Styret ved Universitetet i Stavanger møttes søndag og sa enstemmig nei til fusjon med Høgskolen Stord/Haugesund. Foto: UiS

Nei til fusjon i sørvest

Struktur. Press fra statsråden hjalp ikke: Et enstemmig universitetsstyre i Stavanger sa søndag nei til fusjon med Høgskolen Stord/Haugesund.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Navn, ledelse og økonomi var de tre faktorene som førte til Torbjørn Røe Isaksens hittil eneste Vestlands-fusjon, og det som skulle bli nummer fem i rekken av vellykkede fusjoner mellom universiteter og høgskoler, i grøften.

Målet var å få til en felles plattform denne uken. Det må vi bare konstatere at vi ikke greide

Marit Boyesen

Les også: 4 fusjoner vedtatt i statsråd

«Et enstemmig UiS-styre vedtok i dag å avslutte fusjonsprosessen med Høgskolen Stord/Haugesund (HSH). Årsaken er at styret innser at HSH ikke i tilstrekkelig grad ønsker sammenslåing med UiS.» skriver universitetet i en pressemelding på sine nettsider søndag.

Ingen felles plattform

— Nå har vi gjort et styrevedtak som sier at vi avslutter fusjonsprosessen. Vi forsøkte å komme HSH i møte både når det gjaldt navn og stedlig ledelse, både faglig og administrativ. Målet var å få til en felles plattform denne uken. Det må vi bare konstatere at vi ikke greide, sier UiS-rektor Marit Boyesen (bildet over) til På Høyden søndag ettermiddag.

De vanskelige temaene har stått i kø for de to fusjonspartnerne. Ved Universitetet i Stavanger, som bare har hatt universitetsstatus i ti år, husker de ansatte godt all jobben de har hatt med å løfte institusjonen opp til dagens nivå. Ved HSH har man ønsket garantier for medbestemmelse og fortsatt utvikling av både forskning og utdanning i Haugesund og på Stord.

Navnekrangel

HSH har ønsket en åpen prosess rundt navnet, som de mener må være inkluderende for hele regionen. UiS har stått steilt på at navnet må være Universitetet i Stavanger, men med de tre campusene Stavanger, Haugesund og Stord med i logoen.

HSH har også krevd medbestemmelse gjennom prorektorvervet, men også nestlederstillinger både faglig og administrativt på alle nivå der institusjonen er representert, samt lokal ledelse på campus.

Misnøye med økonomi

UiS har også ytret stor misnøye med at Kunnskapsdepartementet ikke har kunnet love en fusjonert institusjon en varig økning i basisbevilgningen, som er den årlige summen institusjonene får over statsbudsjettet. UiS mener at det vil ha store utgifter med å løfte faglige ansatte ved HSH opp til såkalt førstekompetanse, som betyr at lærekreftene må ha doktorgrad eller tilsvarende. Heller ingen andre institusjoner som har fusjonsplaner har fått lovnader om en slik økning.

— Vi var kommet langt, og hadde blitt enige om mye. Men det var dette med faglig organisering og stedlig ledelse som gjensto å finne en løsning på, sier Boyesen.

— Var det virkelig avgjørende for dere at navnet måtte være Universitetet i Stavanger? Institusjonen er jo bare ti år gammel?

— Det kan jo andre mene, men for oss har dette vært grunnleggende viktig. Det henger sammen med både det arbeidet som ligger i forkant av å få universitetsstatus, og de ti årene etterpå for å få institusjonen opp på nivå. Det har krevd et målrettet arbeid, sier Boyesen.

UiS-ansatte mot fusjon

Mens UiS mener at HSH ikke har vært interessert nok i en fusjon, har motstanden mot fusjon vært svært stor internt på UiS.

— Har dere vært interessert nok i en sammenslåing?

— Jeg mener absolutt at UiS har vært virkelig interessert i fusjon. Jeg tror begge parter har hatt positive forventninger. Og det står respekt av den prosessen som har vært gjennomført mellom institusjonene, sier Boyesen.

Hun tror ikke at Kunnskapsdepartementet vil prøve å presse dem til å ta opp igjen tråden med HSH.

