Ap hardt ut mot avlyst studentundersøkelse
— Jeg forstår ikke årsaken til denne kunnskapsfrykten, sier Arbeiderpartiets Martin Henriksen. Reaksjonen kommer etter avlysningen av en planlagt levekårsundersøkelse.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er ikke bare Norsk Studentorganisasjon (NSO) som er opprørt over at Kunnskapsdepartementet avlyste den planlagte levekårsundersøkelsen for studenter. Også Arbeiderpartiet reagerer kraftig på at planene om en ny undersøkelse nå legges på is.
— Det er rett og slett veldig oppsiktsvekkende at de ikke vil gjennomføre levekårsundersøkelsen for studenter, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Martin Henriksen til Khrono.
— Regjeringen bryter egne løfter både til studentene og til Stortinget, sier Henriksen.
— Har et godt nok grunnlag
Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Bjørn Haugstad sa i går at man allerede har et godt nok kunnskapsgrunnlag om norske studenters levekår, og at det er hovedgrunnen til at man nå velger å nedprioritere undersøkelsen.
Det er rett og slett veldig oppsikts-vekkende
Martin Henriksen
— Vi har valgt å ikke prioritere en ny levekårsundersøkelse nå fordi vi føler at vi har et godt nok kunnskapsgrunnlag om studentens levekår blant annet med data fra den forrige levekårsundersøkelsen, men også fra andre undersøkelser, som studiebarometeret, Eurostudent, studentsamskipnadens egen undersøkelse – SHoT, samt tett kontakt med studentene gjennom NSO, sier Haugstad til Khrono.
Sist levekårsundersøkelsen for studenter ble gjennomført var i 2010.
— Kunnskapsfrykt
Henriksen er likevel ikke overbevist om at man ikke trenger en ny undersøkelse.
— Dette er viktig for å få vite noe om studentene, deres helse og økonomi eller bosituasjon. Dette er et verdifullt kunnskapsgrunnlag som kan brukes til å sammenlikne utviklingen over tid, sier Henriksen.
Han vil følge opp med å stille kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen et skriftlig spørsmål i Stortinget, hvor ministeren vil bli bedt om å forklare årsaken til løftebruddet. Henriksen mener skrinleggingen av planene føyer seg inn i en lang rekke eksempler hvor regjeringen ikke ønsker å lytte til forskning, eller ikke ønsker ny forskning.
— Jeg forstår ikke årsaken til denne kunnskapsfrykten, sier Henriksen.
Han trekker fra kritikken mot fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) som har blitt fremmet den siste tiden, som eksempler på at regjeringen ikke har respekt for forskning. Listhaug har fått kritikk for å misbruke en forskningsrapport fra FAFO som begrunnelse for de nye asylinnstrammingene, hvor forskerne bak rapporten har sagt, blant annet til NRK at rapporten er feiltolket. Sandberg har fått kritikk for å si at forskningsmiljøene bør være næringsvennlige.
I tillegg bruker han et eksempel hvor Røe Isaksen valgte å ikke gjennomføre følgeforskning på et prøveprosjekt, igangsatt av den rødgrønne regjeringen, med 600 ekstra lærere i ungdomsskolen, som Dagsavisen kunne avsløre tidligere i vår.
Les også: Skuffet over nei til ny rapport om levekår for studenter
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!