samordna opptak

Nedgang for samfunnsfag og lærerutdanninger

Det er rundt 28.000 kvalifiserte søkere som så langt ikke har fått tilbud om noen studieplass. To utdanningstyper har tydelig nedgang i opptakstallene.

Direktør for utdanningstjenester i Unit, Terje Mørland, la fredag formiddag fram hovedtallene for årets opptak til høyere utdanning.
Publisert Oppdatert

I år har 110.119 søkere fått tilbud om studieplass.

— Opptakstallene viser at det er flere kvalifiserte søkere, det er flere som får tilbud om studieplass på førstevalget sitt og det er flere planlagte studieplasser. Det at rekordmange har fått tilbud om studieplass er bra for den enkelte og bra for Norge, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H), på pressekonferansen fredag.

De 10 studiene med høyest poenggrense i ordinær kvote

Studienavn Lærested 2020 2021
Medisin, høstUIO69,069,5
Medisin, vårUIO68,168,6
MedisinNTNU67,968,6
MedisinUIB67,768,1
MedisinUIT67,668,0
Psykologi, høstUIO66,867,8
Medisinsk og biologisk kjemiNTNU*67,6
OdontologiUIO66,167,0
Psykologi, vårUIO65,766,6
OdontologiUIB65,466,5

Kilde: Kunnskapsdepartementet, * Første opptak i 2021

Direktør for utdanningstjenester i Unit, Terje Mørland, presenterte hovedtallene i opptaket. Han trakk fram at cirka 20 prosent av de kvalifiserte søkere ikke har fått noe studietilbud så langt. Det er 28.000 søkere, og ligger på samme nivå som i 2020.

Les også: Her finner du alle hovedfakta om opptaket

Mørland trakk fram at man sender ut studietilbud til langt flere søkere enn det man har plass til.

— Dette er en planlagt overbooking, men vi havnet i 2020 på en litt høyere overbooking enn året før, forteller Mørland.

Tallene han viser til betyr at det høsten 2020 møtte 6,6 prosent flere studenter enn det man hadde plass til. Dette er en økning fra 3,3 prosent i 2019.

Mørland trakk også fram i sin presentasjon at man ser en tendens til at flere studenter søker seg til og takker ja til studieplasser i desentrale strøk.

Liten nedgang ved lærerutdanningene

Da søkerne fikk tilsendt sine studietilbud forrige helg, og ledige studieplasser ble publisert mandag 19. juli, viste det seg at på 45 av 66 grunnskolelærerutdanninger hadde ledige studieplasser, som søkere, også de som ikke hadde søkt 15.april, kan søke seg til, og plassene tildeles etter prinsippet førstekvinne til mølla.

Unit-direktør Terje Mørland kunne fortelle at det ikke bare på grunnskolelærerutdanningene det er nedgang i søkning og opptak, det gjelder oså barnehagelærerutdanning og lektorprogrammene.

— Vi så en utflating i 2020, i år er det en nedgang, forteller Mørland.

Rekordmange har imidlertid fått tilbud på yrkesfaglærerutdanningen, og på lærerutdanning i praktiske og estetiske fag er det lenge siden det har vært gitt like mange tilbud som i år.

— En god lærer er det viktigste for elevenes læring og vi trenger flere kvalifiserte lærere ute i norske klasserom. Derfor skulle jeg helst sett at enda flere søkte og fikk tilbud om plass ved en lærerutdanning. Samtidig er det viktig å si at tallene fortsatt er høy, sier Asheim, i en pressemelding.

Statsråd Henrik Asheim kommenterer opptakstall.

Økningen er størst i aldersgruppen 30-44 år

De 10 studiene med høyest poenggrense i førstgangsvitnemålskvoten

Studienavn Lærested 2020 2021
Honoursprogram, RealfagUIO62,762,8
Medisin, høstUIO61,662,0
MedisinNTNU62,062,0
Industriell økonomi og teknologiledelseNTNU60,761,6
NanoteknologiNTNU61,161,0
Medisin, vårUIO60,260,8
MedisinUIB60,160,5
MedisinUIT60,060,3
Kybernetikk og robotikkNTNU60,060,3
Medisinsk og biologisk kjemiNTNU*60,2
Honoursprogram, SamfunnsvitenskapUIO*60,0

Kilde: Kunnskapsdepartementet, * Første opptak i 2021

Kunnskapsdepartementet skriver i sin pressemelding at økningen i tilbud om studieplass er størst i aldersgruppen 30-44 år. 1547 flere søkere i denne aldersgruppen har fått tilbud om studieplass i år sammenlignet med i 2020. Blant søkere på 19 og 20 år er det en liten nedgang i antallet som har fått tilbud om plass i år sammenliknet med fjoråret, mens det er litt flere 21- og 22-åringer som har fått studieplass.

— Vi ser nok fortsatt en koronaeffekt i årets opptak slik vi gjorde i fjor. Det er ganske gjenkjennelig at folk søker seg til utdanning når arbeidsmarkedet er noe svakere enn normalt. Heldigvis går gjenåpningen fremover, arbeidsmarkedet bedrer seg og over 75 prosent av de over 18 har fått første stikk. Med det sagt er det bare positivt at flere i alle aldre bruker tid på å ta ny eller mer utdanning. Det er et gode for både den enkelte og for samfunnet, sier Asheim, i følge pressemeldingen.

Helse- og sosialfag mest populært

Helsefagutdanninger er det fagområdet som har klart flest planlagte studieplasser, søkere og der flest søkere får tilbud om studieplass. Ved årets opptak har 38.998 søkere valgt et helsefaglig studium som sitt førstevalg. Dette utgjør 25,5 prosent av alle søkere.

— Pandemien har virkelige understreket viktigheten av en god helsetjeneste og hvilken fantastisk jobb de ansatte gjør. Med mange søkere, mange studieplasser og mange tilbud så vil helse- og omsorgssektoren få mange nye kolleger i årene som kommer, sier Asheim.

Det er stor vekst i antallet som vil bli vernepleier og det er lagt opp til over 100 nye studieplasser bare i år. På sykepleieutdanningene får for første gang over 8000 tilbud om plass. Det er 450 flere enn i fjor.

Størst økning på mediefag og IKT

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Mediefag er fagområdet som prosentvis øker mest. 363 flere har fått tilbud om studieplass som er 12 prosent flere enn i fjor. Også studier innen IKT øker mye.

— Vi vet at arbeids- og næringslivet har et stort behov for folk med høy IKT-kompetanse. Derfor har vi brukt en god del penger på flere studieplasser innen disse utdanningene og det gir resultater. Økningen i antallet søkere som har fått tilbud om studieplass er imponerende. Jeg er også veldig glad for at kvinneandelen fortsetter å stige og når rekordhøyder i år, sier Asheim.

I år har 554 flere enn i fjor fått studieplass på en IKT-utdanning. Det er flere kvalifiserte søkere i år enn i fjor, økning på 9,1 prosent, og kvinneandelen fortsetter å stige. I år er det 32,4 prosent kvinner blant alle som har fått tilbud om plass på en IKT-utdanning. Det er den høyeste andelen noensinne.

— Rekord krever økt satsning på studielivet

Tuva Todnem Lund er leder av Norsk studentorgansiasjon (NSO).

— Det er veldig gøy å se så høye opptakstall! Gratulerer så mye til alle som i dag har fått tilbud om studieplass- dere har mye å glede dere til!», sier Lund i en første kommentar til opptakstallene, i en pressemelding fra NSO.

Med høye opptakstall uttrykker  Norsk studentorganisasjon bekymring for at mange vil møte en spesielt krevende studiehverdag. 

— Det er viktig at det satses på at de nye studentene får en god studietid. Vi må ha slutt på romantiseringen av fattige studenter- vi trenger trygge rammer rundt studiene. Spesielt det siste året har vi hørt om studenter i vanskelige situasjoner. Det er viktig at institusjonene har nok ressurser for å tilrettelegge for studentene sine behov, sier Lund.

Hun trekker fram at Norsk studentorganisasjon forventer at studiestøtten økes, og nevner at i dag har 9/10 studenter betalt arbeid ved siden av studiene, noe som går utover tiden de bruker på å studere. 

— Studentene må ha forutsigbarhet i hverdagen- både økonomisk og psykososialt» fortsetter Lund.

— De nye studentene vil være med i utviklingen av fremtidens Norge. Utdanning er avgjørende for at kunnskapsnasjonen Norge skal være rustet til å omstille seg i årene som kommer. For å klare dette trenger vi en økt satsning på studielivet, avslutter Lund.

Powered by Labrador CMS