Riddermedalje

NMBU-professor emerita utnevnt til ridder

Hans Majestet Kongen har utnevnt professor emerita Brit Salbu til Ridder 1. klasse for hennes samfunnsvirke.

Professor emerita Brit Salbu er utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Her får hun medaljen overrekt av sin ektemann Christoffer Aasland. Til høyre kanselier Mette Tverli fra Slottet.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brit Salbu har vært en foregangsperson innen radiokjemi i flere tiår og ble mandag slått til ridder av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

— Jeg er ganske overveldet over den ære jeg har blitt tildelt, og jeg er også ganske ydmyk for jeg har mange å takke for et givende profesjonelt liv, sier Salbu i en pressemelding.

Rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Sjur Baardsen, mener utnevnelsen er en stor anerkjennelse av Salbus innsats i vitenskapens tjeneste.

— Salbus forskning har vært avgjørende for å kunne foreta bedre risikoanalyser knyttet til radioaktiv stråling og miljøgifter, sier NMBU-rektor Sjur Baardsen, og fortsetter:

— Vi er veldig stolte av at en av våre forskere får en slik utmerkelse, og det er bare å gratulere Salbu med nok en velfortjent anerkjennelse av fremragende forskning.

Dekorasjonen ble overrakt under et arrangement i Festsalen i Urbygningen på campus i Ås.

Salbu er fjerde forskergenerasjon etter Madame Curie. Det er to forskergenerasjoner mellom Marie Curie og Brit Salbu.

Oppfordrer til videre forskning

Salbu var en av de første utenlandske forskerne som fikk tilgang til katastrofesonen etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Hun deltok aktivt i debatten om konsekvensene av ulykken.

Hun har derfor blitt hedret av Ukrainas Organisasjon for de overlevende etter Tsjernobyl-ulykken

Salbu har tidligere også fått flere høythengende utmerkelser for sin forskning.

Blant annet er hun utnevnt til æresprofessor ved National University of Life and Environmental Sciences Ukraine (NUBIP) og er tildelt V.I. Vernadsky-prisen for fremragende bidrag til utvikling og formidling av Radioøkologi.

Inntil nylig ledet Salbu NMBU Centre for Environmental Radioactivity (CERAD) – et Senter for fremragende forskning (SFF). Hun har også ledet NATOs miljøsikkerhetspanel (SfS), forskningsprogram under Det internasjonale Atomenergibyrået (IAEA) og har hatt mange viktige verv og lederroller knyttet til forskningen sin nasjonalt og internasjonalt, skriver NMBU i meldingen.

— Det viktigste vi har lært fra store atomulykker er at kompetansen må være på plass når vi trenger den. Så videre forskning er viktig både nasjonalt og internasjonalt for å redusere usikkerheten i konsekvensvurderinger. Av samme grunn er utdanning og rekruttering av kompetente unge forskere viktig både i Norge, i Europa og internasjonalt, påpeker Salbu.

Powered by Labrador CMS