Fransk selskap saksøker NTNU

Fransk stevning. Det franske aksjeselskapet Kiolis krever NTNU og de øvrige deltakerne i EU-prosjektet SelfBACK for 900.000 euro i erstatning etter at de ble kastet ut av samarbeidet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentar fra adm.dir i det franske selskapet Kiolis).

Det franske aksjeselskapet Kiolis, har inngitt stevning for den franske domstolen i Brussel mot NTNU og de fem øvrige deltakerne i det pågående EU-prosjektet selfBACK. NTNU er koordinator for prosjektet, sammen med blant annet Syddansk Universitet og Universitetet i Glasgow.

Det er trist for alle berørte og det er uheldig fordi det går utover den faglige framdriften.

Bjarne Foss

Kiolis krever erstatning for påståtte tap knyttet til at selskapets deltakelse i EU-prosjektet er blitt «terminert».

Samlet saksøkes konsortiet for 900.000 euro, der NTNU alene blir holdt ansvarlig for omtrent 1/3 av beløpet, viser et notat sendt til Kunnskapsdepartementet.

Sjelden kost

Prorektor for forskning ved NTNU, Bjarne Foss, bekrefter stevningen overfor Khrono.

Prorektor ved NTNU, Bjarne Foss, og resten av konsortiet, mener Kiolis ikke leverte i henhold til avtale. Foto. Flickr/NTNU

— Vi har nå tatt de skritt som må til og avklart at NTNU skal representere staten i rettsmøtet i Brussel. Vi har skaffet oss advokatbistand i så måte, sier han.

— Hvor ofte skjer ting som dette?

— Det skjer ikke ofte, heldigvis. Det er sjelden. Men det er trist for alle berørte og det er uheldig fordi det går utover den faglige framdriften av dette forskningsprosjektet som ledes fra NTNU, sier Foss.

— Gjorde Kiolis noe galt da de ble kastet ut av prosjektet?

— De leverte ikke i henhold til det som er avtalt i prosjektet. Termineringen var en beslutning hele resten av konsortiet sto bak, og det er slik som skjer når man ikke leverer i henhold til kontrakt, sier Bjarne Foss.

— Har dere forsøkt å få til en minnelig løsning eller forlik for å unngå søksmålet?

— Nei, dette har ikke vært aktuelt siden hele konsortiet var enige om termineringen av kontrakten med Kiolis, sier Foss.

Prosjekt: SelfBACK

SelfBACK er et prosjekt som har fått fem millioner euro (47 millioner norske kroner) av EU. Det overordnede målet med selfBACK er å hjelpe ryggpasienter til å håndtere plagene på egenhånd, redusere smertene og bedre funksjonen, ifølge Gemini.

Prosjektet startet opp i 2016 og er tenkt avsluttet i 2020. Kiolios ligger fortsatt ute på nettsidene som partner i konsortiet.

Fordi Norge ikke er EU-medlem har stevningen mot NTNU (som saksøkt nr. 1) blitt forkynt i henhold til den internasjonale sivilrettskonvensjonen av 1965 overfor Justis- og beredskapsdepartementet (JBD) som rette vedkommende i første instans. Stevningen ble forkynt for departementet 8. februar, og den ble så sendt videre til Sør-Trøndelag tingrett for forkynnelse overfor NTNU.

Rettsmøte skal være berammet i Brussel 22. mars.

Ingen kommentar fra Kiolis

Michel Manago er administrerende direktør i Kiolis. I en epost til Khrono vil han verken bekrefte eller avkrefte at selskapet han leder har gått til sak mot NTNU og resten av konsortiet.

— Av grunner som burde være innlysende kan jeg ikke kommentere dette. Hvis det rent hypotetisk hadde vært en slik prosess, så kunne jeg av åpenbare grunner heller ikke kommentert det offentlig, skriver han i en epost til Khrono.

Fakta

SelfBACK

Varighet: januar 2016 - desember 2020

Budsjett: 4,92 millioner euro

Deltagere i prosjektet: NTNU, University of Glasgow, Robert Gordon University, (Aberdeen), Det nationale forskningcenter for arbejdsmiljø, Health Leads, Syddanske universitet, Kiolis

Prosjektkoordinator: Paul Arne Mork (NTNU)

Kilde: NTNU

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS