Terje Mørland, NOKUT-direktør.

Misfornøyde ingeniør- og lærerstudenter

Det nye studiebarometeret viser at lærerstudentene fremdeles er landets minst fornøyde sammen med ingeniørstudentene. Sykepleiestudenter er langt mer fornøyd.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Se presentasjon av Studiebarometeret for 2014, tirsdag 3. februar, nederst i saken).

I snitt svarer 62 prosent av studentene på utdanningen for grunnskolelærere at de alt i alt er fornøyd med studiene sine. Dette er 14 prosentpoeng lavere enn snittet for alle landets studenter. 

Under halvparten er fornøyd med de tilbakemeldingene de får og 44 prosent av lærerstudentene er kritiske til oppfølgingen de får på studiet sitt.

Det er stor variasjon i svarene på denne utdanningen både mellom institusjonene, men også innad på den enkelte institusjon.

Ifølge tallene i Studiebarometeret fra NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) er studentene på lærerutdanninger med matematikk spesielt kritiske i tilbakemeldingene sine.

Stor variasjon blant ingeniørstudenter

Tilbakemeldingene fra ingeniørstudentene om tilfredshet med studiene varierer også. Svarene spriker mellom institusjoner, men også innad på en enkelt høgskole eller universitet.

71 prosent av ingeniørstudentene er tilfreds med studiet sitt. Det er fem prosentpoeng lavere enn snittet for alle studenter. NOKUT skriver i en pressemelding at mer enn 44 prosent oppgir at de er misfornøyde med oppfølgingen på studiet. Noen av ingeniørutdanningene i landet blir vurdert som de mest faglig utfordrende studiene totalt sett.

Alt i alt fornøyd

Norske studenter er alt i alt fornøyd med sitt studiet. 76 prosent svarer 4 eller 5 på en skala fra 1-5 når de blir spurt generelt om tilfredshet med studiene sine. Sju prosent svarer at de slett ikke er fornøyd (1-2 på skalaen fra 1-5).

Det er NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning) som er ansvarlig for Studiebarometeret, som skal gjennomføres årlig, men som i dag ble lagt fram for andre gang. De poengterer at tross stor tilfredshet er det store variasjoner mellom institusjoner og utdanninger.

Gjennomgående er studentene minst fornøyd med individuell oppfølging og veiledning, mens arbeidslivsrelevans og læringsutbytte får best vurdering, omtrent slik resultatene var første året.

Sykepleiestudentene er blant landets mest fornøyde studenter, mens lærerstudentene fremdeles er blant de mest misfornøyde. I bunnen av skalaen får de følge av ingeniørstudentene.

Bekymringsfulle svar

— Studiebarometeret viser at det er store variasjoner i studentenes tilbakemeldinger. Det er bekymringsfullt at mange studenter er tildels meget misfornøyd. Spesielt gjelder det individuell tilbakemelding og oppfølging. Universiteter og høgskoler har en jobb å gjøre med å finne ut hva som er årsaken og sette inn nødvendige tiltak, slår direktør i NOKUT Terje Mørland (bildet under) fast i en pressemelding.

— Alle studenter fortjener at institusjonen gjør sitt ytterste for at utdanningen skal være så god som mulig. Jeg forventer at Studiebarometeret blir brukt flittig i tiden som kommer for å bedre kvaliteten i utdanningene ytterligere, sier Mørland.

Fornøyde sykepleiere

Blant sykepeleiestudentene svarer nesten 82 prosent at de «alt i alt» er fornøyde med studiet. Det er seks prosentpoeng over snittet, og hele 20 prosentpoeng høyere enn lærerstudentene.

Tallene viser at sykepleiestudentene i snitt er mer fornøyd med tilbakemeldinger og mindre kritiske til den oppfølging de får.

Men NOKUT trekker fram tall som viser store forskjeller. På noen skoler ligger snitt i svar fra studentene på 4,8 (på en skala fra 1-5) om hvor fornøyde de «alt i alt» er, mens andre skoler bare får 3,2 på samme spørsmål.

25.000 er spurt

Nesten 25.000 studenter fra nærmere 60 ulike høyskoler og universiteter har sagt hva de mener om studieprogrammet de de går på,d et er en betydelig høyere svarprosent enn året før. Tirsdag 3. februar la NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning) fram resultatene fra runde nummer to av den nasjonale studentundersøkelsen Studiebarometeret.

Fjorårets resultater viste at norske studenter stort sett er fornøyde med studiet, læringsutbyttet og arbeidslivsrelevansen. Likevel var det mange som ønsket seg bedre bedre undervisning, mer forskningsdeltakelse og bedre oppfølging.

Resultatene viste også at den gang studieinnsatsen på en del utdanningstyper var lav.

Topptunge kommentarer

Til å kommentere årets resultater hadde NOKUT fått med seg kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (bildet under), leder av Norsk studentorganisasjon Anders Kvernmo Langset og selvfølgelig NOKUT-direktøren selv, Terje Mørland. I salen satt også blant andre rektor Ole Petter Ottersen fra Universitetet i Oslo og statssekretær Bjørn Haugstad.

Invitert til diskusjon var også rektorene ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Kari Toverud Jensen og ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen.

Under kan du se presentasjonen av Studiebarometeret, som ble gjort på høgskolen i Oslo og Akershus:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS