Eksternansvarlig Kristoffer Bakke i NHHS fikk ikke med seg landsmøtet om å fjerne alderspoengene i opptak til høyere utdanning. Foto: Ketil Blom Haugstulen

NSO vil ikke fjerne alderspoeng

Alderspoeng. I helgen har norsk studentorganisasjon diskutert om de skal være for å fjerne alderspoeng. Søndag kom avgjørelsen: Det vil de ikke.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

#LMNSO

Landsmøtet i Norsk studentorganisasjon avholdes 20.-22. april i Tønsberg.

De skal blant annet velge studenter til arbeidsutvalget, sentralstyret og komitéer.

Studentrepresentantene skal også behandle regnskap og budsjett, og i 2018 revidere mangfalds-, inkluderings- og likestillingspolitisk plattform.

Se tidsplanen her.

Du kan lese alle Khrono sine saker fra landsmøtet i Norsk studentorganisasjon på khrono.no/nso.

Tønsberg (Khrono): Det ble etterhvert god temperatur da landsmøtet i Norsk studentorganisasjon lørdag diskuterte hvorvidt man bør få ekstra poeng for alder, når man bestemmer hvem som skal tas opp på studier.

Ordningen med alderspoeng innebærer nå at du får to tilleggspoeng per år, fra du blir 20 til 24. Det innebærer at en elev med et karaktersnitt på 4 fra videregående, vil få poeng tilsvarende 4,8 i gjennomsnitt når hen er 24 år gammel.

Alderspoeng er en flaskehals

Resolusjonen som la grunnlaget for debatten er fremmet av delegasjonen fra Norges handelshøgskole (NHH).

Eksternansvarlig i studentstyret på NHH, Kristoffer Bakke, er overrasket og trodde resolusjonen var så kontroversiell at den ikke ville bli behandlet. Han er glad for at landsmøtet tar debatten.

Han sier til Khrono at alderspoeng gjør det vanskeligere for folk å komme i gang med studiene.

— Hovedargumentet vårt er at alderspoeng fungerer som en slags flaskehals, som hindrer folk å komme tidlig i gang med høyere utdanning, sier han.

Hoved-argumentet vårt er at alderspoeng fungerer som en slags flaskehals, som hindrer folk å komme tidlig i gang med høyere utdanning.

Kristoffer Bakke

— Dette er problematisk fordi studier viser at jo eldre studentene er, jo vanskeligere er det å lykkes i utdanningsløpet, legger han til.

Får mer erfaring av å vente noen år

En av de som ikke hadde kommet inn på studiet sitt om ordningen med alderspoeng ikke hadde eksistert, er sykepleierstudent ved OsloMet, Bjørn Harald Hegreberg Garborg.

— Jeg tror at erfaringen man får ved å vente noen år mellom videregående og man begynner å studere gir et ekstra element ved både utdanningen din, og hvordan man gjør jobben man får etter endt utdanning, sier han til Khrono.

Han er redd for at dersom man fjerner alderspoeng, vil høyere utdanning bli en samlingsfabrikk, hvor man utdanner studenter som tenker akkurat det samme.

— Jeg tror at det gir et ekstra mangfold å ha for eksempel ha vært i forsvaret, reist rundt i verden eller bare jobbet noen år, før man tar fatt på studiene.

Sykepleierstudent Bjørn Harald Hegreberg Garborg kom inn på studiet takket være alderspoeng. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vil fortsatt gi poeng for realkompetanse

Bakke fra NHH sier til Khrono at han fortsatt ønsker at man skal få ekstrapoeng for eksempelvis realkompetanse.

— Det er klart at man bør belønne realkompetanse. Det er åpenbart en fordel for de som skal bli leger at de har jobbet i helsevesenet tidligere, sier han, før han legger til:

— Jeg mener likevel at det at man har gjort noe annet som ikke er relevant i et år, ikke vil gjøre deg til en bedre student.

Forslaget falt

Søndag formiddag stemte de rundt 180 delegatene over hvorvidt de skulle skulle være for å fjerne alderspoeng eller ikke.

Et overveldende flertall av salen stemte mot forslaget, og dermed vil NSO beholde ordningen som den er i dag.

Ifølge Bakke var det trist, men ikke uventet.

— Det var en stor seier i seg selv at saken skapte så stort engasjement, og at vi fikk diskutert et viktig studentpolitisk tema, sier forslagsstiller Bakke til Khrono etter landsmøtet.

— Selv om saken ble avvist ganske kontant i denne omgang, vil jeg tro at vi har startet en større prosess for å få til en helhetlig gjennomgang av av opptaket til høyere utdanning, avslutter han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS