null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Tirsdag kommer studentenes dom

Rekordmange studenter, nesten halvparten av de spurte, svarte på Studiebarometer 2015. Resultatene legges fram tirsdag 2. februar og du kan følge framleggingen direkte her.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Sendingen fra NOKUT av presentasjonen starter 07.55 tirsdag 2. februar, men fungerer bare på pc, ikke for mobilbrukere)

Studiebarometeret spør studentene hva de mener om kvaliteten på studiet sitt. Under høstens runde svarte 47 prosent, eller nesten 29.000 studenter, på undersøkelsen. Det er ny rekord.

— Det er gledelig å se at deltakelsen øker, sa en fornøyd NOKUT-direktør Terje Mørland i en pressemelding, da svarprosenten ble klar før jul.

I 2014 endte svarprosenten på 42 prosent. Høsten 2015 økte den med 5 prosentpoeng og havnet på 47 prosent. Over halvparten av institusjonene som deltok i undersøkelsen havnet på en deltakelse på over 50 prosent, og flere har økt sin svarprosent betraktelig fra fjorårets runde.

Lite fornøyd med oppfølging og veiledning

Tidligere resultater fra Studiebarometeret har vist at studentene er minst fornøyde med oppfølgingen og tilbakemeldingen. Tallene i 2014 er nær sagt uendret fra 2013 og viser at kun 29 prosent er fornøyd med den individuelle oppfølgingen. I samråd med sektoren har NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) føyet til ytterligere spørsmål om oppfølging og tilbakemeldinger i årets spørreskjema, nettopp for å ta tak i det studentene var minst fornøyd med. 

Samtidig viser NOKUTs analyser at studentenes tilfredshet med tilbakemeldinger og oppfølging har liten innvirkning på overordnet tilfredshet.

— Dette ønsker NOKUT å finne ut mer om, og årets spørreskjema har tatt tak i dette, forklarer Mørland (bildet over), og legger til:

— I samråd med sektoren har vi utarbeidet ytterligere spørsmål om dette temaet, som kan bidra til å kartlegge og forklare misnøyen. Det blir spennende å se hvordan studentene har respondert på spørsmålene i år, når resultatene legges frem tidlig i februar 2016.

Du kan følge Studiebarometeret på Facebook, og få med deg nyheter og andre oppdateringer rundt undersøkelsen.

Ingeniører og lærere minst fornøyd

Resultatene fra studiebarometeret 2014, som ble presentert 3. februar 2015, viste at lærerstudentene er landets minst fornøyde sammen med ingeniørstudentene. Sykepleiestudenter er langt mer fornøyd.

I snitt svarer 62 prosent av studentene på utdanningen for grunnskolelærere at de alt i alt er fornøyd med studiene sine. Dette er 14 prosentpoeng lavere enn snittet for alle landets studenter. 

Under halvparten er fornøyd med de tilbakemeldingene de får og 44 prosent av lærerstudentene er kritiske til oppfølgingen de får på studiet sitt, viser tallene fra 2014.

Det er stor variasjon i svarene på denne utdanningen både mellom institusjonene, men også innad på den enkelte institusjon.

Tilbakemeldingene fra ingeniørstudentene om tilfredshet med studiene varierer også. Svarene spriker mellom institusjoner, men også innad på en enkelt høgskole eller universitet.

71 prosent av ingeniørstudentene er tilfreds med studiet sitt. Det er fem prosentpoeng lavere enn snittet for alle studenter. NOKUT skriver i en pressemelding at mer enn 44 prosent oppgir at de er misfornøyde med oppfølgingen på studiet. Noen av ingeniørutdanningene i landet blir vurdert som de mest faglig utfordrende studiene totalt sett.

— Mer representativ

— Solid svarprosent vitner om at undersøkelsen blir prioritert ute på universitetene og høyskolene.  Dette gir mer representative tall, som igjen gjør Studiebarometeret til et enda bedre verktøy i arbeidet med kvaliteten på utdanningene som tilbys, sier Mørland.

Han retter en stor takk til studentene som har sagt sin mening under årets runde.

I år var det Høgskolen Betanien som fikk høyest svarprosent på hele 91 prosent.

Svarprosent statlige høgskoler tre på topp:

  • Høgskolen i Bergen 72 prosent Høgskolen i Østfold 71 prosent Høgskolen Stord/Haugesund 70 prosent

Svarprosent universiteter, tre på topp

  • NMBU 53 prosent Universitetet i Agder 47 prosent, UiT - Norges arktiske universitet 44 prosent

Les også: 

Hovedfunn fra Studiebarometeret 2014

76 prosent er tilfreds med sine studier (svarer 4 eller 5 på en skala fra 1-5). Uendret fra 2013.

7 prosent er ikke fornøyd (svarer 1 eller 2 på en skala fra 1-5). Uendret fra 2013.

Minst fornøyd er ingeniør og lærerstudenter.

Mest fornøyd er politi-, fysikk-, sykepleie- og medisinstudenter.

Dårligst skår får følgende områder:

  • Undervisning
  • Oppfølging
  • Veiledning/tilbakemeldinger

Nytt element i år, spørsmål rundt praksis. Studentene er stort sett fornøyd, men minst fornøyd med samhandling mellom studiested og praksisplass.

Tidsbruk blant studenter

  • Snitt 34,7 timer til studier i uka

Mest

  • Arkitektur oppgir 45,8 timer
  • Odontolohi 44,7 timer
  • Medisin 43 timer

Minst

  • Idrett 28,6 timer
  • Språk 28,4 timer
  • Pedagogikk 28,3 timer
  • Sosiologi 26,8 

Kilde: Nokut, Studiebarometeret

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS