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Gunn Elisabeth Birkelund, skal være generalsekretær for Det Norske Vitenskaps-Akademi de neste fire årene.
Professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Gunn Elisabeth Birkelund, skal være generalsekretær for Det Norske Vitenskaps-Akademi de neste fire årene.
Publisert Oppdatert

Det Norske Vitenskaps-Akademi har i dag, torsdag, hatt medlemsmøte og valgt ny generalsekretær for de neste fire årene. Valget falt på professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Gunn Elisabeth Birkelund, som etterfølgeren til Øystein Hov.

Hun tiltrer stillingen i januar 2021.

Birkelund er i dag visepreses i akademiet, og har vært medlem siden 2010. I 2018 ble hun valgt som leder av klassen for humaniora og samfunnsfag, en posisjon hun ble gjenvalgt til i 2019.

— Ja, det er ikke et helt vanlig sprang å gå fra tillitsvervene man tar på seg for en begrenset periode til en fulltidsstilling som generalsekretær, men dette er en helt spesiell jobb. Jeg mener akademiet er en veldig viktig institusjon, så da anledningen bød seg takket jeg ja, sier Birkelund til Khrono.

Fortid fra Universitetet i Bergen

Det Norske Vitenskaps-Akademi skriver i en pressemelding at «Birkelund er en meget aktiv og merittert forsker og underviser, og hun har sterke nettverk. Birkelund har bygd opp forskningsmiljøer og lagt til rette for yngre forskere».

Birkelund har tidligere vært førsteamanuensis i sosiologi ved Universitetet i Bergen og professor II ved Linköping universitet i Sverige.

Hvilke planer har du for de neste fire årene som generalsekretær?

— Vi skal legge en ny strategiplan senere i år, og min jobb blir å jobbe videre med det. Vi lever i en tid der akademisk kunnskap er utfordret fra flere hold. Jeg mener akademiet skal være den fremste forkjemper for akademisk frihet. Jeg mener også at nysgjerrighetsdrevet forskning og uavhengig forskning er viktige momenter vi skal fortsette å ha fokus på.

To andre valgt

Det ble også avholdt andre valg på medlemsmøtet.

Terje Lohndal, professor i engelsk lingvistikk ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU, ble valgt til leder for klassen for humaniora og samfunnsfag. Som nestleder får Lohndal med seg Ellen Mortensen, professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Saken er oppdatert kl. 18.11 med kommentarer fra Birkelund.

Powered by Labrador CMS