— UiS er robust nok i seg selv til å gå videre alene. For HSH er jeg sikker på at en må finne en løsning for fusjon, sier Boyesen.

Ansattrepresentant var optimist

Professor og ansattrepresentant i UiS-styret, Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, skriver på sin facebookside søndag at han var optimistisk til forhandlingene hele høsten.

— Da jeg skjønte at ledelsen i HSH hold fast styring med troppene og ikke egentlig tillot frie faglige diskusjoner, så rundt påsketider eller ei tid etter, så forsto jeg også at vi neppe kunne oppnå noe særlig, skriver han.

— Uansett så vil situasjonen nå, etter alle disse diskusjonene være endret. Men det er nokså klart at UiS ikke, med de små bevilgningene som den senere tid ble stilt i utsikt - knapt nok til å betale for ny logog, IT-samordning, lønnssystemsamordning o.a. - kan ta på seg ansvaret for å inkorporere HSH i unviersitetsutviklinga, når de tydeligvis ikke ønsker seg ei universitetsutvikling, men vil være i fred med sitt, skriver professoren etter styrmøtet søndag.

Har jobbet hardt

HSH-rektor Liv Reidun Grimstvedt (bildet over) er enig med UiS-rektor Boyesen i én ting:

— Dette er noe vi har jobbet med lenge, og derfor synes jeg er det er synd at vi ikke kom i mål med forhandlingene.

— Men det var vanskelig for oss å godkjenne og legge frem for styret en fusjonsavtale som sa at alle strategiske lederfunksjoner skulle sitte i Stavanger. Det tror jeg ikke ville legge grunnlag for et sterkt universitet for Sunnhordland og hele Rogaland. Og verken arbeids- eller næringsliv i vår region ville synes at det var fornuftig.

— Statsråd bestemmer navn

Selv om Høgskolen Stord/Haugesund langt på vei har gått med på navnet Universitetet i Stavanger, har det vært klart at de har ønsket seg et annet navn.

— Vi har sagt at et navn bør inkludere hele regionen. Det var ikke opp til oss å legge press på for et annet navn. UiS er en flott logo, og det er UiS som har universitetsstatus. Men vi har forholdt oss til at navnet settes av kongen i statsråd, sier Grimstvedt.

— Stemmer det at HSH ikke har en sterkt nok vilje for fusjon?

— At vi ikke har vist vilje til fusjon er ikke tilfelle. Det er positivt galt.

— Kan det være aktuelt å ta opp igjen forhandlingene med UiS?

— Hva en kan komme til å gjøre i fremtiden er det vanskelig å spå om, men jeg opplever at UiS har sagt nei.

Skryt fra NOKUT

Og HSH trenger ikke en fusjonspartner med én gang: Alle studieprogram er godkjente, og institusjonen har nettopp hatt besøk av Nokut, som kontrollerer kvaliteten på høyere utdanning i Norge.

— Vi er godkjent av Nokut, og får skryt for hvordan vi jobber med kvalitet. Da er det fascinerende når den samme eieren går ut og sier at vi ikke er gode nok eller store nok, og at vi må finne oss noen å slå oss sammen med.

Isaksen forventet fusjon

Fusjonssamtalene på sørvestlandet har tilsynelatende gått på skinner, og har ikke vært noe stort tema verken ved pressekonferanser eller i andre sammenhenger fra departementet. Men i slutten av mai ble det brudd i forhandlingene, partene måtte ta en pause, og de ble kalt inn til møte med statsråd Isaksen (bildet over) som var klar i talen: Han forventet en vellykket fusjon mellom UiS og HSH.

Les også:

Valgt eller tilsatt ledelse

Partene har heller ikke vært enige om hvilken ledermodell det nyfusjonerte universitetet skulle ha. I dag har begge valgt ledelse, men HSH ønsket å gå over til tilsatt ledelse fra nyttår. UiS ville beholde valgt ledelse, og så eventuelt vurdere en ny modell i løpet av de første fire årene.

Her kan du lese hele styresaken til UiS

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS