inntjeningskrav ved nmbu
NMBU-rektor støtter dekanen som har forventning om 25 prosent inntjening av lønn
En helt legitim forventning, mener Siri Fjellheim, rektor ved NMBU.
Siri Fjellheim er rektor ved NMBU. Hun støtter langt på vei de tydelige signalene dekan ved et av fakultetene, Sigrid Gåseidnes, har sendt til sine ansatte. Dekanen har en klar forventning om at de skal hente inn eksterne midler tilsvarende 25 prosent av lønna si.
Gåseidnes ønsket å kontraktsfeste dette, men fakultetsstyret sa nei. Dekanen fikk beskjed om å gjøre om de kontraktene som allerede var laget.
— I dialogen mellom dekanen og de ansatte ble det konkludert med at det ikke er en hensiktsmessig måte å signalisere denne forventningen på. Det betyr ikke at vi ikke må ha dialog med alle ansatte om hvordan vi skal konkretisere forventningene, svarer rektor Siri Fjellheim i e-post til Khrono.
— Er dette en type kontrakter og krav som NMBU-rektor er fornøyd med? Hvis du ikke syns det, hva vil du gjøre?
— Det har aldri vært snakk om å kreve at ansatte dekker inn sin egen lønn. Derimot er det snakk om en helt legitim forventning om å bidra til at NMBU finansierer deler av forskningen sin gjennom eksterne midler. Det er helt avgjørende for at vi skal kunne fortsette å løse samfunnsoppdraget vårt. Som arbeidsgiver gjør vi dette tydelig gjennom styringssignaler og i dialog med de ansatte. Som Gåseidnes har påpekt, har dekanen konkludert med at det ikke er hensiktsmessig å legge inn forventningen i arbeidskontrakter, skriver Fjellheim til Khrono.
Akademikerne: Tok det opp i fakultetsstyret
Anne Gravdahl er hovedtillitsvalgt for Akademikerne ved NMBU og styremedlem i fakultetsstyret, og det er hun som bekrefter dette overfor Khrono.
— Jeg tok dette opp på fakultetsstyremøtet i juni da saken ble diskutert, og poengterte at minst tre ansatte allerede hadde denne forventningen i sine kontrakter. Vi ble lovet at dette skulle ryddes opp i snarest, og det forventer vi blir gjort, sier Gravdahl til Khrono.
Hun har fått bekreftet fra en av de det gjelder at hen i etterkant av møtet har fått tilbud om arbeidskontrakt uten denne formuleringen.
Skal rydde opp i august
Ved Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap (KBM) ved NMBU, har dekan Sigrid Gåseidnes gått så langt i arbeidet med å finne nye løsninger på en vanskelig økonomisk situasjon, at hun har kontraktsfestet en forventning om at førsteamanuenser og professorer skal hente inn tilsvarende 25 prosent av et fast årsverk gjennom eksterne midler. Etter et fakultetsstyremøte i juni og en debatt der, har Gåseidnes snudd.
— Jeg har besluttet at vi ikke vil gjøre dette framover. For de ansatte det gjelder vil dette bli fulgt opp og rettet i tråd med deres ønsker i medarbeidersamtaler i august, skriver Gåseidnes til Khrono.
Hun legger til:
— Jeg tar veldig gjerne en diskusjon om 25 prosent videre. Her har jeg satt en forventning til våre vitenskapelige ansatte som kanskje er en uvant måte å styre på for mange og man kan helt sikkert diskutere mye om det er lurt eller ikke, skriver Gåseidnes.
Ser på saken som en naturlig dialog
— Fakultetsstyret har sagt nei til kontraktsfesting, men dekanen opprettholder sitt «krav» og sier at de som ikke oppfyller dette vil kunne miste forskningstid og man vil ligge dårlig an i lønnsforhandlinger. Hva tenker du om det?
— Styret har ikke sagt nei til kontraktsfesting, for det er et spørsmål som ikke har vært oppe til diskusjon der. Det er normalt å ha dialog med ansatte om hvordan de leverer på arbeidsgivers forventninger. Men det er ingen direkte sammenheng mellom lønn og andelen eksterne midler man henter inn, skriver Fjellheim.
— Er dette en god måte å løse dagens økonomiske utfordringer på?
— Hvis du i «dette» legger forventninger i arbeidskontrakter, så viser jeg til dialogen mellom dekanen og de ansatte. De konkluderte med at det ikke er en hensiktsmessig måte å signalisere denne forventningen på. NMBU må som alle andre institusjoner i sektoren finne ut hvordan vi kan fortsette å holde høy kvalitet og løse våre samfunnsoppdrag med trangere rammer. Eksterne midler er en enda viktigere del av løsninga enn før, skriver Fjellheim.
Kan resultere i uthuling av stillingsvern
Lena Marie Kjøbli er hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet på NMBU. Hun fortalte tidligere i sommer at Forskerforbundet også har fått flere henvendelser fra bekymra ansatte på det aktuelle fakultetet, og at de tillitsvalgte har tatt saken opp i møte med den sentrale ledelsen for et par uker siden.
— Sentralt opplevde jeg å få forståelse for våre bekymringer og at de var glad for at vi tok opp dette, sier Kjøbli. Ledelsen var allerede klar over saken og formidlet at de var i dialog med fakultetet det gjelder. Hun legger til at det er vesentlig at man har lik personalpolitikk på hele universitetet.
— Man må også se at det er stor forskjell på mulighetsrommet de enkelte forskerne ved NMBU har til å hente inn eksterne midler. Noen forsker innenfor områder der det er mye eksterne midler tilgjengelig, andre forsker innenfor områder med færre muligheter. Det gjelder også på det aktuelle fakultet, sa Kjøbli.
Kjøbli anbefalte ledelsen både ved dette fakultet, men også generelt ved universitetet om å gå i dialog med sine vitenskapelige ansatte, ikke gripe til mer styring når en trangere økonomisk hverdag slår inn.
— Jeg tror man oppnår så mye mer med en god dialog og ledelse, framfor mer og hardere styring og pålegg, sier Lena Marie Kjøbli.