landsmøte 2020

NSO velger ny ledelse digitalt

Valg av ny ledelse gjennomføres digitalt lørdag, resten av landsmøtet til Norsk studentorganisasjon utsettes til koronaen har roet seg.

Nyvalgt leder Marte Øien, daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og avtroppende leder Håkon Mikalsen på NSO-landsmøtet i 2019.
Nyvalgt leder Marte Øien, daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og avtroppende leder Håkon Mikalsen på NSO-landsmøtet i 2019.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Førstkommende lørdag 18. april avholder Norsk studentorganisasjon (NSO) et ekstraordinært, elektronisk landsmøte. Det er første gang studentorganisasjonen gjennomfører et landsmøte digitalt.

Det er selvfølgelig utbruddet av koronaviruset som setter en foreløpig stopper for NSOs landsmøte, som skulle ha vært arrangert 17. - 19. april. Helgens ekstraordinære digitale samling tar sikte på å gjennomføre valgene som ansees som helt nødvendige for driften av organisasjon. Resten skal avholdes ved første anledning.

— For å sikre at organisasjonen har en operativ og demokratisk valgt ledelse også etter 1. juli besluttet arbeidsutvalget å avholde flest mulig valg samme dato de var planlagt å gjennomføres. Det ville ikke vært hensiktsmessig med tanke på kunnskapsoverføring å gjennomføre et valg nærmere sommeren, sier leder av NSO, Marte Øien.

Det er snakk om valg av arbeidsutvalg, sentralstyre og kontrollkomite.

Håper delegatene får tilstrekkelig info

Valgkomiteen kom med sin innstilling til ledelsen i forrige uke. Der ble leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Andreas Trohjell, enstemmig innstilt som ny leder av studentorganisasjonen.

Nåværende nestleder, Felipe Garcia, stiller til gjenvalg og ble også innstilt av valgkomiteen.

Som fag- og forskningspolitisk ansvarlig innstiller de enstemmig Annbjørg Pasteur Stø. Som fag -og læringsmiljø ansvarlig innstiller de den tidligere OsloMet-studenten, Julie Iversen, som også stiller til gjenvalg.

Som velferdspolitisk ansvarlig innstiller de enstemmig nåværende leder for BI Studentorganisasjon (BISO), Jonas Økland, og som internasjonalt ansvarlig innstiller de enstemmig nåværende leder i StudentOrganisasjonen StOR, ved Universitetet i Stavanger, Joachim Børlie.

— Jeg vil tro noen elementer ved et valg som lobbyvirksomhet et cetera vil forsvinne når man ikke er fysisk til stede på et landsmøte. Øker dette sannsynligheten for at valgkomiteens innstilling vil ha mer å si?

— Det er vanskelig å forutsi hvordan et digitalt landsmøte vil påvirke valg i NSO. Vi har forsøkt så langt det er mulig å gi alle kandidater like profileringsmuligheter gjennom våre kanaler. I tillegg har flere delegasjoner gjennomført digitale utspørringer med kandidatene som stiller til valg, og vi håper og tror at de har fått tilstrekkelig informasjon fra kandidatene til å ta informerte og veloverveide valg, sier Øien.

Slik gjennomføres valget

— Hvordan skal man sikre at stemmegivningen foregår anonymt?

— Valgsystemet vi benytter oss av er det samme som vi bruker under ordinære landsmøter, og det er utformet for å sikre velgernes anonymitet. Det finnes ingen måte hvor vi eller noen andre kan se hva den enkelte har stemt i valget, forklarer Øien.

Valgene gjennomføres gjennom at alle delegatene mottar en e-post med et unikt passord og en prosjekt-ID som benyttes til å avgi stemme i et elektronisk skjema.

Valget er anonymt og det er bare mulig å avgi én stemme.

«Hvert valg utføres innenfor et forhåndsbestemt klokkeslett. Når stemmer er avgitt i et valg, blir det pause mens valget telles av kontrollkomiteen, som så kunngjør valgresultatet.

Etter kunngjøringen blir det igjen en pause mens neste valg forberedes, og det sendes ut nye e-poster for å stemme i det valget», skriver NSO på nettsiden sin.

Det er også mulig å avgi blank stemme.

Powered by Labrador CMS