NSO-leder Therese Eia Lerøen ser ingen grunn til å vente med å innføre studentombud på alle norske høgskoler og universiteter. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
NSO-leder Therese Eia Lerøen ser ingen grunn til å vente med å innføre studentombud på alle norske høgskoler og universiteter. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— Ingen grunn til å vente med studentombud

Norsk studentorganisasjon ser ingen grunn til å vente med å innføre Studentombud verken i Trondheim eller andre steder.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentene på NTNU skulle få studentombud i 2016. Så kom det 10. februar beskjed om stopp i tilsettinger på hele NTNU og studentombud ble utsatt til tidligst sommeren 2017.

Les også: NTNU-studentene må vente på eget ombud

Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO) Therese Eia Lerøen støtter studentene på NTNU og mener at det er ingen grunn til å vente med å innføre en slik stilling.

— Dersom studentene opplever behovet som større nå etter fusjonen så må NTNU ta dette på alvor, sier hun og legger til at NSO har vært tydelige fra fusjonene startet:

— Studentene ikke skal påvirkes av fusjonene, hva gjelder ressurser, bistand eller penger - dersom studentene opplever større behov for studentombud nå så er det noe NTNU må ta på alvor, sier hun.

Dersom studentene opplever behovet som større nå etter fusjonen så må NTNU ta dette på alvor.

Therese Eira Lerøen

Behovet er der idag og det er ingen grunn til at behovet skal forsvinne som følge av fusjon..

Therese Eira Lerøen

Når NTNU-studentene er såpass sikre på behovet som en følge av deres fusjon, blir det klart for meg at vi ikke bør vente.

Fredrik Bødtker

— Har behov

NSO mener at alle studenter skal ha tilgang på studentombud og Lerøen forteller at de har spilt inn til departementet at ordningen bør lovfestes.

— Behovet er der idag og det er ingen grunn til at behovet skal forsvinne som følge av fusjon. Å vente med å innføre ordningen blir som å si at de skal vente med å jobbe med utdanningskvalitet til kvalitetsmeldingen kommer i 2017. Det er bedre å sette inn tiltak allerede nå, sier hun.

Lerøen forteller at mange steder er det de valgte studentrepresentantene som gjør ombudets jobb og bistår i saker som er vanskelig for studenter og tillitsvalgte.

— Dette skjer alle steder, og NSO blir også kontaktet. Vi henviser da studentene videre til studentdemokratiene fordi dette er saker på institusjonsnivå, og som må løses der, sier Lerøen.

Ikke bare utsatt i Trondheim

På Høgskolen i Bergen (HiB) har de også jobbet lenge med å få på plass studentombud.

— I begynnelsen var det snakk om å få til en ordning sammen med Norges Handelshøyskole, men nå har de fått på plass et ombud i en 30-prosentstilling, sier Fredrik Bødtker, leder ved Studentparlamentet HiB (Foto: Håkon Benjaminsen).

I høst har arbeidet med ordningen vært på pause i påvente av eventuelle fusjonsforhandlinger med høgskolene i Stord/Haugesund og Sogn og Fjordane. HiB-lederen innser nå at det ikke er lurt i å vente lenger:

— Når NTNU-studentene er såpass sikre på behovet som en følge av deres fusjon, blir det klart for meg at vi ikke bør vente, sier han.

— I fusjonsforhandlingene er det mye administrativt krevende arbeid, da er det viktig å ha noen som hjelper med å ivareta studentenes rettigheter. Vi har i alle våre dokumenter at studentene skal merke minst mulig til en eventuell fusjon, fortsetter Bødtker.

Bødtker forteller at de har som uttalt mål å få dette på plass 1. august i år, og viser til at mye arbeid med innholdet i en studentombudsfunksjon er gjort på andre institusjoner:

— Det kan vi dra nytte av og få dette på plass raskt, avslutter han.

Ett ombud per 10.000 studenter

Norsk studentorganisasjon mener dette er noe institusjonene er nødt til å prioritere.

— Vi har sagt at alle høgskoler og universiteter over 10.000 studenter skal ha eget ombud, sier studentleder Lerøen. 

— Har ikke mindre institusjoner også behov for studentombud?

— Jo, men ved færre enn ti tusen så kan funksjonen deles mellom flere institusjoner. Poenget vårt er at færre studenter ikke skal være et argument imot at ordningen innføres, svarer hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS