Studiestart i Tromsø. Foto: UiT

Ukritisk økning av studieplasser løser ikke samfunnets utfordringer

Norsk studentorganisasjon har ikke sans for LO sitt utspill om en økning av studieplasser innen høyere utdanning.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk studentorganisasjon (NSO) ønsker å rette et kritisk blikk mot overbookingen som foregår i høyere utdanning. Universiteter og høyskoler tar inn nesten to studenter per studieplass, som hvert år fører til overfylte auditorier og lesesaler. Studentene, på sin side, savner faglig veiledning og personlig oppfølging.

19. juli uttalte leder av Landsorganisasjonen i Norge (LO), Hans Christian Gabrielsen, blant annet til NRK at det er for få som får tilbud om studieplass i Norge. Det er naturlig at flere får avslag, ettersom det var rekordhøye søkertall.

Overfylte studier fører til lavere utdanningskvalitet. Dersom institusjonene ikke har plass i auditoriene, eller nok veiledere til å gi tilbakemeldinger på arbeid til studentene vil dette gå utover kvaliteten og føre til at de får dårligere faglig utbytte. Studenter har allerede sagt fra om at kvaliteten på faglig veiledning og tilbakemeldinger ikke er god nok (NOKUTs studiebarometer for 2016).

Økt inntak gir ikke økt uttak. Det er ikke bare å øke studieplasser, men heller et behov for en satsning på økt kvalitet som sikrer at flere fullfører studiene. Alle studenter bør få en faglig mentor ved studiestart, og varierte undervisningsformer gjennom hele studiet. Studentene skal møte et godt mottaksapparat som ivaretar både faglige og sosiale behov på utdanningsinstitusjonene. Dette får vi ikke til om det blir enda flere studenter per vitenskapelige ansatt.

Om LO, med Gabrielsen i front, vil ha en drastisk økning av studieplasser, må de også være opptatt av hvordan utdanningskvaliteten kan sikres.

Det er ikke bare å øke studieplasser, men heller et behov for en satsing på økt kvalitet som sikrer at flere fullfører studiene.

Mats J. Beldo

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS