Historisk sørsamisk språkkonferanse
Språk. For første gang er sørsamisk en del av en større språkkonferanse.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I år er det FNs internasjonale år for urfolksspråk. I den anledning inviterer Divvun, UiT - Norges arktiske universitet og Nord universitet til konferanse om sørsamisk språk.
Det skriver Nord universitetet i en pressemelding.
45 forskere kommer til Levanger
De første sørsamiske språkforskningsdagene (voestes åarjelsaemien gïeledotkemebiejjieh) går av stabelen 2.– 4. oktober 2019 på Nord universitets campus i Levanger. Hit kommer 45 forskere, lærere, studenter og språkarbeidere.
— Det er, så vidt vi vet, første gang i historien at sørsamisk språk er tema for en såpass stor konferanse
Maja Lisa Kappfjell
— Det er, så vidt vi vet, første gang i historien at sørsamisk språk er tema for en såpass stor konferanse, sier Maja Lisa Kappfjell, rådgiver ved Divvun, UiT, i pressemeldingen. Hun er ansvarlig for konferansen sammen med kollega ved Divvun, prosjektleder Sjur Nørstebø Moshagen og førstelektor Asbjørn Kolberg, Nord universitet.
Konferansen arrangeres av Divvun-gruppa ved fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning ved UiT, og Nord universitets fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag.
Språkforskere fra fem land
Språkforskere fra Sverige, Norge, Finland, Tyskland og Polen har hovedinnledninger og innlegg. På konferansens siste dag blir det workshops der aktuelle problemstillinger knyttet til sørsamisk grammatikk, normering, språkteknologi og språkrevitalisering blir tema.
— Målet med konferansen er å samle forskere, studenter, lærere og språkarbeidere for å utveksle og drøfte ny kunnskap om det sørsamiske språket, sier Asbjørn Kolberg.
Kolberg legger til at Divvun arbeider med å utvikle språkteknologiske verktøy, som for eksempel en sørsamisk grammatikk-kontroll og oversettelsesprogram. Utvikling av slike verktøy medfører språkfaglige problemstillinger som vil bli drøftet på konferansen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!