Leder ved Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Hans Christian Paulsen, vil bli leder i Norsk studentorganisasjon. Foto: Ketil Blom.
Leder ved Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Hans Christian Paulsen, vil bli leder i Norsk studentorganisasjon. Foto: Ketil Blom.

Ta ansvar for studenthelsa!

Lederkandidat i Norsk studentorganisasjon, Hans Christian Paulsen, mener at politikerne må ta ansvar og definere studenthelse som begrep.

Publisert Oppdatert

I oktober i fjor lanserte samskipnadsrådet i Norge sin rapport om hva studenthelse som begrep er. De kom frem til at «studenthelse er der studentene gitt den særskilte livssituasjonen de er i, har/opplever/får styrket sin evne og kapasitet til å mestre hverdagens og studentlivets vanskeligheter, utfordringer og krav».

Det er helt essensielt å definere studenthelse som begrep, hvis vi skal jobbe strategisk med å forbedre studentenes helse. Vi trenger en offentlig utredning av studenthelse, og en stortingsmelding som følger opp med tiltak.

Vi vet hvilke utfordringer studentene møter og hvilken livssituasjon de er i. Vi vet at 1 av 5 sliter med alvorlige psykiske symptomplager. Vi vet at studenter er og bør defineres som en egen sosioøkonomisk gruppe - med særskilte utfordringer. Vi vet at studenter er stresset, ensomme og har dårlig økonomi. Derfor trenger vi en begrepsfesting av studenthelsa, og derfor trenger vi et politisk fokus på vår helse.

Det går ikke an å behandle sykdom med riktig medisin uten riktig diagnose først. Gjennom å definere studenthelse som et begrep i folkehelsen vil man kunne jobbe strategisk med forebyggende arbeid og tiltak. Først når vi vet hvilke særskilte utfordringer studentene fra dag til dag møter på, vil man kunne opparbeidede særskilt kompetanse til å håndtere disse. Studentsamskipnaden er allerede gode på dette - men vi kan bli bedre.

Ved å definere studenthelse som begrep anerkjenner vi det også som et nasjonalt problem i folkehelseperspektiv. Vi anerkjenner studenter som en egen sosioøkonomisk gruppe med særskilte utfordringer. Gjennom den anerkjennelsen kan vi også jobbe med det nasjonalpolitisk og strategisk.

Studenthelse må defineres som begrep, slik at vi kan jobbe systematisk og målrettet med utredning og tiltak.

Hans Christian Paulsen

Neste år lanseres en ny Studentenes helse og trivselsundersøkelse (SHoT-undersøkelsen). Jeg er redd vi på ny vil se ganske dystre tall. Jeg er redd for at vi etter fire år ikke har kommet dit vi bør være. Derfor må arbeidet intensiveres.  

Studenthelse som begrep må defineres og anerkjennes slik at når vi om fire år står ovenfor en ny lansering av SHoT-undersøkelsen vet at vi er på riktig vei. Studenthelse må defineres som begrep, slik at vi kan jobbe systematisk og målrettet med utredning og tiltak. Det må defineres som et begrep slik at vi som studentbevegelse kan jobbe med studenthelsen, og sørge for at politikerne tar ansvar.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS