Et viktig bidrag av utenlandsk utdannede er helsefagarbeidere, her sykepleiere. Foto: HiOA Foto: HiOA

Rekordmange søker godkjenning av utenlandsk utdanning

Hele 6572 søkte om godkjenning av utenlandsk utdanning i 2014, opp 7 prosent fra året før.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) opplevde i 2014 ny rekord i antall søknader om godkjenning av utenlandsk utdanning. Hele 6572 søkte om dette, som er opp sju prosent fra året før, heter det i en pressemelding sendt ut torsdag ettermiddag.

En av NOKUTs primæroppgaver er å godkjenne høyere utenlandsk utdanning, i tillegg til å ha kontroll med kvaliteten i norsk høyere utdanning.

Gjengangere

Polen topper listen over søkerland. Deretter følger Litauen og Serbia. Langt lavere tall finner man for søknader fra Filippinene, Russland og India.

— Landene som dominerer listen har holdt seg bemerkelsesverdig stabile over de siste årene. Den eneste markante endringen de siste årene er at antallet søkere fra Serbia har økt slik at de i fjor endte som den tredje største søkergruppen, sier NOKUTs direktør for utland, Stig Arne Skjerven.

Landene som dominerer listen har holdt seg bemerkelses-
verdig stabile over de siste årene.

Stig Arne Skjerven

De tre viktigste typene utdanninger er økonomiutdanninger (handelshøyskolefag), ingeniørutdanninger og lærer/pedagogiske utdanninger.

— Dette viser at de volummessig mest sentrale utdanningene som NOKUT godkjenner i stor grad samsvarer med etterspørselen i arbeidslivet, ifølge pressemeldingen.

Dårlig praksis for innpass

For landene innenfor topp ti er overvekten av søkerne kvinner. Her ligger Filippinene på topp med 90 prosent kvinnelige søkere. De skiller seg ut blant ti på topp-landene ved at flesteparten av søknadene var om godkjenning av helsefaglig utdanning.

Khrono skrev i november i fjor om at Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) skal hjelpe sykepleiere med utdanning fra utlandet til å få godkjenning i Norge. I 2013 fikk hele 623 sykepleiere avslag på søknad om autorisasjon i Norge, som går dårlig over ens med Norges enorme behov for sykepleiere frem mot 2030.

Les også: 

Legger til rette eget studie

Instituttleder Dag Karterud ved Institutt for sykepleie problematiserte da at de fleste med utenlandsk sykepleierutdanning som får avslag fra Statens Autorisasjonskontor (SAK) får beskjed om å ta hele utdanningen på nytt, og heller be om godskriving av deler av det.

HiOA har opprettet et emne på 33 studiepoeng som dekker det de fleste som får avslag mangler, nemlig «Sykepleiens faglige og vitenskapelige grunnlag», som vanligvis er spredt utover hele bachelorløpet.

— Det er en ulempe for oss at de må søke ordinært opptak, fordi disse studentene tar opp en studieplass hver, selv om de får godskrevet opptil to tredjedeler av utdanningen, sa Karterud da.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS