NTNU-Bovims korte navn skaper debatt
Rektor Gunnar Bovim vil ha korte navn på de åtte fakultetene ved NTNU. Det skaper reaksjoner i flere av fagmiljøene. Torsdag skal saken behandles i styret på NTNU.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Et eller flere ledd i fakultetsnavnet er saken som skaper debatt foran møtet i universitetsstyret ved NTNU 14. april.
Der skal styret vedta navn på de åtte fakultetene som er vedtatt etablert fra 1. januar 2017, som følge av fusjonen mellom NTNU og høgskolene i Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag.
Må klare seg med ett
Rektor Gunnar Bovim gjør det klart at han vil ha korte navn på fakultetene, og helst bare med et ledd. Begrunnelsen hans er at dette vil gjøre det lettere å profilere NTNUs fakulteter utad. Uansett, sier han i styrepapirene, er det ikke mulig å få med alle fagmiljøene i navnet uten at det blir altfor langt. I stedet vil han at instituttnavnene kan brukes til å profilere den faglige bredden bedre.
Det eneste fakultetet Bovim vil gi lov til å ha to ledd i navnet er Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap.
De andre sju må klare seg med ett ledd, for eksempel Fakultet for informasjonsteknologi eller Fakultet for naturvitenskap.
Mange reaksjoner
De korte navnene har skapt reaksjoner i mange fagmiljøer, som mener at navnene ekskluderer viktige fagmiljøer. Det gjelder blant annet dagens Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk, som ifølge rektor Bovims forslag til styret mister både matematikk og elektroteknikk i navnet.
Ifølge Universitetsavisa (UA) har det vært en engasjert navnedebatt blant de ansatte på dette fakultetet, som mener at et forenklet navn ikke godt nok uttrykker den faglige bredden.
Medisinerne protesterer
Ledelse, ansatte og studenter ved Det medisinske fakultet ved NTNU er også svært misfornøyde med at medisin ikke lenger er med i fakultetsnavnet som rektor Bovim foreslår overfor universitetsstyret. Anbefalingen overfor styret om å bruke navnet Fakultet for helsevitenskap er dermed sterkt i strid med høringsuttalelsen fra fakultetet, skriver UA.
— En absolutt majoritet vil at fakultetet skal ha medisin i navnet. Vi har spilt inn hva vi mener fakultetet bør hete. Da er jeg forbauset over at vårt entydige budskap ikke blir tatt hensyn til, sier dekan Björn Gustafsson til avisen.
Vil ha med psykologi
Og selv om Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap er den «heldige» som får lov til å ha to ledd i navnet, er ikke alle på fakultetet like fornøyde. Det gjelder spesielt ansatte ved Psykologisk Institutt. I et innlegg på UA skriver forskningsleder Bente Berg, nestleder Karl Henry Jacobsen og instituttleder Magne Arve Flaten ved instituttet at psykologi bør inkluderes i navnet.
«Faget psykologi representerer en egen disiplin. Det består av internasjonalt betydelige fagområder som ikke dekkes av det foreslåtte navnet, blant annet biologisk, kognitiv og klinisk psykologi, som ikke kan defineres som samfunns- eller utdanningsvitenskap», skriver de.
Nytt fakultet
Det nye økonomifakultetet som etableres etter fusjonen vil etter forslaget bli hetende Fakultet for økonomi, og ikke Fakultet for økonomi og ledelse, slik fakultetet ønsket.
På engelsk kommer derimot «management» med, og det blir hetende «Faculty of Economics and Management». Ifølge rektors tilråding er begrunnelsen for dette at «economics» kan oversettes med samfunnsøkonomi, mens det norske økonomibegrepet favner videre.
Det humanistiske fakultetet ville hete Fakultet for humaniora, mens rektor råder styret til å velge Humanistisk fakultet. Begrunnelsen hans er at humaniora ikke vil være språklig naturlig i en norsk sammenheng.
NTNU-styret vedtok tidligere i år fakultetsstrukturen med de åtte fakultetene, mens navnsettingen ble utsatt til 14. april.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!