ladet stemning på styremøte

Nord-styret ville ikke gratulere Nesna-studentene

— Jeg fikk inntrykk av at man bare ønsket å dysse dette helt ned og at det skulle forbigås i stillhet, sier styremedlem Tor Helge Allern.

Nestleder i styret ved Nord univesitet, Bjørg Tørresdal, vil ikke gratulere Nesna-studentene som vinnere av Årets navn i akademia-prisen.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under onsdagens styremøte ved Nord universitet, fremmet representant for undervisnings- og forskningspersonalet, Tor Helge Allern, et forslag om at styret skulle sende en hilsen og gratulasjon til Nesnastudentene, som tirsdag vant prisen Årets navn i akademia.

Forslaget ble nedstemt av omtrent samtlige i styret. Det får leder av Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland, Jenny Myklebust, til å regarere.

— Det viser hvor viktig prisen er, sier Myklebust til Khrono.

Amper stemning

I sitt forslag til gratulasjonstekst, skrev Allern, som også har engasjert seg sterkt i striden om nedlegging på Nesna, blant annet:

«Styret for Nord universitet berømmer Nesnastudentene for deres engasjement, maktkritiske argumentasjon. Studentene på Nesna har vist en integritet, saklighet og akademisk redelighet som bør være en målestokk både for ansatte, studenter og ledelse ved Nord universitet. Styret ved Nord universitet beklager tidligere negative omtaler av kvaliteten på Nesnastudenter, og finner det rimelig at de også får fullføre sin lærerutdanning ved det studiested de ble tatt opp».

Jeg mener ingenting om prisen, og jeg har respekt for deres standpunkt og at de er uenige. Men den knyttneven som ble reist mot styret i møtet i juni i fjor har jeg aldri før opplevd i en demokratisk sammenheng gjennom et langt politisk liv

Bjørg Tørresdal, nestleder i styret ved Nord universitet

Allern fikk kun med seg vararepresentant Torill Beate Risøy, som representerer de teknisk-administrativt ansatte.

Allern sier det ble ganske ladet stemning under styremøtet da forslaget kom opp.

— Jeg fikk inntrykk av at man bare ønsket å dysse dette helt ned og at det skulle forbigås i stillhet, sier Allern til Khrono.

— Trusler og personangrep

Nestleder i styret, Bjørg Tørresdal, var blant dem som tok til orde for ikke å sende noen gratulasjon.

— Jeg foreslo at vi ikke skulle si noen ting, bare la være å komme med noen reaksjon, sier Tørresdal til Khrono.

— Hvorfor det?

— Jeg argumenterte med at jeg har respekt for Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland sine standpunkt, men jeg mener de har gått for langt i måten de har aksjonert på. De har kommet med trusler og personangrep både mot rektor og medlemmer av styret. Dette er et demokrati uverdig, og det er veldig beklagelig, sier Tørresdal.

— Denne prisen går jo til studentene og ikke til Folkeaksjonen?

— Jeg mener ingenting om prisen, og jeg har respekt for deres standpunkt og at de er uenige. Men den knyttneven som ble reist mot styret i møtet i juni i fjor har jeg aldri før opplevd i en demokratisk sammenheng gjennom et langt politisk liv, sier Tørresdal.

Folkeaksjonen: — De vil legge lokk på saken

Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland var en av dem som nominerte Nesna-studentene til prisen.

Leder i aksjonen, Jenny Myklebust, blir nærmest litt paff når Khrono forteller henne hva som skjedde på onsdagens styremøte.

— At nesten hele styret stemmer ned en gratulasjonsmelding på denne måten, viser hvor viktig prisen er. Nesnastudentene har stått på og jobbet iherdig mot overmakten ved siden av studiene. Det koster mye energi å stå i en slik kamp, sier Myklebust på telefon til Khrono.

Nesnastudentene har stått på og jobbet iherdig mot overmakten ved siden av studiene, mener Jenny Myklebust.

— Bjørg Tørresdal argumenterer med at Folkeaksjonen har gått for langt i måten de har aksjonert på, og at de har kommet med trusler og personangrep. Hva tenker du om det?

— Det tar vi selvsagt stor avstand fra, og jeg tror at dette er noe hun sier for å unngå mer debatt. Nord-styret prøver fortsatt å dysse ned saken, svarer Myklebust, som legger til at Folkeaksjonen og «hele Helgeland» er utrolig stolte av jobben Nesnastudentene har gjort.

— De har bred støtte i akademia og i store deler av sektoren, understreker folkeaksjonslederen.

— Studentene ønsker å fullføre på Nesna, slik de har krav på. Det er det studiestedet de ble tatt opp på, og det er det som er hovedpoenget i denne saken her. Studentene og Folkeaksjonen er klare til å kjempe videre, men Nord-styret durer dessverre bare på videre, ser det ut til. De ønsker ikke å lytte i det hele tatt, sier hun.

Juryen: Viktig prinsippdebatt

Juryen i Årets navn i akademia, som besto av Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås, professor emeritus Rune Slagstad, førsteamanuensis Jonas Stein, Nupi-forsker Minda Holm og redaktør i Khrono, Tove Lie, var enstemmige i sitt valg av vinner blant tre finalister.

Viktig debatt om sentrum-periferi, mener Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås

— Juryen har kåret nesnastudentene til Årets navn i akademia fordi de har lyktes i å reise en viktig prinsippiell debatt om flere sider ved utviklingen av høyere utdanningspolitikk i Norge. Blant annet går aksjonene de har hatt rett inn i sentrum/periferi-diskusjonene som er blitt så viktige for tida, og til de grader preger norsk politikk.

Det sa Knut Olav Åmås under tirsdagens utdeling av Årets navn i akademia 2020.

Han viste også til at debatten har ledet til at en tverrpolitisk samling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite nå tar opp spørsmål om nedleggingen er i tråd med Stortingets intensjoner.

Fire studenter mottok prisen

Prisen er ikke tildelt Folkeaksjonen på Helgeland, men nesnastudentene, representert ved Kathrine Dishington Johnsen, Wanja Skog Hermansen, Aurora Hoff-Blyseth og Fay-Renée Olsen. Disse fire har varslet søksmål for å få fullført hele utdanningen sin på Nesna.

Sentrum/periferi-diskusjonen som nå preger norsk politikk har kanskje gått litt i glemmeboka i akademia, sa førsteamanuensis Jonas Stein under årets utdeling.

— Det er egentlig interessant hvor bra, relativt sett, mange av de fusjonene en har hatt i sektoren de siste fem til åtte årene har gått. Så det er ikke så overraskende at du får noe satt på spissen og du får en sterk konflikt, som du har fått her, sa Stein.

— Så har nesnastudentene også reist det interessante spørsmålet om de tradisjonelle høgskoleoppgavene i sektoren blir godt nok ivaretatt med alle strukturreformene, sa Knut Olav Åmås, som selv har vært statssekretær for Høyre i Solberg-regjeringen som har gjennomført den store strukturreformen i høyere utdanning.

Powered by Labrador CMS