Prosjektleder Solveig Christensen og påtroppende daglig leder, Bendik Fon, har fått 1 million i støtte fra Forskningsrådet. Foto: Forskningsrådet

13 student-gründere får 1 million hver

Finansiering. Forskningsrådet gir 13 millioner kroner til prosjekter ledet av masterstudenter. Bare én av 13 prosjektledere er kvinne: Solveig Christensen er ikke overrasket, men hun er positiv til utviklingen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Masterstudent Solveig Christensen forteller at det var «utrolig herlig» å få melding fra Forskningsrådet forrige uke om at Exero AS, hvor hun er daglig leder og prosjektleder, har fått en av 13 millioner kroner gjennom STUD-ENT.

​— Dette betyr ekstremt mye. Vi er fem nå nyutdannede masterstudenter som på grunn av dette kan fortsette med prosjektet, sier hun og forteller at de går ut med sitt første produkt i sommer.

Jeg tror kanskje damer generelt må tørre å ta litt mer plass, og at det er der det må starte.

Solveig Christensen

— Vi skal i gang med produksjon og lansering nå, så dette betyr veldig mye.

STUD-ENT-ordningen til Forskningsrådet skal mobilisere til entreprenørskap blant studenter, bidra til å styrke entreprenørskapskulturen i universitets- og høyskolesektoren og øke antallet kunnskapsintensive arbeidsplasser i Norge.

​Les også: I 2017 fikk 22 gründere støtte

Exero består av fem masterstudenter og er inne med et aktivitetshjelpemiddel som skal bidra til økt aktivitet og selvstendighet for personer med funksjonsnedsettelser.

Exero er nominert for sports-kjelken Spike, for personer med funksjonsnedsettelser. Illustrasjon: Exero

Gode muligheter

Christensen har tatt master ved NTNUs entreprenørskole hvor man blant annet skal opprette en bedrift i løpet av graden.

Hun er eneste kvinnelige prosjektleder som har fått støtte. Ifølge Forskningsrådet har ytterligere tre av de 13 prosjektene kvinner som sentrale prosjektdeltagere, og blant søkerne var ni av 52 prosjektledere kvinner.

Divisjonsdirektør for innovasjon i Forskningsrådet, Anne Kjersti Fahlvik​, vil jobbe sammen med blant andre utdanningsinstitusjonene for å øke denne andelen fremover.

— Vi vet at lav kvinneandel er en utfordring i oppstartsmiljøene, men vi vet også at det er høy kvinneandel på studiestedene. Derfor har vi store muligheter til å øke andelen kvinner og fremheve overfor kvinner de spennende mulighetene som ligger i entreprenørskap, sier Fahlvik.

Veldig optimistisk til utviklingen

Solveig Christensen vet ikke helt hva hun skal si til kvinneandelen.

— Vi er to damer i bedriften, og det var mest naturlig å ha en av gründerne som prosjektleder. Mer enn det har har vi ikke tenkt så mye.

— Hva tror du er årsaken til at kvinneandelen er så lav?

— Vi ser at det kommer flere inn i gründerskapet, selv om kvinner fortsatt er underrepresentert. Det er veldig fokus på teknologi nå, og der er det allerede flere menn enn kvinner, sier hun, og legger til:

— Og så tror jeg kanskje er slik at mannfolk tør å satse mer enn damer.

Christensen ser at det kommer inn flere og flere kvinner i miljøet i Trondheim, men har ikke tenkt så mye over kvinneandelen. Og hun mener man ikke kan tvinge folk inn i forskjellige roller.

— Jeg tror kanskje damer generelt må tørre å ta litt mer plass, og at det er der det må starte, sier hun, og legger til:

— Jeg er veldig optimistisk til utviklingen. Bare det å høre om andre tilfeller der damer kan være i front tror jeg er motiverende.

Nesten halvparten IKT

— Vi vet at det er utrolig mange smarte og kreative studenter der ute, og vi ønsker at flere av dem skal realisere ideene sine. Det håper vi STUD-ENT-ordningen vil bidra til. Gründerne er viktige når vi skal bygge et bærekraftig velferdssamfunn, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

​Forskningsrådet mottok 52 søknader fra prosjekter ved 13 universiteter og høyskoler. De 13 prosjektene som mottar støtte kommer fra NTNU, NMBU, universitetene i Tromsø og Agder, og fra Høgskulen på Vestlandet.

Blant prosjektene som får støtte er spillteknologi for sosial spilling, Exeros kjelke for økt aktivitet og selvstendighet blant funksjonsnedsatte, ny genredigeringsteknologi for landbruket, og et system for overvåking av sykehuspasienter. Nær halvparten av prosjektene dreier seg om IKT.

Divisjonsdirektør for innovasjon i Forskningsrådet Anne Kjersti Fahlvik er imponert over bredden og mener nivået er høyt.

— Forskningsrådet ser stort potensiale i studentgründere og vi er glade for å kunne bidra til at flere får sjansen til å sette ideene sine ut i livet, sier hun.​

Fra 5 institusjoner

De 13 prosjektene er fordelt på fem høyere utdanningsinstitusjoner. NTNU har seks av dem. NMBU har tre, mens Høgskulen på Vestlandet, UiT Norges arktiske universitet og Universitetet i Agder har et prosjekt hver.

Her er oversikten over alle som har fått støtte i denne runden:

  • Exero – Nytt aktivitetshjelpemiddel som bidrar til økt aktivitet og selvstendighet blant personer med funksjonsnedsettelser, NTNU
  • Moon Labs - Plattform for kontinuerlig helseovervåking av sykehuspasienter, NTNU
  • Playwell - Sosial gaming, Høgskulen på Vestlandet
  • COMPAX Solutions AS - Smarte avfallskompaktorer for tørkepapir, NTNU
  • Entrino Solutions AS – Tyverisikring av skiutstyr utenfor alpinanleggs restauranter og afterskisteder, NTNU
  • Evetro - Digitalt verktøy for kontinuerlig forbedring, NTNU
  • Gungnir Barbells - forenklet trening gjennom produktinnovasjon, NMBU
  • Zendera AS optimaliserer transportører ved å automatisere administrasjonen, NMBU
  • Easy Intervals AS - Intelligent intensitetsregulering for treningsutstyr, NTNU
  • Pazzing AS – Underholdningsplattform som kombinerer geolokasjon og augmented reality (AR) for smarttelefoner og nettbrett, UIT
  • AVOX – Automatisert verktøy for akselerert, presis og trygg genredigering innen planteforedling, NMBU
  • DropTech - Ny teknologisk løsning for injeksjon av kjemikalier inn i oljebrønner, UIA
  • Keenious - Automatisk nettsøk basert på kunstig intelligens, UIT

FAKTA

STUD-ENT-ordningen

STUD-ENT er en støtteordning under Forskningsrådet.

Ble etablert som en pilotordning i 2016.

STUD-ENT-ordningen kan gi gründere med nylig avlagt mastergrad inntil en million kroner i løpet av et år.

Pengene skal brukes til å jobbe fulltid med å realisere en idé etter avlagt mastergradseksamen, og kan brukes til både lønn og utviklingskostnader.

Kilde: Forskningsrådet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS