NRK: Norsk student smittet av koronaviruset i Italia
Virus. En mann i 20-årene fra Norge er innlagt på sykehus og smittet av koronaviruset i Italia.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Saken er oppdatert onsdag kl 21.10 etter påvist smitte også i Norge.
En mann i 20-årene fra Norge er smittet av koronaviruset i Italia ifølge den italienske avisen La Nazione. Det skriver NRK onsdag. I løpet av dagen har også Folkehelseinstituttet bekreftet dette.
Onsdag kveld kunne FHI også melde om en smittet person i Norge. Vedkommende er imidlertid frisk og uten symptomer, men har fått påvist smitte etter opphold i Kina.
La Nazione viser ikke til kilde, men ifølge avisen var testen av studenten i Italia positiv og det er ventet offisiell bekreftelse fra myndighetene.
Ifølge NRK skal mannen være testet for viruset på et sykehus i Firenze i Italia. Han befinner seg i Italia nå.
NRK skriver at nordmannen har vært og reist, og at sykehuset nå kartlegger hvem han har vært i kontakt med og mulige smittekontakter.
Ifølge avisen ble mannen innlagt med feber i natt, men feberen har gått ned og han skal være i god form.
Milde symptomer
«Folkehelseinstituttet er informert om at en nordmann skal ha testet positivt på koronaviruset i Italia. Vedkommende har milde symptomer. Personen er bosatt i Italia, og følges opp av italiensk helsevesen,» skriver de selv på sine nettsider.
Folkehelseinstituttet følger opp saken i dialog med italiensk helsevesen, og oppdaterer saken ved ny informasjon, skriver de selv på sine nettsider. Dette ble først meldt av VG.
I Italia har flere enn 300 personer testet positivt for det nye koronaviruset og 10 personer er bekreftet omkommet.
De fleste tilfellene er registrert i Lombardia-regionen. Her er Milano hovedstad. Italia er dermed det landet i Europa som har flest smittetilfeller.
Arrangementer avlyst
Flere norske universiteter, blant annet Universitetet i Bergen, Universitetet i Agder og NTNU, har utvekslingsavtaler med universiteter i og like ved storbyen. Disse er nå stengt, i første omgang ut februar.
Norske myndigheter har ikke gått ut med informasjon om at man ikke bør reise til Italia.
50 000 personer i Italia lever nå med strenge begrensninger på hvor de kan gå og hva de kan gjøre.
En rekke arrangementer i Italia er avlyst eller utsatt. Utenriksdepartementet skriver på sine nettsider at museer, skoler og universiteter i Lombardia er stengt, og sports- og kulturarrangement avlyst. Det samme skjer i Venezia. Der er også karnevalet avlyst på grunn av viruset.
En smittet er i Norge, men er frisk
Når det gjelder reiser til Kina, der det smittsomme viruset først ble oppdaget, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider at reiser til fastlandskina, som ikke er strengt nødvendige, for tiden bør unngåes.
Ifølge Helsedirektoratet er det eldre med underliggende sykdommer og personer med svekket immunforsvar som er ekstra utsatt for å bli alvorlig syke.
Onsdag kveld kunne Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge opplyse at en person i Norge også har fått påvist smitte etter å ha vært på besøk i Kina. Ifølge FHI har ikke personen noen symptomer på sykdom, vedkommende er frisk og regnes heller ikke som spesielt smittefarlig. Vedkommende er i karantene i sitt eget hjem, og blir fulgt opp av lokalt helsepersonell.
Personen ble testet for smitte etter en risikovurdering, ifølge Folkehelseinstituttet.
— Resultatet i prøven viser spor av koronavirus. Analysemetoden er så følsom at den også kan påvise døde virus, sier avdelingsdirektør for smittevern og beredskap på Folkehelseinstituttet, Line Vold.
Nyeste artikler
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Landet som visste for lite
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring