Notert: Styrker humanistisk forskning
Notert. Forskningsrådet tildeler 93 millioner kroner til humanistisk forskning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Om lag 20 universiteter, høgskoler og forskingsinstitutter vil nå få en støtte på tilsammen 93 millioner kroner til forskning innen humaniora-fagene, fordelt over en periode på fire år.
Dette skjer som en oppfølging av evalueringen av norsk humanioraforskning (HUMEVAL), som Forskningsrådet la fram i juni 2017. Evalueringen involverte mer enn 50 eksperter, 2300 forskere, 97 forskergrupper og 36 institusjoner, går det fram av Forskningsrådets nettsider.
Skal følges opp
De 93 millionene skal gå til forskergrupper, sabbatsår for enkeltforskere og forskerskoler.
I tillegg skal det settes ned et oppfølgingsutvalg som skal jobbe videre med evalueringen av norsk humanioraforskning. Dette skal bestå av representanter for forskningsmiljøer og institusjoner.
Forskingsrådet arbeider også for at humaniora skal styrkes i regjeringens langtidsplan for forsking, heter det.
Mange er for svake
Evalueringen viste at det er mange institusjoner som har for svake strategier for humanioraforskningen, og at forskningsmiljøene ikke har kommet like langt som internasjonale institusjoner med å organisere forskningen sin i forskergrupper.
Pengene skal gå til institusjoner som har forskergrupper som fikk karakteren 4 (very good) og 5 (excellent) av fagpanelene. Videre skal det gis støtte til sabbatsopphold for enkeltforskere. Begge disse tiltakene skal komme i gang allerede nå, mens støtte til forskerskoler skal komme fra høsten 2018.
Håper på løft
Administrerende direktør John-Arne Røttingen sier at han håper at humanioraforskningen vil få et solid løft framover.
— Bare tre prosent av pengene vi tildeler går til humanistisk forskning. Det er ikke godt nok. Tiltakene vi setter i verk som oppfølging av humanioraevalueringen er bare en start. Framover vil vi jobbe for at mer av de samlede midlene våre skal gå til de beste humanioraforskerne, sier han.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!