Siste studenter fra Sogn på Bali i vår

Også ved Høgskolen i Sogn og Fjordane har de hatt såkalte badestudier blant annet på Bali. Studiene er nå avviklet og siste kull avslutter denne våren.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesna er ikke alene om å måtte legge ned sine studietilbud i samarbeid med private aktører blant annet på Bali. Det samme gjelder Høgskolen i Sogn og Fjordane (HiSF) og idrettsstudier på Bali.

Til universitetsavisen På Høyden forteller rektor på HiSF, Åse Løkeland, at beslutningen om å legge ned disse studiene, tok HiSF allerede i en tidligere runde. Det skjedde i kjølvannet av Røe Isaksens utspill om «badestudier». I tillegg fikk høgskolen et skriv om utdanningskvalitet som ga såpass tydelige signaler at høyskolen valgte å legge ned samarbeidet. 

Denne våren eksamineres de siste Bali-studentene deres. 

— Undergraver tilliten til utdanning

NOKUT har samlet tilbakemeldingene fra alle landets institusjoner om omfanget av deres samarbeid med eksterne om å levere høyere utdanning. Nokut skal nå granske avtalene. 

Les også: Gransker samarbeid mellom konsulenter og institusjoner

— Vi er blant annet bekymret for at disse studiene ikke er godt nok forankret ved institusjonene, at undervisere ikke har nødvendig kompetanse og at studiene ikke kvalitetssikres på en tilfredsstillende måte. Dette kan være med på å undergrave tilliten til høyere utdanning, ifølge tilsynsdirektør Øystein Lund.

Varer til juni 2015

HiSF har samarbeidet med Gateway Education.

Dette firmaet har tilbudt norske studenter studier i utlandet siden 1993, heter det på deres nettside. Samarbeidet om idrettstudier på Bali varer fram til juni 2015. Deretter er det slutt. Utdanningene som har vært tilbudt fra Sogn og Fjordane er Personlig trener, Spesialpedagogisk assistenttrener (30 studiepoeng) og Sykepleie (30 studiepoeng).

HiSF har til sammen elleve studietilbud i samarbeid med andre. Gateway-avtalene er bare noen av dem. I ni av de elleve studietilbudene er det den eksterne samarbeidspartneren som står for markedsføringen av tilbudet. Studier i samarbeid med eksterne har omlag 400 studenter.

Det største studiet som legges ned – Personlig trener i samarbeid med Gateway Education AS – har 91 studenter.

Populært blant studentene

Partnere inkluderer i tillegg til Gateway Education, Norges idrettsakademi og Norsk senter for kognitiv terapi.

De samme kvalitetskravene gjelder for samarbeid med eksterne aktører, som de ordinære studiene som høyskolen tilbyr, skriver HiSF i et styrenotat.

Samtidig har det vært «særlig fokus» på kvaliteten i samarbeidet med Gateway. De eksternt finansierte studietilbudene får gjennomgående gode tilbakemeldinger fra studentene. Strykprosenten er lav, det samme gjelder frafallet. Det er studentene som selv betaler for studiene.  

Det var departementet som tvang høgskolen til å avslutte samarbeidet med Gateway.

Gateway Education AS har ikke besvart På Høydens henvendelse.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS