Universitetssøknad

Nokut varsler om ni måneders «liggetid» for universitets­­­søknad

Rektor Gunnar Yttri reagerer på at Nokut ikke vil begynne å se på universitetssøknaden fra Høgskulen på Vestlandet før i april neste år.

når det tar så lang tid som dette, legger en jo institusjonell utvikling på is. sier rektor Gunnar Yttri ved HVL om Nokuts langeventetid før de skal begynne å saksbehandle universitetssøknaden fra Høgskulen på Vestlandet.
Publisert Sist oppdatert

— Når en universitetssøknad har en liggetid på ni måneder før de i det hele tatt begynner å behandle den, da har Nokut for store oppgaver i forhold til hva de får unna, sier Gunnar Yttri.

Rektoren ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) leverte høgskolens universitetssøknad i juni, en søknad som det var planen å levere både i 2022 og 2023

I et brev har høgskolen nå fått beskjed fra Nokut, det nasjonale organet for kvalitet i utdanningen som skal behandle søknaden, om at de ikke vil begynne å se på søknaden før i april neste år.

— Uheldig

Rektor Yttri reagerer på at at liggetid «har blitt formalisert rutine», som han skriver i et debattinnlegg i Khrono sammen med høgskolens styreleder Arvid Hallén.

— Hva ville vært den praktiske forskjellen hvis de for eksempel hadde behandlet den seks måneder tidligere?

— Det er et stort arbeid for å utvikle utdanning og forskning når vi tar steget fra høgskole til universitet. Det er viktig for studenter, ansatte og samfunnet at vi lykkes i ambisjonen. Det er helt greit at en trenger tid på å gjøre en saklig og faglig gjennomgang, men når det tar så lang tid som dette, legger en jo institusjonell utvikling på is.

— Men hva har seks måneder til eller fra å si?

— Det er uheldig. Og det handler ikke bare om HVL, men hele den rivende utviklingen vår sektor er inne i. Jeg mener det er ugreit å ha et system der en leverer en søknad i juni ett år, og så begynner de å jobbe med den først i april året etter.

Nokut: — Kapasitets­utfordringer

I Nokut svarer de at de har stor forståelse for at HVL ønsker en rask behandling av søknaden som de har brukt så mange år på.

Nokut-direktør Kristin Vinje får ikke sett på søknaden fra HVL før i april neste år.

— Vi har mange tilsyn som skal gjennomføres og søknader hos oss som skal behandles, og dessverre gjør kapasitetsutfordringer at søknadsbehandlingen tar lengre tid enn hva både vi og søkerne skulle ønske, sier direktør Kristin Vinje.

Hun forklarer at behandlingen av en slik søknad både tar mye tid og krever store ressurser. 

— Det må gjøres grundige vurderinger av om institusjonen har den kvaliteten, og arbeider på en slik måte, som er nødvendig for å kunne bære det ansvaret akkrediteringen som universitet gir, sier Vinje.

— Vi starter opp behandlingen så snart vi har ledig kapasitet, og vi er trygge på at det skal bli en god prosess med HVL når søknadsbehandlingen etter hvert kommer i gang.

Powered by Labrador CMS