Cybersikkerhet

NTNU inngår samarbeid med Microsoft og HP

De tre aktørene skal samarbeide om en ny etterutdanning innen cybersikkerhet.

NTNU har funnet nye samarbeidspartnere i Microsoft og HP når de skal møte den stadige økende trusselen fra cyberangrep.
Publisert Sist oppdatert

Antall cyberangrep mot norske selskap har økt i 2022. Det slo Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) fast i sin rapport «Nasjonalt digitalt risikobilde 2022» tidligere i oktober.

Ifølge rapporten er sektorene som er mest utsatt for cyberangrep i 2022 teknologibedrifter, forskning og utvikling, og offentlige forvaltningsorganer.

– Aktører som står bak cyberoperasjoner mot Norge det siste året, har brukt et bredt spekter av angrepsmetoder som rangerer fra enkle til svært avanserte. Forebyggende sikkerhet tar ned digital risiko, sa NSM-direktør Sofie Nystrøm i forbindelse med fremleggelsen ifølge NTB.

Den økende mengden cyberangrep mot både privat og offentlig sektor er også grunnen til at Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Microsoft og HP nå har gått sammen om å tilby en ny etterutdanning kalt «Digital sikkerhet i praksis».

Ingrid Schjølberg, dekan ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk ved NTNU, Verner Hølleland, adm.dir. i HP Norge og Kristine Dahl Steidel, adm.dir. i Microsoft Norge skal samarbeide om det nye cybersikkerhetskurset ved NTNU.

Skal sørge for lave kostnader

Etterutdanningen skal være rettet mot små og store virksomheter som ønsker å bygge kompetanse om cybersikkerhet. Kurset vil være særlig aktuelt for ingeniører, konsulenter og andre som jobber med drift og utvikling av IT-systemer i disse virksomhetene.

– Målet med kurset er at de som håndterer IT-systemene får oppdatert kompetanse, slik at de bedre kan beskytte systemene og virksomheten mot cyberkriminalitet. Dessverre er det altfor lite kunnskap om cybersikkerhet i norske bedrifter, skriver Ingrid Schjølberg, dekan ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk ved NTNU, i en pressemelding.

Initiativtaker til utdanningen, administrerende direktør i HP Norge, Verner Hølleland, mener det må bygges en forståelse av at sikkerhetsarbeid er en kontinuerlig prosess.

– Hver eneste dag kommer det hundretusenvis av nye angrepstyper, og da sier det seg selv at kunnskapen også må oppdateres kontinuerlig. Det er dette som gjør samarbeidet mellom NTNU, Microsoft og oss i HP så unikt i en slik kurssammenheng. Vi har også sørget for at kostnaden for utdanningen er så lav at den er tilgjengelig for alle virksomheter – uavhengig av størrelse, skriver han i pressemeldingen.

Skal starte opp før jul

Den nye utdanningen skal etter planen starte opp før jul. Hvert kurs har plass til 50 deltakere, og består av en fysisk samling på syv timer, individuelt forarbeid på tre timer og individuelt etterarbeid på syv timer.

Kristine Dahl Steidel, administrerende direktør i Microsoft Norge, er tydelig på at det er et skrikende behov etter flere med kompetanse innen cybersikkerhet.

– Angrepene blir stadig mer sofistikerte, og viktigheten av at norske virksomheter tar grep for å bedre sikkerheten har aldri vært større. Vi ser et økende antall angrep også mot norske virksomheter, offentlige som private, og mener det er på høy tid at norske virksomhetene investerer i mer kunnskap for sine ansatte. Dette er ikke bare en investering i de ansatte, det er bra for forretningen, skriver Steidel i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS