Statssekretær Bjørn Haugstad er irritert på Arbeiderpartiet som kritiserer regjeringens stasbudsjett, men samtidig beholder de samme tiltakene i eget forslag.

Statssekretær Haugstad irritert på budsjettkritikk

Budsjett 2018. Statssekretær Bjørn Haugstad kritiserer Arbeiderpartiet og deres budsjettkritikk.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med framlegging av egne budsjetter denne uka har både SV og Arbeiderpartiet kritisert effektiviseringskuttet til regjeringen.

SV tar det også bort i sitt budsjettforslag, men det gjør ikke Arbeiderpartiet.

— Jeg synes jeg ser et mønster fra Arbeiderpartiet (Ap) på manglende etterrettetlighet når de presenterer sitt alternative budsjett og samtidig kritiserer regjeringen, sier statssekretær Bjørn Haugstad.

— SV kritiserer kuttet og de fjerner det også i sitt budsjettforslag. Ap sier at kuttet truer akademisk frihet, men beholder det likevel. Hvis man virkelig mener at kuttet truer akademisk frihet, noe jeg selvsagt er svært uenig i, så må man jo gjøre som SV og ta det bort i sitt forslag, sier Haugstad.

Det samme i fjorårets budsjettdebatt

Haugstad sier at han opplevde det samme for ett år siden, den gangen kritiserte daværende stortingsrepresentant Marianne Aasen måten regjeringen finansierte første steg mot 11 måneders studiestøtte på.

— Vi brukte en liten reduksjon i rentesubsidier for å delfinansiere den økte studiestøtten. Jeg satt i politisk kvarter og debatterte dette med Aasen og vi fikk hard kritikk. Men i etterkant var det ingen tegn fra Ap til å fjerne tiltaket med redusert rentesubsidiering. Så mønsteret jeg ser er: Ap går høyt på banen og gjør seg høye og mørke med hard kritikk, men når det kommer til stykke lar de likevel våre tiltak bli værende også i egne budsjettforslag, sier Haugstad.

Han legger ikke skjul på at han er smule irritert av det han opplever som mangel på etterrettelighet i argumentasjon fra Arbeiderpartiet.

— Legger inn friske midler

Nina Sandberg, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem i utdannings- og forskningskomiteen, sier de legger inn friske midler, i motsetning til regjeringen.

— Mange av satsingene til Høyre i skole og høyere utdanning har blitt betalt av sektoren selv, gjennom større og mindre kutt i skole, utdanning, stipender til elever og studenter og basisbevilgning til universiteter og høyskoler. Arbeiderpartiet legger inn milliardbeløp til skole, høyre utdanning og forskning i friske midler. Med oss går sektoren klart i pluss, sier hun.

Sandberg sier de er med på diskusjonen om effektiv drift.

Nina Sandberg, Arbeiderpartiet. Foto: David Engmo

— Vi er med på å diskutere hvordan vi kan drive mer effektivt, også på utdanningsinstitusjonene, men vi skulle ønske at regjeringen gjorde en bedre jobb med å identifisere innsparingspotensiale før de kutter. Nå kutter de nok en gang alle institusjonene flatt, uavhengig av hvor flinke de har vært til å drive effektivt før. Det går til et visst punkt, og den måten å styre sektoren på har vi kritisert, sier Sandberg, og legger til:

— I budsjettforlikene har regjeringspartiene økt effektiviseringskuttet enda mer, og Venstre har nå foreslått å øke til 1 %. Når Høyre sitter i regjering, vet altså ikke sektoren hvor store kuttene egentlig blir. Det burde også Haugstad også reagere på.

Tar bort effektiviseringskutt

Mona Fagerås er stortingsrepresentant for Sosialistisk venstreparti (SV) og medlem i utdannings- og forskningskomiteen kritiserer regjeringens effektiviseringskutt.

— Tilbakemeldingene vi har fått i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget fra universiteter og høgskoler er at nå som man har skjært inn til beinet, er det ikke mulig å skjære lenger. Da går man over på ordinære kutt som rammer kvaliteten, og jeg synes ikke vi som ansvarlige politikere kan sitte og se på, uttalte Fagerås til Khrono denne uken.

Arbeiderpartier kritiserer også kuttet, men fjerner det ikke i sitt alternative budsjett.

— Overordnet er vi oppgitt over ostehøvelkuttene i avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen. De er på til sammen 830 millioner, og hvis det fortsetter som nå, kan det nærme seg én milliard, sier Sandberg til Khrono og hun la til:

— Det er en lite effektiv måte å styre på, og den er ikke særlig treffsikker, det kjenner jeg igjen fra min bakgrunn i kommunesektoren. Disse kuttene innebærer reduksjon i handlingsfriheten, det går ut over studie- og forskningskvaliteten og er relevant i diskusjonen om akademisk frihet.

Fakta

Alternative budsjetter

SVs alternative budsjett og hovedsatsinger innen høyere utdanning: ​

  • Øke studiestøtten til 1,3 G: 286,6 millioner
  • 4.000 nye studentboliger: 103 millioner
  • Økt basisfinansiering: 300 millioner
  • 15 millioner til psykisk helse for studenter
  • 500 studieplasser innen ikt og 50 studieplasser i medisin

Aps alternative budsjet og Hovedsatsinger innen høyere utdanning:

  • 3000 studentboliger: 45, 6 millioner
  • 3000 nye studieplasser: 150 millioner
  • Fortsette opptrappingen mot 11.mnd studiestøtte
  • Psykisk helse for studenter: 15 millioner
  • 100 rekrutterings-stillinger (phd m.m) til universiteter og høyskoler: 40 millioner
  • 3 NFR-forsknings-programmer: 150 millioner
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS