Jonas Gahr Støre hadde sannsynligvis fått statsministerstolen dersom studentene hadde bestemt, viser en ny undersøkelse. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Jonas Gahr Støre hadde sannsynligvis fått statsministerstolen dersom studentene hadde bestemt, viser en ny undersøkelse. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rødgrønt flertall blant studentene

Partivalg. Hadde studentene fått bestemme ville regjeringen røket, ifølge en ny undersøkelse fra Norsk studentorganisasjon og Universitas.

Publisert Oppdatert

Studenter vs. befolkning ellers

mar.19 Studenter Totalt
Ap26,60 %26,70 %
Høyre15,90 %24,30 %
SV11,60 %7,60 %
MDG11,50 %4,00 %
Rødt7,70 %5,00 %
Frp7,50 %11,20 %
Venstre7,30 %2,20 %
Sp5,60 %13,60 %
KrF4,10 %3,60 %
Andre2,10 %1,90 %
n=749*snitt av flere**

*749 av 1000 respondenter svarte på dette **Snitt sammenfattet av Poll of Polls Kilde:Universitas

Studentenes partibarometer: Sentio har gjennomført en undersøkelse blant landets studenter for Norsk studentorganisasjon (NSO) og Universitas.

Året vi har bak oss tatt i betraktning, med Giske og metoo, vil jeg si at det er en meget god Ap-måling.

Arve Østgård

Ifølge undersøkelsen ville et samarbeid mellom Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Senterpartiet og Rødt fått en samlet oppslutning på over 51 prosent, skriver Universitas.

— Året vi har bak oss tatt i betraktning, med Giske og metoo, vil jeg si at det er en meget god Ap-måling, sier Arve Østgård i Sentio, som har utført undersøkelsen for NSO og Universitas.

Studentene ble stilt spørsmålet «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?».

Krf dårligst

Mens Frp blant studentene er mindre enn partiet Rødt, er MDG blant studentene det fjerde største partiet - 0,1 prosentpoeng bak SV.

Høyre ligger nesten 10 prosentpoeng lavere enn i befolkningen ellers, og Venstre nesten 5 prosentpoeng høyere.

— Studenter er kloke folk, og det er veldig inspirerende å se at vi er det største partiet, og at vi har økt siste året, sier partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre til Universitas.

Samme metode som alltid

Arve Østgård i Sentio forklarer til Khrono at tallene i undersøkelsen ikke er vektet opp mot hva studentene stemte i forrige stortingsvalg, fordi det er informasjon man ikke har.

— Dersom vi for eksempel skulle stilt det samme spørsmålet til aktive bønder, så ville de svart på hva de ville stemt om det var stortingsvalg. Men vi vet ikke hva aktive bønder stemte forrige stortingsvalg, sier Østgård til Khrono, og viser til at man har annen informasjon å vekte mot, som for eksempel hva befolkningen i kommuner stemte ved forrige valg.

— Dette er samme måte som vi har gjort det på alle år, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS