Student med suksess på nett og blogg
Annette Hagas blogg har 20.000 lesere daglig og hun har mål om fire millioner i omsetning i nettbutikken sin i år. Haga gjør mye riktig, mener ekspert med foredrag under karriereuka.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Det siste året har mange medier snakket mye om hvor fantastisk det er med sosiale medier. I 2011 sa jeg at studenter bør være på sosiale medier, i år skal jeg på en måte si det motsatte. Det er ikke det å være på sosiale medier som gir deg jobb, det er hvordan man bruker sosiale medier. Kompetanse og ferdigheter er selvfølgelig viktigst, sier kommunikasjonsrådgiver Johannes Fjose Berg, som holdt foredrag på starten av Karriereuka ved HiOA mandag.
Startet nettbutikk
En som har gjort karriere med sin bruk av sosiale medier, er medier- og kommunikasjonsstudent Annette Haga. Hun har i mange år skrevet bloggen nettenestea.com, som er en av Norges mest leste blogger, med opptil 200.000 unike besøkende i måneden.
— Klesplagg jeg skrev om på bloggen min og linket til på ulike nettbutikker ble fort utsolgt, så jeg forstod at jeg hadde et marked, sier Haga.
Dette førte til at hun gikk sammen med samboer og en samarbeidspartner og startet nettbutikken Nevernaked.com, som sannsynligvis kommer til å nå en omsetning på fire millioner kroner i år, det første hele driftsåret.
Det er viktig å skaffe seg kontakter og arbeidserfaring. Hvis ikke står man gjerne der med en flott utdannelse uten å få jobb.
Annette Haga
Det er helheten i den du er og de erfaringene du har som bestemmer om du får jobb eller ikke.
Johannes Fjose Berg
— Konseptet er å være en moteinspirert nettbutikk for unge kvinner. Jeg har tatt inn en del av mine favorittmerker, og vi selger merker som ellers bare er tilgjengelige i utenlandske nettbutikker. Det gir oss en fordel siden vår kunder slipper toll og dyr frakt når de bestiller hos oss, forteller Haga.
— Hvordan går det med driften så langt?
— Så langt går det veldig bra. Vi tar inn nye merker og blir større hele tiden, og vi har kunder fra hele verden. For tiden sender vi vår første TV-reklame, så det er også veldig gøy, sier Haga.
Kombinerer studier og jobb
Fjose Berg mener Haga er et eksempel på en som har brukt sosiale medier på riktig måte.
— Det å ha startet nettbutikk gjør at hun blir lagt merke til og det er veldig bra. Men det er ikke nok i seg selv, så det å ha en utdannelse ved siden av er viktig. Man må kunne faget sitt, sier Fjose Berg.
Annette Haga mener også at bachelorgraden hun tar i medier og kommunikasjon er viktig å ha med seg. Selv om det til tider er travelt.
— Jeg bruker mye tid på driften av Nevernaked, så det blir en del skolearbeid om natten. Men jeg er veldig glad for at jeg skaffer meg en utdannelse, sier Haga.
Kompetanse på fagområde
— Hvis du er ingeniørstudent og blogger om fotball, så gjør sannsynligvis det deg ikke mer attraktiv for arbeidsgiver. Det er ikke det å være på sosiale medier som gir deg jobb. Du må vise at du er flink på ditt fagområde, fortsetter Fjose Berg (bildet under).
Han understreker at kompetanse er det viktigste, uavhengig av deltakelse på sosiale medier.
— Jeg tror litt for mange tenker bare jeg får meg en blogg og er morsom på Twitter så vil jeg få drømmejobben. Det holder ikke. Skal du få jobb, må du være flink på ditt fagområde. Studier og kompetanse er mye viktigere enn å være aktiv i sosiale medier, sier Fjose Berg.
Aktive studenter
— Er det andre ting enn å være aktiv på sosiale medier man kan gjøre for å gjøre seg attraktiv for arbeidsgiver?
— Absolutt. Man kan engasjere seg i studentpolitikk, i studentaktiviteter og i foreninger. Også er det er veldig lurt å skaffe seg noe arbeidserfaring, sier Fjose Berg.
Haga mener også det er viktig å bruke tiden som student godt:
— Det er viktig å skaffe seg kontakter og arbeidserfaring. Hvis ikke står man gjerne der med en flott utdannelse uten å få jobb, sier hun.
Bevisste valg
— Hvordan vil du beskrive den perfekte studenten?
— Den perfekte studenten er den som blogger, er aktiv i de fleste store sosiale medier, har toppkarakterer, er aktiv i studentpolitikken og ikke minst engasjerer seg i studentsosiale aktiviteter. Han eller hun er faglig engasjert og skriver en kronikk i ny og ne, og er sosial oppegående og flink til å prate. Denne studenten finnes ikke, slår Fjose Berg fast.
Han mener det viktigste er at studenter gjør bevisste valg og prioriterer utdannelsen høyt.
— Ikke gjør så mye utenom studiene at det går på bekostning av karakterene dine. Man må ikke være på sosiale medier, for eksempel. Det er helheten i den og de erfaringene du har som bestemmer om du får jobb eller ikke. Det handler i bunn og grunn om at du må klare å holde flere baller i luften på en gang, sier han.
Fjose Berg var selv en aktiv studentpolitiker i flere år.
— Men det var ikke det alene som ga meg jobb. Det var da jeg viste at jeg var i stand til å ha flere baller i luften samtidig, sier han.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!