Melodi Grand Prix
Nesten jumbo for Swing'it og NTNU-studentene i MGP
Swing'it består blant annet av nåværende og tidligere studenter ved NTNU. Lørdag kveld deltok bandet i den norske finalen i Melodi Grand Prix og havnet nest sist.
(Saken er oppdatert)
Plutselig blir det liv og røre i gangene til Blussuvoll skole i Trondheim denne torsdagen. Det er gladjazzbandet Swing'it som overrasker elevene med at det snart blir konsert på ungdomsskolen.
Gospelhymnen When the Saints Go Marching In fungerer som magnetisme på elevene. Etter noen sekunder fylles gangene med forfjamsede og oppglødde tenåringer, som utgjør en lang hale bak bandet. Andre springer rett til Allrommet, der konserten skal foregå.
— Jeg har hørt om dem før, sier ei jente.
— Er de ikke sånn MGP-folk? spør en annen.
Og snart finnes det ikke fnugg av tvil igjen. Konserten er i gang og plutselig flettes det glade budskapet inn i sangen.
«Og vi er med på MGP. Stem på oss på lørdag. Vi er med på MGPeeee...», synger bandet og elevene klapper som besatt etter rytmen. De jubler, roper vøøøøi og vi kan til og med høre plystring.
Her kan det godt hende at de kaprer noen stemmer til lørdagens finale i Trondheim Spektrum. Da blir det klart hvem som skal representere Norge i finalen til Eurovision Song Contest.
Men det ble ikke nok, etter at finalen var over lørdag kveld, var resultatet at gutta endte nest nederst. Og den som representerer Norge i den internasjonale er Alessandra med låta Qeen of King.
— Fint at barn liker musikken
På Blussuvoll er konserten over etter noen få sanger. Elevene strømmer til, vil snakke og få fotografert medlemmene i bandet.
- De er veldig likandes, konstaterer en av elevene.
Manager Martin Jarl Velsin er strålende fornøyd med responsen fra elevene.
— Veldig gøy. Det er gøy å se at musikken også treffer yngre folk. Da vi startet å spille var det først og fremst for dem som er 50+, de som er vokst opp med musikken. Fint at også barn liker denne musikkformen.
Glamour, glitter og New Orleans
Swing'it har som målsetting å ta publikum med på en reise til 1920-tallets New Orleans - med glitter, glamour og hemmelige fester under Forbudstida. Kanskje var de helt ukjente for mange MGP-seere da de opptrådte i en av delfinalene 21. januar og gikk videre til lørdagens finale. Men en del har allerede hørt musikken deres. De har blant annet spilt på Kongsberg Jazzfestival, Molde Jazzfestival, Sildajazz og Stavernfestivalen.
Dessuten kom de seg helt til semifinalen i Norske Talenter i 2018.
Velsin forteller at tilbakemeldingene er svært gode etter at de kom til finalen med låta Prohibition.
— Folk liker låta vår, humøret og at vi prøver å skape glade. Noen 2-ere har det vært fra VG og Aftenposten med noen sure tilbakemeldinger, men alle kan ikke like det. Det meste har vært positivt.
Fikk med seg NTNU-studenter
Martin Jarl Velsin startet bandet i 2014 i Tønsberg.
— Bakgrunnen er at mamma tok meg med på jazzklubb hver lørdag da jeg var liten, og da hørte vi på denne typen musikk. Jeg lurte på hvorfor det ikke er noen unge som driver med dette i dag. Jeg startet bandet, flyttet til Trondheim og fikk med meg noen folk fra Jazzlinja til NTNU.
Med unntak av to er alle tidligere eller nåværende studenter ved NTNU.
Medlemmene i bandet, som opptrer i finalen lørdag kveld, er:
- Jan Ivar Ekroll — trompet
- Martin Jarl Velsin — vokal, trompet, piano
- Leif Petter Vilhelm Grahn — trombone
- Edward Bondi Knowles — saksofon
- Vebjørn Mamen — piano og vokal
- Håvard Mathisen Tanner — bass
- Håkon Kvam — trommer.
Ekroll, Mamen og Kvam har utdanning fra Institutt for musikk ved NTNU. De to første har gått på Jazzlinja mens Kvam har en master i musikkvitenskap. Velsin utdanner seg til sivilingeniør med tid og stunder.
— Vi er jo underdogs
Manageren sier at Swing'it ikke trodde at de skulle gå til den norske finalen og ble veldig overrasket.
— Jeg tror god stemning og godt humør har mye å si, det at gleden smitter og at folk synes det er artig.
— Hvordan er magefølelsen når dere lørdag kveld skal konkurrere om å komme i den internasjonale finalen?
— Den er veldig god, jeg gleder meg. det skal mye til for å vinne, vi er jo underdogs, men så lenge vi har det gøy og koser oss, så vi føler vi har vunnet bare ved å være i finalen, så vet man jo aldri hva som skjer.
— Vi svinger og svinger
At det har vært en skikkelig opptur for Swing'it å komme til den norske finalen, er det ingen tvil om. I Klassekampen denne uka beskrev saksofonist Edward Bondi Knowles det arbeidet bandet har lagt ned før de kom dit de er i dag.
«Vi har gjentatt vårt budskap på nytt og på nytt. Vi svinger og svinger, med en uslipt sigd står vi der, til høstens avling er under tak, før vi sår på nytt, og på nytt. Det handler om å spørre igjen når man får «nei». Det handler om å orke å vente et år til.»
Knowles fortalte videre at det går oppover. Før pandemien spilte de for fire personer på Ballangen Camping. I fjor solgte de ut 500 billetter i Paris. I år er de i Melodi Grand Prix.
Uansett hva som skjer framover skal bandet holde det gående, forsikret han.
«...men før den tid, skal vi nyte livet i sentrum av universet, og gjøre mødrene våre stolte.«
Vil leve av musikken
Etter at Melody Grand Prix-sirkuset er overstått på den ene eller andre måten, vil bandet fortsette som før, ifølge manager Martin Jarl Velsin. De arrangerer oppunder 100 konserter i året, og det er alt fra barnekonserter, sykehjem og studentfester. De deltar også i utlandet og spiller på gatsby-festivaler som de selv arrangerer.
— Vi skal bare fortsette med det vi alltid har gjort, sier han.
Flere av bandmedlemmene greier å leve av jobben og andre jobber deltid.
— Målet er at alle skal leve av musikken, sier han.
Endringslogg: Saken er endret og oppdatert 4.februar 2023 kl.22.02 med Swing'its plassering i finalen i Melodi Grand Prix.