Hundekos roer nervene før eksamen

Fenomenet hund mot eksamensnerver brer om seg. Studenter i Bergen, Trondheim og Ås har fått hjelp av Ivo, Mie og Toby for å roe nervene i eksamensinnspurten.

Publisert Oppdatert

Fenomenet hund demper stress for studenter startet opp på Handelshøgskolen BI. Her mottok de litt kritikk fordi noen mente hundevelferden ikke var helt ivaretatt. 

I Bergen og Ås har de løst dette ved å hyre inn hunder som er utdannet nettopp til denne type aktivitet, terapi- eller servicehunder.

I Trondheim var det frivillige hunder og eiere som meldte seg og 10 valper og 5 hunder og eiere ble trukket ut for å få lov til å møte studenter på NTNU, skriver Universitetsavisa.

Eksplosiv interesse for hundekos

I dag, 7. desember, er det den store hundedagen på NTNU, et arrangement som primus motor Henrik Wille står bak. Fremdeles helt overveldet over responsen, forteller han at han bare fikk lyst til å gjøre noe hyggelig for stressa studenter. Han tok kontakt med hundemiljøet via Facebook, og spurte om noen kunne tenke seg å låne ut hunden sin for kos - etter modell av «puppy room» som ikke er uvanlig andre steder.

— Det eksploderte helt. Jeg fikk veldig raskt over 100 liker-klikk, og det rant inn meldinger i innboksen min. Over 60 hundeeiere meldte seg, forteller Wille, som har fått låne lokalene til SiT Råd.

Interessen fra studenter som ville booke ti minutter med betingelsesløs hundekos tok helt av. I løpet av 30 minutter var lista full. Over 500 meldte seg, og 400 av dem måtte stå på venteliste, forteller studenten, som har planer om å gjenta evenementet til våren.

Også i Bergen

Man blir rolig av å ha en hund i fanget. Dette var et fint avbrekk for meg, og ga meg motivasjon til å fortsette lesingen.

Ingrid Medalen

På Høgskolen i Bergen (HiB) var det studentråd avdeling for lærerutdanning som tok initiativ til hundekos. På facebook skrev de til studentene:

«Eksamenstiden kan være stressende og krevende for oss alle. Men fortvil ikke! Storsjarmør og bamsebisk Ivo stiller opp med kos og lek for alle nedtrykte og slitne studenter. Ivo er en ett år gammel eurasier som elsker folk.»

Også på Universitet i Bergen (UiB) har studenter fått hjelp av firbente.

Mie og Toby stilte opp

Studentparlamentet UiB  invitere terapihundene Mie og Toby til Studentsenteret (skjermdump fra Bergens Tidende under). Ifølge parlamentet skal terapihund over en tid vært et fast innslag på mange universiteter og høyskoler i USA.

Sjekk ut: Video fra Bergens Tidende

Dette skal være fordi de gir en positiv effekt på både mestringsfølelse, stress og velvære, gjennom å være et avbrekk fra det som ellers kan være en hektisk hverdag. Hundene bryr seg ikke om hvordan du ligger an før eksamen, de vil tilbringe tid med deg uavhengig av hva som ellers skjer i livet ditt.

Mie og Toby har stilt opp for studentene fem dager i slutten av november og i begynnelsen desember.

— Alle tidene vi først lanserte ble fullbooket i rekordfart. Vi har derfor utvidet med en dag, skriver parlamentet på terapihundprofilen på facebook.

Veldig fornøyde

— Kjempegøy og et superkoselig avbrekk. Vi sitter jo plutselig her med store smil og kommer i en helt annen, positiv sinnsstemning, sier Kaja Istad til Universitetsavisa, som akkurat har fått ti minutter tilmålt hundekos midt i eksamensstresset.

Jack Russel-terrieren Stella svarer med å plante et vått kyss i ansiktet hennes.

— Nå ble jeg i veldig godt humør, her var det jo topp stemning, sier Istad.

I fanget på Ingrid Medalen sitter mops/fransk bulldogblandingen Lissi, og viser til fulle at hun er menneskets beste venn, mens spanielen Biko fyker rundt og har nok kos til alle som vil ha.

— Man blir rolig av å ha en hund i fanget. Dette var et fint avbrekk for meg, og ga meg motivasjon til å fortsette lesingen, sier Ingrid, som selv har en hund, hjemme på Ski.

— Det er åtte timer unna, og jeg savner henne, sier Medalen, som snart skal opp til eksamen i matematikk og informatikk.

Også i Ås

Studenttinget på Norges Miljø- og Biovitenskapelige universitet (NMBU) har fått til en avtale med Antrozoologisenteret om å tilby terapihund som studentene kan komme å kose med, leke med eller gå på tur med.

Antrozoologisenteret er stedet som først startet å utdanne nettopp terapihunder.

Også i Ås har studenttinget stor tro på at samvær med dyr hjelper på både humør og stress, og skal dessuten være positivt for konsentrasjonsevne, mestringsfølelse og generell velvære.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS