søkertallene

NHH mest populært, men mange søkere til helsefag

Paramedisinutdanningene har en stor økning i søkere. Men helt på topp på listen er økonomistudier ved Norges Handelshøyskole.

Flere institusjoner opplever nye rekorder i antall søkere. Særlig er helsefag populært. Her er Unit-direktør Roar Olsen og forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim i samtale på pressekonferansen.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag morgen ble søkertallene fra Samordna opptak presentert. Men institusjonene fikk dem tidligere i uken, og har hatt tid til å gå gjennom egne tall.

Hovedtrenden i år er at helsefag øker, mens lærerutdanning minker.

Les også:

NHH på topp

Landets mest populære studieprogram finner man i Bergen. Hele 2 112 søkere har i år økonomistudier ved Norges Handelshøyskole (NHH) som førstevalg. De konkurrerer om 500 plasser.

— En formidabel vekst fra i fjor, sier rektor Øystein Thøgersen i en pressemelding.

Det er over fire søkere per studieplass ved NHH.

— Veksten er formidabel. NHH ligger alltid i søkertoppen i Norge, men årets resultat er det beste på mange år, sier Thøgersen.

På plassene under NHH kommer rettsvitenskap ved Universitetene i Bergen og Oslo. Juss-kategorien har en nedgang, sa Unit-direktør Roar Olsen på pressekonferansen fredag morgen, men det skyldes at politihøgskolen ligger i denne kategorien. Rettsvitenskap har en oppgang i tallet på søkere.

Sykepleie i Bergen blant de mest søkte

Rekordmange har søkt seg til sykepleieutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) i Bergen. Studiet er det 9. mest søkte studiet i landet, og har ei dobling i talet på førstevalgssøkere.

Også flere andre helse- og sosialutdanninger på HVL opplever en markant økning i tallet på førstevalgssøkere.

Prorektor, HVL: Bjørg Kristin Selvik.

Vi trur de gode søkertallene til sykepleieutdanningene våre kan ha noe med den pågåande korona-pandemien å gjøre, sier prorektor for utdanning Bjørg Kristin Selvik i en pressemelding fra HVL.

I tillegg til helse- og sosialutdanningene opplever også økonomiske og administrative fag i Bergen ei sterk søking, på lik linje med resten av landet.

For grunnskolelærerutdanningene går søkertallene på landsbasis ned både for trinnene 1-7 og 5-10, noe som også er tilfellet for HVL. Høgskolen opplever likevel en mindre nedgang i søkertalla på 1-7 enn resten av landet.

I utgangspunktet ventet høgskolen, som resten av landet, en nedgang i tallet på søkere, fordi avgangselevene i videregåande skole hører til et mindre årskull. I stedet ble det en markant vekst.

– Vi opplever at korona-viruset har hatt en positiv effekt på søkertallene til alle våre fem studiesteder på Vestlandet. Det er gledelig at så mange ser mulighetene i å studere, sier Selvik.

Nord: — Stor interesse for blågrønne fag

Søkertallene for Nord universitet viser at bachelor i havbruksdrift og ledelse, bachelor i dyrepleie og bachelor i naturforvaltning stadig er svært populære studier.

Også årsstudium i natur- og kulturminneoppsyn, samt master i biovitenskap viser en gledelig utvikling.

FAKTA

Studier med flest førstevalgsøkere

  1. Siviløkonomutdanningen NHH Bergen 2112
  2. Rettsvitenskap, Universitetet i Bergen 1968
  3. Rettsvitenskap (jus), høst Universitetet i Oslo 1888
  4. Sykepleie, Oslo OsloMet 1365
  5. Medisin, høst Universitetet i Oslo 1236
  6. Sykepleie, Trondheim NTNU 1 140
  7. Arkitekt AHO Oslo 1 133
  8. Psykologi, profesjonsstudium UIT Tromsø 1129
  9. Sykepleie, Bergen, høst Høgskulen på Vestlandet, Bergen 1121
  10. Kriminologi, årsstudium Universitetet i Oslo 1120
  11. Psykologi , høst Universitetet i Oslo 1115
  12. Medisin NTNU Trondheim 1107
  13. Økonomi og administrasjon, Trondheim, bachelor NTNU Trondheim 1063
  14. Industriell økonomi og teknologiledelse NTNU Trondheim 1029
  15. Politiutdanning, Oslo PHS Oslo 1004
  16. Ledelse UIT Alta 993
  17. Sykepleie Lovisenberg Diakonale Høgskole Oslo 931
  18. Økonomi og administrasjon OsloMet 921
  19. Fysioterapi OsloMet 906
  20. Psykologi, profesjonsstudium Universitetet i Bergen 881

Kilde: Unit, samordna opptak

— Søkertallene fra Samordna opptak bekrefter at vi har mange attraktive utdanninger. Vi jobber vi aktivt med å videreutvikle studieporteføljen vår og profileringen av våre studier. Basert på våre ambisjoner kunne vi ønsket oss enda bedre søkning til enkelte av våre studier, sier Levi Gårseth-Nesbakk, prorektor for utdanning ved Nord universitet, i en pressemelding.

Gode økonomitall

Ved NTNU er det samfunnsfag og økonomisk-administrative fag som har den største økningen. For sistnevnte er det en økning på 26 prosent, hele 3374 søkere ønsker å studere slike fag ved NTNU. Universitetet melder i en pressemelding om god søkning til alle NTNUs campus.

— Det kan se ut til at en større andel av dem som tar økonomisk-administrativ utdanning ønsker seg til NTNU, sier prorektor Berit Kjeldstad i pressemeldingen.

For teknologifagene er økningen i antall førstevalgsøkere seks prosent til 7021. Realfagsutdanningene går over sju prosent opp til 888. Helsefagene går godt over åtte prosent opp, rapporterer NTNU.

Også Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har flere søkere som ønsker å ta økonomifag. Økningen er på 13 prosent sammenlignet med i fjor.

Like stor økning er det for it-studier. Også USN rapporterer om at årsstudium ser ut til å være særlig populært i år. Den samme utviklingen ser man hos Høgskolen i Innlandet, som rapporterer om en økning på 19,4 prosent i søkertallet til fag innen økonomi og administrasjon. Det nye studieprogrammet i bærekraftsøkonomi har 63 søkere til 20 plasser.

Ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er det veterinærstudiet som har flest søkere. Men også ved NMBU er økonomistudier populære. Økonomi og administrasjon og samfunnsøkonomi har en markant fremgang i år.

­̶ ­ Det er svært hyggelig lesning at det er markant økning i 1.prioritetssøkere til økonomifagene, plantevitenskap og skogfag. Her tror jeg at NMBUs omdømme som bærekraftsuniversitet og tydelig fokus på blant annet trygg og sunn mat appellerer til miljø- og naturbevisste ungdommer. Vi skal ikke se bort fra at krisen vi er inne i nå også har bidratt til økt bevissthet blant de unge omkring disse spørsmålene, sier prorektor for utdanning, Solve Sæbø, til egne nettsider.

Mange til paramedisin

Helsefag har en økning over hele landet. Ved Nord universitet har deltidsstudiet i sykepleie i Vesterålen 4,7 søkere per studieplass. Ellers er det bachelorprogram i dyrepleie som har flest søkere. Totalt 5188 søkere har Nord universitet som sitt førstevalg, skriver universitetet på egne nettsider.

Også Høgskolen i Innlandet har gode søkertall til sine deltidsstudier i sykepleie, med over åtte søkere til hver studieplass.

Høgskolen i Østfold tilbyr bachelorutdanning i paramedisin for første gang fra høsten. Studiet har nesten 21 søkere per studieplass, skriver høgskolen på egne nettsider. Gledelig, sier rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen.

— Vi har vært klar over at dette studiet har vært ønsket og etterspurt av samarbeidspartnere i helsetjenesten, men at studiet skulle gå rett inn med toppnotering i første runde var veldig gøy. Det er liten tvil om at den prehospitale helsetjenesten vil bli ytterligere styrket gjennom denne utdanningen, sier han til egne nettsider.

Høgskolen har samlet sett en økning i tallet på søkere til helse- og velferdsfag.

Paramedisin er også populært ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet. Ved Norges nordligste universitet blir det jublet over at de for første gang har mer enn 10 000 søkere.

Det er fortsatt paramedisin og luftfartsfag som er de mest populære bachelorstudiene ved UiT. Paramedisin har 324 søkere på 20 studieplasser, 16,2 søkere pr. plass, mens luftfartsfag har 168 søkere på 12 studieplasser, 14 søkere pr. plass. Rett etter kommer bachelorstudiet i datateknikk ved campus Narvik, der det er 115 søkere på 10 studieplasser, 11,5 søkere pr. plass.

I Tromsø er det også gode søkertall til profesjonsstudiet i psykologi, som for første gang har opptak via Samordna opptak. Her har UiT 23 søkere per studieplass.

Sykepleie populært i Stavanger

Universitetet i Stavanger (UiS) startet opp utdanning i paramedisin i fjor. Den er fremdeles svært populær. UiS har en økning i antall søkere på 5,4 prosent sammenlignet med fjoråret. Med 6 366 primærsøkere er dette ny rekord for universitetet på Sørvestlandet.

Som tidligere år er det sykepleieutdanningen som topper søkerlisten ved UiS, med over 800 primærsøkere.

— De siste månedene er det blitt enda tydeligere hvor viktige helseyrkene er for samfunnet. Det er bra at mange ønsker å utdanne seg innenfor omsorg og helse. UiS satser på helserelaterte utdanninger. Det er mye spennende som skjer framover med nytt sykehus på Ullandhaug i 2023, og forhåpentligvis også medisinstudier ved UiS.

Det sier Rune Dahl Fitjar, som er prorektor for innovasjon og samfunn ved UiS, i en pressemelding.

FAKTA

Studiene med flest førstevalgssøkere per plass

  1. Kriminologi, årsstudium Universitetet i Oslo 46,7
  2. Filosofi, politikk og økonomi Universitetet i Oslo 37,5
  3. Psykologi, profesjonsstudium UIT Tromsø 23,0
  4. Økonomi og ledelse, deltid OsloMet 22,0
  5. Økonomi og ledelse OsloMet 21,1
  6. Paramedisin Høgskolen i Østfold 20,9
  7. Arkitekt AHO Oslo 18,9
  8. Psykologi Universitetet i Stavanger 18,6
  9. Informatikk Universitetet i Bergen 18,4
  10. Psykologi Universitetet i Oslo 17,2
  11. Paramedisin Universitetet i Stavanger 16,7
  12. Paramedisin UIT Tromsø 16,2
  13. Kriminologi, bachelor Universitetet i Oslo 15,9
  14. Medier og kommunikasjon, årsstudium OsloMet 14,9
  15. Luftfartsfag UIT Tromsø 14,0
  16. Ingeniør, bygg, fleksibel NTNU Gjøvik 13,7
  17. Honoursprogram, Humaniora, Filosofi og lingvistikk, Universitetet i Oslo 3,1
  18. Kunst og design - studieretn. mote og produksjon, OsloMet 12,5
  19. Psykologi, årsstudium Universitetet i Oslo 12,4
  20. Bibliotek- og informasjonsvitenskap, årsstudium, OsloMet 12,0

Den nye bachelorutdanningen i psykologi er det nest mest søkte studiet ved UiS. På landsbasis er psykologistudiet ved UiS det åttende mest søkte studieprogrammet i primærsøkere per studieplass uansett studieretning.

Hjerte og hjerne

— Årets søkertall viser at søkerne har valgt både med hjerte og hjerne. Studiene som øker mest, samsvarer med noen av områdene der vi vet at arbeidslivet har størst behov for kompetanse, og tallene kan tyde på at søkerne har fanget opp disse signalene, sier prorektor Nina Waaler ved OsloMet i en pressemelding.

Som Khrono har skrevet, er det en stor økning i tallet på søkere til sykepleieutdanningen. Men også teknologifag og økonomiske og administrative fag har en økning.

Økning i Volda og Molde

Både høgskolene i Molde og Volda har økning i sine søkertall. Høgskolen i Molde melder om en økning på 20 prosent.

 — Vi har ikke sett på de demografiske variablene blant våre søkere, men tror at enda flere har oppdaget at de har et kvalitetstilbud lokalt i regionen, med studietilbud som gir muligheter for jobb både i Norge og internasjonalt senere. Et usikkert arbeidsmarked med flere permitterte og arbeidsledige er jo vanligvis med på å løfte våre søkertall, så det er jo grunn til å tro at vi finner en del av disse blant våre studenter allerede til høsten, mener informasjonssjef Jens Petter Straumsheim ved Høgskolen i Molde.

I Volda er mediefag en av vinnerne. Økningen er på 30 prosent.

– Vi ønsker å være best i landet på praktiske medieutdanninger, og da kan vi ikke annet enn å smile over disse tallene, sier rektor Johann Roppen til egne nettsider.

1481 søkarar har Høgskolen i Volda som sitt førstevalg. Det er en oppgang på over sju prosent fra fjoråret. Man må tilbake til 2012 for å finne et like godt år, melder høgskolen.

16 prosent økning ved UiO

Universitetet i Oslo har, som Khrono har skrevet, en økning i søkertallet på 16 prosent. Mange søker, som vanlig rettsvitenskap og medisin, men også de humanistiske fagene har mange søkere. Over 15 000 søkere ønsker seg til slike fag.

En helt ny bachelorgrad, «Filosofi politikk og økonomi» (FPØ), er UiOs nest mest populære studietilbud i årets opptak. Programmet har 37,5 søkere per studieplass.

– Vi hadde stor tro på at FPØ var noe det kunne være etterspørsel etter, og det er bra at det viser seg å stemme, sier instituttleder Beate Elvebakk ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk i en pressemelding.

— Vi er veldig glade for at UiO også i år har svært høye søkertall. Våre profesjonsutdanninger, som medisin, psykologi og odontologi, tiltrekker seg som vanlig de beste studentene. Det er åpenbart at enda flere velger en sikker utdanning i usikre tider, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, i en pressemelding.

Universitetet i Bergen har en økning i søking på 12 prosent. Rettsvitenskap, psykologi og medisin er øverst, men ser man på antall søkere, er det informatikk som er øverst. Også de ulike medieutdanningene, som journalistikk og TV-produksjon har mange søkere per studieplass. Dette kommer frem i en pressemelding fra UiB.

De private

Også de private høgskolene har hatt søknadsfrist nå. Som Khrono har skrevet, melder både BI og Høyskolen Kristiania om økning i søkertallene.

Også Vid vitenskapelige høgskole har en økning, skriver de på egne nettsider. Særlig gjelder dette noen av videreutdanningene, som helsesykepleier.

NLA Høgskolen har en økning innen økonomifag, men en nedgang for lærerutdanningene og teologi. Nedgangen for lærerutdanning er nasjonal.

– Vi skulle gjerne sett bedre søkertall på både teologifagene og lærerutdanningene, sier rektor Egil Morland til egne nettsider.

– Basert på erfaringer klarer vi likevel å fylle opp resten av studietilbudene i tråd med det vi ønsker, forsikrer han.

Dronning Mauds Minne Høgskole utdanner barnehagelærere, og rapporterer om en nedgang i antall søkere - som de andre institusjonene som tilbyr slik utdanning.

Til tross for nedgang totalt ser man en økning i antall søkere til barnehagelærerutddaning med vekt på natur og friluftsliv og med vekt på musikk, drama, kunst og håndverk, skriver høgskolen i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS