SV vil øke grunnfinansiering
Budsjett 2018. SV har i sitt alternative budsjett kuttet ut effektiviseringskuttet regjeringen har pålagt universiteter og høgskoler. Ap mener kutt er en dårlig måte å styre på.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Khrono skrev tidligere at både SV og AP dropper effektiviseringskuttene. Det stemmer ikke, kun SV reverserer kuttene i sitt alternativ til budsjett. Vi beklager.
SV og Ap har lagt fram sine alternativ til statsbudsjett for neste år.
Mona Fagerås, Stortingsrepresentant for Sosialistisk venstreparti (SV) og medlem i utdannings- og forskningskomiteen, forteller at i deres alternative statsbudsjett har Kunnskapsdepartementet samlede bevilgninger på 75,4 milliarder kroner.
— Vi vil øke grunnfinansieringen til universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter med 300 millioner. Vi foreslår å flytte Boa (Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet)-midler til basisfinansieringen, og øker bevilgninger til forsknings- og utdanningsarbeid. Skal vi lykkes med å videreutvikle sektoren må vi sikre gode, faglige betingelser for ansatte og studenter, sier hun til Khrono.
Vi må ha en mye raskere utbygging, og vi ønsker å nå målet til Norsk studentorganisasjon med 20 prosent dekning.
Mona Fagerås
Mer grunnfinansiering
— Regjeringen vil ha resultatbasert finansiering, men vi vil øke grunnbevilgningene og gi institusjonene større frihet. Det vil også bidra til mindre midlertidighet, mener Fagerås.
Hun mener at 17 prosent midlertidig ansatte i undervisnings- og forskerstillinger er altfor høyt.
Les også: Kunnskapsministeren vil ha flere faste ansatte
— Jeg er nesten sjokkert over hvor stor den andelen er, når vi vet konsekvensene av midlertidighet, sier Fagerås.
I fjor var gjennomsnittet på landsbasis for midlertidig ansatte litt i overkant av 8 prosent.
Ikke effektiviseringskutt
Hun kritiserer også regjeringens effektiviseringskutt.
— Tilbakemeldingene vi har fått i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget fra universiteter og høgskoler er at nå som man har skjært inn til beinet, er det ikke mulig å skjære lenger. Da går man over på ordinære kutt som rammer kvaliteten, og jeg synes ikke vi som ansvarlige politikere kan sitte og se på, hevder hun.
SV i sitt alternativ til statsbudsjett lagt opp til studiestøtte på 1,3 G og 4.000 nye studentboliger.
— Vi må ha en mye raskere utbygging, og vi ønsker å nå målet til Norsk studentorganisasjon med 20 prosent dekning.
Ap foreslår nye forskningsprogram
Nina Sandberg, medlem i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget fra Arbeiderpartiet (Ap), sier de vil satse på samfunnssikkerhet og beredskap, IKT og datasikkerhet, profesjonsforskningen, i tillegg til bio-økonomi, de marine og maritime næringene, og klima/energi.
— Vi er bekymret for den ensidige satsingen på verdensledende forskning, vi vil dreie midler i andre retninger også. Vi foreslår å styrke forskningsinnsatsen inn mot nye program for profesjonsforskning, samfunssikkerhet og beredskap.
Hun sier de foreslår å opprette tre nye forskningsprogrammer under Forskningsrådet, et for samfunssikkerhet og beredskap, et for IKT og datasikkerhet og et for profesjonsforskning og å utvikle velferdsstatens yrker.
Mener kutt begrenser frihet
— Overordnet er vi oppgitt over ostehøvelkuttene i avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen. De er på til sammen 830 millioner, og hvis det fortsetter som nå, kan det nærme seg én milliard, sier Sandberg og fortsetter:
— Det er en lite effektiv måte å styre på, og den er ikke særlig treffsikker, det kjenner jeg igjen fra min bakgrunn i kommunesektoren. Disse kuttene innebærer reduksjon i handlingsfriheten, det går ut over studie- og forskningskvaliteten og er relevant i diskusjonen om akademisk frihet.
Sandberg sier Ap har satt av midler til nye studieplasser.
— Vi foreslår også en satsing på rekrutteringsstillinger som kan bidra til å øke omfanget og kvaliteten på profesjonsutdanningenes omfang og kvalitet, og vi har satt av midler til 3.000 nye studieplasser. Der skal vi legge vekt på lærerutdanning, , helse- og sosialfag, ikt, teknologi og realfag. I tillegg setter vi av midler til 3.000 studentboliger i året. Vi foreslår også økte midler til forebyggende arbeid med studenters psykiske helse.
— Dette er jo mye penger dere gir ut i forhold til regjeringens forslag til budsjett - hvor har dere tatt pengene fra?
— Vi har omprioritert, og når Trond Giske styrer pengesekken har ikke utdanning kommet så dårlig ut hos oss.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!